Skócia vonattal 4 nap alatt

Egyesült Királyság

Ott-tartózkodás ideje: 2017. szept. 14.  - 2017. szept. 18. (4 nap)

0 hozzászólás I 3 212 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. szept. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Norka78 Beszámolója

Cimkék: Skócia 4nap vonattal körút 

Szeptember 14-én este felszállt 2 kolléganőmmel és velem a Jet2 járata. A cél Edinburgh és 4 nap felejthetetlen utazás volt. Előtte otthon próbáltunk mindent gondosan megtervezni, hogy odakint már minden zökkenő mentesen menjen. A szállásokat a booking-on foglaltuk, az útvonalat megterveztük. A cél az volt, hogy minél több "zöldet" lássunk.

Az útvonal vonattal:
1.nap: Edinburgh-Fort William (átszállás Glasgowban). Egy kis nézelődés után Fort William-Mallaig
2.nap:Mallaig Ferry-vel át Isle of Skye-ra onnan késő délután utazás Inverness-re
3.nap: Inverness, délután utazás vissza Edinburgh-ba
4. nap Edinburh és haza utazás

Egy picit részletesebben:
0. nap (csütörtök) Késő este megérkeztünk Edinburgh-ba, ahova szállásunkra (Ibis Budget Hotel) villamossal akartunk menni. Az állomáson szembesültünk vele, hogy a jegykiadó automaták este 10-ig működnek, és akkor már bőven elmúlt 11 is. Végül a taxi mellett döntöttünk, ahol kulturáltan sorban állva kellett kivárnunk sorunkat. Végül is a taxi jó döntés volt, mert így megúsztuk az utat összesen 10£-ból. Álmosan dőltünk be az ágyba, és tudtuk ,hogy itt most nem sok alvás lesz, mert másnap kora reggel indulnunk kell.

1. nap: A vonatunk 7.11-kor indult Edinburgh Parkból Glaswgow-ba. A terv azt volt, hogy mindannyian veszünk SCOTLAND GRAND TOUR jegyet 89£-ért. Az állomáson derült ki, hogy sima jegy automatából ezt nem tudjuk megvenni, emiatt külön vettünk jegyet Glasgow-ig, és ott az állomással szemben, tudtuk megvenni a Grandtour jegyünket. Az átszálláskor volt még 20 percünk, így a jegy vásárlás mellett, még futotta, egy gyors mosdóra, meg kávéra.
Végül elindultunk a 3,5 órás utunkra Fort Williambe. A vonat a Loch Lomond & The Trossachs National Park-on vezet keresztül. Mi csak ültünk a vonaton, rátapadva az ablakra, és figyeltük a zöldes-barnás "szőnyeggel" beborított tájat. A 3,5 óra szinte így elrepült, és már meg is érkeztünk Fort Williamba. Ez egy kis város, ahonnan, ha valaki szeretne gőzössel végig mehet Glenfinnan Viadukton, ami leginkább a Harry Potterből lehet ismerős. :-) Mi végül maradtunk a helyi járatos vonatunk mellett, mert tudtuk, hogy így is eljutunk majd "Roxfortba". Egy pár órás pihi, városnézés, ebédelés után, már indultunk is tovább Mallaigba. A vonaton már izgatottan vártunk, hogy mikor érünk a Viadukthoz, és egyszer csak ott volt. Azt már csak hab volt a tortán, hogy a vonat direkt megállt, hogy mindenki megcsodálhassa a látványt, a környéket, és közben még egy gyönyörű szivárvány is feltűnt. Mintha megrendeltük volna. Kora este megérkeztünk Mallaigba, ahol a szállásunk rögtön a vonatállomás mellett volt. Ez egy kis pici halász falu, gyönyörű kilátással a szigetekre. A lényeg az volt, hogy másnap indultunk át Skye Island-re a komppal, ahova a vonatjegyünk szintén érvényes volt.

2. nap:Isle of Skye: itt sajnos csak egy napot töltöttünk, ahol egy előre befizetett buszos túrán vettünk részt (fejenként 12.000 Ft). Ha nincs sok időnk, akkor megéri egy ilyen kis mikrobuszos túra, mert a főbb nevezetességeket meg tudjuk nézni gyorsan. De utólag rájöttünk, hogy Skye jobban megérné, ha legalább 2 napot ott töltenénk, és kocsit bérelve mi magunk nyugodtan járnánk be. Így azokat a helyeket nézzük meg, ami minket érdekel elsősorban, és addig is maradunk ott, amíg mi szeretnénk. Nálunk ez másképp alakult, de a jövőre nézve, most már ezt is tudjuk. A busszal délután a hídon átkelve eljutottunk Kyle of Lochalsh vonat állomásig, ahonnan ismét vonattal száguldottunk Inverness felé.

3. nap: Reggel esős időre ébredtünk, de persze délutánra már sütött a nap, vagy hirtelen beborult vagy sütött a nap. Inverness-től nem messze található Loch Ness, szóval, ha valakinek van kedve megnézheti, hátha meglátja a szörnyet. Mi most kihagytuk, inkább a városban csatangoltunk, várat néztünk Ness folyó partján sétáltunk, egy kicsit vásároltunk. Délután már utaztunk is vissza Edinburgh-ba, mert másnap négy felé indult a gépünk haza. Ez a vonatút abból a szempontból volt szerencsés, hogy átmentünk a Forth folyó torkolata felett átívelő hídon. Láthattuk onnan az idén átadott Queensferry Crossing hídat. Mesés volt minden a táj, a környezet. Szép lezárása volt 4 napos vonatozásunknak.
Este elfoglaltuk szállásunkat ismét az Ibis Budget hotelben, melynek közelében egy villamos megálló volt található, ami rögtön be is vitt minket a városba. 2 órás gyalogos körtúra után megállapítottuk, hogy reggel korán kell elindulnunk, ha nyugodtan körül szeretnénk nézni.

4. nap: Edinburgh-ről most nem írnék részletesebben, mert elférne egy külön posztban. A lényeg, hogy legalább 2 teljes nap kell, ha minden nevezetességet meg szeretnénk nézni, beleértve egy-két múzeum látogatást is. Érdemes lenne egyszer egy hétvégét, csak Edinburgh-ra szánni. Az egész város olyan, mint egy kis ékszerdoboz.

Szomorú szívvel hagytuk ott Skóciát, és utaztunk haza.

Összegezve, amit a négy napban átéltem: (azon kívül, hogy a táj gyönyörű) a városok tiszták, a vonatok pontosan indulnak, és érkeznek, kártyával szinte mindenhol tudtam fizetni, az emberek kedvesek, és segítőkészek, az időjárás simán elviselhető, és amúgy is mindig volt,amikor sütött a nap.

Egy biztos, ide még a családdal vissza fogok jönni.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina