Győr és Lébény 2017

Magyarország Győr

Ott-tartózkodás ideje: 2017. aug. 24.  - 2017. aug. 27. (3 nap)

0 hozzászólás I 508 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. okt. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar dorav Beszámolója

Cimkék: Győr Lébény 

Már régóta szerettem volna eljutni Győrbe, jártam már többször a környékén, de valahogy a városnézésekből kimaradt. Most viszont több napot is terveztem, az időpontot pedig a bornapokra időzítettem, remélve, hogy jó hangulat lesz a városban. Eredetileg vonattal érkeztem volna, ezért a szállásnál fő szempont volt a pályaudvarhoz való közelség, így a Hotel Rába City Centerre esett a választásom, ahol még egyágyas szoba is van. Végül a nyári pályakarbantartások miatt körülményes lett volna, így a busz maradt, de pozitív csalódás volt, mert rendkívül pontosak voltak.

Csütörtök délután értem a városba, egy rövid pihenő után elindultam és a Látogatóközpontban felszerelkeztem térképpel és egy Győr nevezetességei és ajánlott sétaútvonalak kiadvánnyal. Egy kisebb kört tettem csak, a Széchenyi és a Dunakapu téren már álltak a színpadok és a borosok kis bódéi, de még minden üres volt. Majd visszamentem átöltözni, mivel este két kolléganőmmel találkoztam. A Pálffy étteremben vacsoráztunk egy finomat. Általában oktatásokon szoktunk összefutni, most viszont lehetőség volt, hogy kötetlenül tudjunk trécselni és közben hallgattuk a zenét, mert a bornapokon minden este a bor mellé zene is dukál.

Péntek reggel kicsit fáradtabban, de annál lelkesebben indultam el, hogy felfedezzem a helyi érdekességeket. Közvetlen a szálloda szomszédságában áll a Városháza, melynek tornyából állítólag minden órában népdal csendül fel, de én ezt csak az elutazásom napján hallottam. A vele szemközti oldalon található szökőkút a folyókat (Mosoni-Duna, Rába, Rábca) szimbolizálja, melyek a városban találkoznak. A leírások szerint ez is zenél, ezt viszont egyáltalán nem hallottam.
A Baross utcán indultam el, ahol a régi Fehérvári kapu helyét már csak a járdába épített vörös téglákból ismerhetjük fel és itt található a Csónakos szobor, mely az utolsó pusztító árvízre emlékeztet.
Balra fordulva eljutottam a Bécsi kapu térre, ahol a Karmelita templom és Kazinczy szobra mellett egy időjelző állomást is áll. A folyó menti sétány szépen kiépített, fotózkodtam az ágyukkal, majd a Kossuth hídhoz érve a Káptalandomb felé vettem az irányt. A legmeghatározóbb épület itt kétség kívül a Hittudományi Főiskola. A Bazilika felújítás miatt sajnos zárva volt, de egy külön kialakított helyiségben lehetőség volt megtekinteni a Szent László hermát és a Könnyező Szűz Mária képet is.
A Püspökvár tornyából nyíló kilátás pazar (jegy: 1000 Ft), ajánlom mindenkinek, aki nem tériszonyos és nem rémül meg a vékonyka csigalépcsőtől. Az épület alsó szintjén megtekinthető Boldog Apor Vilmos püspök életét és a 2. VH-t bemutató kiállítás kissé nyomasztóan hatott rám. Így felüdítő volt körbetekinteni, betájoltam a Zsinagógát és megállapítottam, hogy a Színház épülete kívülről nem túl impozáns, konkrétan egy lesiklópályára hasonlít.
Megnéztem a kora Árpád-kori templomot és két kiállítást, amit még a jegyem tartalmazott. Az egyik a Káptalanházban, a másik a Múzeumházban volt. Egyik sem volt túl érdekes, de az utóbbi épületben ráleltem Győr szívére (lásd fotó).

Ebéd után a másik irányban folytattam az utamat, a sétálóutcáról jobbra fordulva a Színházhoz értem. Be ugyan nem jutottam, de így közelről sem nyerte el a külseje a tetszésemet. A Széchenyi téren körbejárva megtekintettem a nevezetességeket, Jedlik és Czuczor szobrát, a Mária oszlopot, a Vastuskós házat. A helyi nevezetességek viszonylag közel vannak egymáshoz, könnyen bejárható gyalogosan a terület. Innen pár lépésre már a Frigyláda- és a Szódásszifon-szobor várt. Továbbhaladva pedig ismét a Dunakapu térhez értem. Sok a szobor, itt például a Schwarzenberg-Pálffy-, a Vaskakas- és a modernebb Pulzus-szobor áll.
Este a folyóparton ülve megnéztem a városról szóló rövid kis filmet, amit a Csikóhal szobor előtti vízsugár felületére vetítenek. Az egész napos forróság után itt fújdogált a szél is.

Szombat reggel körbesétáltam a Radó-szigetet és elmentem a Zsinagógához is. Majd kicsit a vásárlásnak is hódoltam, mert találtam pár olyan üzletet, ami a környékünkön nincs.
Délután pedig, hogy a vonatozás se maradjon ki, vonatra szálltam és Lébénybe utaztam. Az egyik kolléganőm hívott meg magukhoz és vezetett körbe a településen. Az egyik ismerősének esküvője apropóján pedig még a helyi templomba is bejutottam. A Szent Jakab apostol plébániatemplom az egyik legjelentősebb középkori építészeti emlékünk és a hazai zarándokút egyik állomása. A városka csendes, nyugodt családiházas, a templom pedig este gyönyörűen meg van világítva, még a szomszédos autópályáról is látszik.
Visszaérkezve, a Városháza előtti tér tömve volt emberekkel, az Alphaville zenekar adott koncertet. Sajnos lentről nem sokat láttam, így felmentem a szobámba, ahonnan mondhatni páholyból élveztem az előadást.


Vasárnap igyekeztem korán felkelni, hogy még egyszer gyorsan körbesétálhassak és újra rácsodálkoztam, hogy mennyi cégér van a városban. Végre sikerült egyedül pózolnom a Pulzus szobornál és elbeszélgettem kicsit a helyi horgászokkal is.
Délben pedig a Bisinger parkon keresztülsétálva mentem a buszpályaudvar felé, hogy élményekkel telve induljak haza. Tartalmas kirándulás volt.
dorav kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
Szent_Márton Szent Márton-napi Országos Nagyvásár
2016. november 5-6-án rendezik meg a Szent Márton napi Országos Nagyvásárt Szombathelyen, a Vasi...
Harrer Érmes csokicsodák Sopronból
Négy arany- és két ezüstérmet nyert az International Chocolate Awards kelet-európai regionális...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina