Kazahsztán és a fapados turista

Kazahsztán Asztana

Ott-tartózkodás ideje: 2017. szept. 20.  - 2017. szept. 24. (4 nap)

0 hozzászólás I 568 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. okt. 05. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kittiutazo Beszámolója
Mivel már lehetséges fapados géppel is eljutni Kazahsztánba, nem hagyhattuk ki a lehetőséget. A gépen többen voltak a szomszédos orszából érkező turisták, mint a magyarok, de ez még változhat. Az út közel 5 óra volt, ami még a kibírható kategóriába esik.
Asztanáról tudni kell, hogy télen nagyon hideg van, nyáron pedig meleg, így szeptemberre időzítettük a kirándulást, de azzal nem számítottunk, hogy a 30 fokból egy szempillantás alatt 10 fok lesz, az ősz, mint fogalom ismeretlen errefelé. Így szőrös kabatban indultunk útnak.

Asztana nagyon modern, szép és tiszta, de nagyon a távolságok, így a főtér megtekintésére egy nap épphogy elég. A legfontosabb látnivalók nyugatról keleti irányban egy vonal mentén helyezkednek el: Shatyr Pláza, Nur Astanta mecset, Bayterek, Elnöki Palota, Piramis, Hazrat Szultán mecset, Independence Square. Ha időnk és kedvünk engedi, el lehet még nézni a 2017-es Expo helyszínére és a mellette lévő Nazarbayev Egyetemhez.

Két múzeumot néztünk meg Asztanában és környékén:
Az egyik az Asztanától 20 kilóméterre lévő Alhzir gulag volt.
Jelenleg ide csak taxival lehet eljutni, ennek az ára nekünk 7000 tengébe került, de a sofőr megvárt és vissza is vitt minket Asztanába.
A másik a Map of Kazahsztán volt, ahová mindössze 300 tenge a belépő és tulajdonképpen az ország domborzatát mutatja be kicsiben, tehát a Kaszpi-tenger egy kacsaúsztató, a valamit hatalmas hegyek között járhatunk az ország keleti határánál. Ezenk kívül a jelentősebb városok fontosabb épületeinek is
megjelennek miniatúr másai, Asztanának egy egész termet szenteltek a parkban. Valamint egy eredeti kazah jurtába is bemehettünk.

Ételek:
A Farhi a város egyik legtradicionálisabb étterme, ahol meg lehet kóstolni a kumiszt és lóhúst is ettünk. Bár kissé puccos, két főételért és két italért csak 7000 tengét fizettünk. Az étterem belső kialakítása egy jurtára emlékeztet.
A helyi ételek közül még kipróbáltuk a samsát (hússal töltött meleg péksütemény) és a pilafot (rizseshús). Török éttermeket és amerikai étteremláncokat bármelyik plázában találhatunk.


Extra kirándulás:
Astanán kívül elutaztunk a Burabay Nemzeti Parkba. Itt egy hegyekkel körbevett tó található, ahogy a helyiek mondják, ez Kazahsztán "Svájca". A tó remek hely nyaranta fürdőzésre, a környező hegyek pedig túrázásra. Sajnos szeptember végére már eléggé kihalt volt a hely, az összes stand zárva volt. Mellette található egy állatkert, ahol lehet látni jakot és kétpúpú tevét is. Ide egyébként vonattal érdemes menni Kurort Borovoe-be, majd onnan busszal a tóhoz. Egy nap alatt megjárható program.

Közlekedés:
A tömegközlekedés összességében nagyon fejlett Kazahsztánban, a vonatunk mondjuk késett Burabayba odafelé egy órát, de visszafelé pontos volt. Az asztanai buszközlekedés gyors, kényelmes és modern. A reptérről a 10-es busz megy be a városba, egy háromnegyed óra az út. A megállója a terminálból kilépbe bal oldalt található egy kicsit távolabb, hogy a gyanultan turista ne vegye észre és taxit fogjon. A buszjegy mindig 90 tenge, ez egy kalauztól kell venni, aki előbb-utóbb odajön hozzád. Mindig.

Összességében jól éreztük magunkat. Mivel a helyiek még nem nagyon beszélnek angolul, mi pedig nem igen beszélünk oroszul vagy kazahul, így marad az activity. Alapvetően barátságosak, a turisták közül többen vannak a kazahok, mint a külföldiek.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina