Krakkó 2017

Lengyelország Krakkó

Ott-tartózkodás ideje: 2017. jún. 02.  - 2017. jún. 05. (3 nap)

0 hozzászólás I 765 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. nov. 06. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar dorav Beszámolója

Cimkék: Krakkó  Wieliczka  Zakopane  Zólyom 

A kirándulásunk apropóját az Aerosmith együttes koncertje szolgáltatta. Tervben volt egy Dél-Lengyel körút, de így két legyet egy csapásra, mégis jobban jött ki. Ráadásul a pünkösd is erre a hétvégére esett, így egy napot kaptunk még grátisz.

Péntek reggel indultunk útnak és első pihenőnket Zólyom (Zvolen) váránál tartottuk. Jó állapotú az épület, a termeiben a Szlovák Nemzeti Galéria képzőművészeti gyűjteménye tekinthető meg. A belépő 2,70 Euro volt, fotójegyet nem kértünk. A pénztáros hölgy adott rögtön egy magyar nyelvű tájékoztatót, azt olvasgatva néztünk körül.

Krakkóban a szállásunk a belvárosban volt, hogy a főbb látnivalókat könnyen elérjük gyalogosan is. Egy apartmant béreltünk (Fresh Apartment), a házban van nonstop ügyeletük, a szoba tiszta volt, a konyha az alap dolgokkal felszerelt, a közelben rengeteg kisebb bolt, ahol pékárut, szalámit, zöldséget be lehet szerezni. Az egyetlen szépséghibája, hogy a vasút a hátsó kert mellett fut, ugyanis nagyon közel van a főpályaudvarhoz is. De mi olyan fáradtak lettünk minden nap végére, hogy már meg sem hallottuk. A koncert este volt a Tauron Arénában, ahova több irányból is el lehet jutni villamossal. Jegyet egy hírlapárusnál vettünk (20 perces vonaljegy 1,24 Pln, menetrend: http://www.mpk.krakow.pl/en/)

Másnap reggel a Wawel dombon kezdtünk, az itteni kiállításokon ugyanis korlátozott mennyiségben adnak ki jegyeket, a pénztár mellett egy táblán vissza is számolnak. Mi nem a látogatóközpontban, hanem a Kanonicza u. felőli kisebb pénztárnál vettük meg. A választott kiállításokra meghatározott időpontra kapunk belépési lehetőséget, ezt rányomtatják a jegyre és eszerint kell haladni. Mi a reprezentációs termeket (itt található a palota egyik legszebb gyűjteménye a flamand faliszőnyegekből) és a Sandomierska tornyot választottuk (Belépő: 18 + 4 Pln, bővebben info: www.wawel.krakow.pl ) Ezután bementünk a Székesegyházba, aminek egy része ingyenesen látogatható. Körbesétáltunk a dombon és sokat fotóztunk a szép épületek között, megkóstoltuk a helyi kremowkát (krémes), letekintettünk a Visztula folyóra is.
Délután visszasétáltunk a belvárosba. A város főterén áll a Posztócsarnok, ami tele van árusokkal, nagy részük szuvenír, csecsebecse, de akadnak bőr és szőrme termékek is. A téren sok a virágárus és a fiákeres, de kis elektromos járművekre is fel lehet szállni, amik körbevisznek. A tér egyik oldalán magasodik a Mária bazilika, melynek egy részébe a hívők ingyenesen bemehetnek, de a díszes faoltárhoz közeli részre és a fotózáshoz belépőt kell váltani: 10 + 5 Pln. Rövid magyar nyelvű tájékoztatót itt is kaptunk a templomról és az oltárról. Minden egész órakor trombitaszó harsan a toronyból a tatár seregre figyelmeztető őrszem tiszteletére. A Florianska utca végén áll a Flórián kapu, mely a régi főkapu volt, majd ezen túl rábukkanhatunk a vörös téglából épült Barbakánra. A régi városfalakból és bástyákból kevés maradt fenn. A korábbi kettős védőfalak közti vizesárok helyén ma a Planty park veszi körbe a belvárost, érdemes körbesétálni.

Vasárnap reggel Wieliczka településre autóztunk, ahol a híres sóbányába volt online, előre foglalt időpontunk. Info: https://www.wieliczka-saltmine.com/ Magyar nyelvű vezetés sajnos nincs, így mi angolt választottunk, ez 84 Pln + 10 Pln a fotójegy. A 30 fős csoportokat folyamatosan engedik le, a minket vezető hölgy nagyon kedves volt és rengeteg információt mondott a bányáról. Az általunk választott túra a Tourist Route volt, mely kb. 2 óra és ezután akit érdekel továbbmehet a múzeumi részre, ami további kb. 1 óra, de szégyen mi ezt kihagytuk, mert teljesen kifáradtunk. A hőmérséklet lent 16 fok körüli, így melegebb ruházat, sportcipő ajánlott. Délután folyamán visszamentünk Krakkóba és tovább bolyongtunk az utcákon. Viszonylag könnyen kiismerhető, így nézelődtünk, elsétáltunk a zsidó negyedbe is, de ez a rész lakatlannak tűnt a központ nyüzsgő tömegéhez képest. A városban egyébként sok kisebb étterem, gyorsétterem jellegű hely, fagyizó található, mindenki az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt tudja választani. (Pizzaszelet pl. 14 Pln, gofri gyümölcsökkel-öntettel 10 Pln)

Haza másik útvonalat választottunk, Zakopane felé vettük az irányt. Még nem értünk fel teljesen, de már az út mentén rengeteg, a helyre jellemző faházat láttunk, egyiknek-másiknak gyönyörűen faragott erkélye, ablaktáblája volt. A piactól nem messze egy fizetős parkolóban tudtunk leállni, az utolsó kilométeren már szinte csak araszolva lehetett haladni, annyian igyekeztek a városba. Idő szűkében a lanovkázást kihagytuk és inkább a sétát választottuk. A főutcán vitrines kis kocsikból sajtot, lekvárt árulnak. Az egyik helyen megkóstoltam a grillezett sajtot lekvárral. Nem volt rossz, de elég zsíros és tömény volt nekem. Aki fölfelé nem bírja, az itt is beülhet a lovaskocsikba, melyek sorban várakoznak. Az út ezután a hegyek között vezetett végig Szlovákiában. A táj gyönyörű volt. Érdemes viszont az erdős részen óvatosan vezetni, mi egy őzzel, majd egy szarvassal is találkoztunk.
Másik megállónk Fülek (Fil'akovo) váránál volt. A település maga nem túl bizalomgerjesztő, de a vár szép rendben van tartva, a múzeumos belépőjegy 3 Euro volt.

Hazáig máshol már nem álltunk meg, a szlovák részen a hegyek, patakok rettenetesen hangulatosak voltak, Krakkó pedig a nyüzsgésével varázsolt el minket.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina