Őrség 2015

Magyarország Szalafő

Ott-tartózkodás ideje: 2015. okt. 22.  - 2015. okt. 25. (3 nap)

0 hozzászólás I 465 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. nov. 05. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar dorav Beszámolója

Cimkék: Őrség Szőce Szalafő Velemér Hármashatár 

Ezen az őszön az Őrségbe látogattunk. Maga a név már régóta foglalkoztatott, olyan furának tűnt, most viszont ahogy készültem a programokra sok mindennek utána néztem. (A www.orseg.info weboldalon sok hasznos információ található.) Sajnos hiába a földrajz órák, amíg valamit a saját szememmel nem látok, addig nem biztos, hogy megértem, hogy milyen pl. az a ’szeres’ településszerkezet.

Az odafelé úton megálltunk Nagyrécsénél a Berényi Fogadónál, ahol nagyon finomat ebédeltünk. A délutáni program pedig már Szőcén a Lápok Háza volt. Itt a tőzegmohás láprétek élővilágát bemutató kis kiállítás van, illetve egy filmet lehet megtekinteni (belépő: 500 Ft). Továbbá mi vezető nélkül magunk lesétáltunk a tanösvényhez, ahol először pallón, majd azt követően egy kis erdős részen sok-sok gomba között sétáltunk egyet.
Szállásunk Szalafőn az Őrszem Fogadóban volt. Központi helyen fekszik, kisebb, családias hely. Az épület alsó részén vendéglő is üzemel, itt kaptunk reggelit és az ebédek-vacsorák egy részét is itt oldottuk végül meg.

A második nap reggel kirándulni indultunk a környéken. Amit mindenkinek szívből ajánlunk az a Velemér településen található Szentháromság római katolikus templom (belépő: 300 Ft). A főúttól kicsit beljebb, már az erdőszélen találhatjuk meg a picike templomot, melyet Aquila János freskói díszítenek. Maga a templom viszont a kulcsát őrző helyi hölgy (Szabó Elekné) és az ő fantasztikus elbeszélése nélkül kevesebbet nyújtott volna. Sok érdekességet megtudtunk a templom és a freskók történetéről, a fény játékáról, mely miatt a fény templomaként is emlegetik.
Utunk ezután a hármashatárhoz vezetett. Magyar oldalról is fel lehet jutni Felsőszölnök irányából, de több helyen is azt olvastam, hogy a szlovén oldalról jobb a megközelíthetőség. És valóban nem lehetett okunk panaszra. Az út szinte az erdő széléig bevitt minket, ahol egy parkolóban hagytuk az autót, majd elindultunk felfelé a hegyre, egy teljesen jól járható, széles úton. Ez kb. 1 km, a végén pedig a hármashatárkő vár bennünket. A trianoni döntés után állították fel a csonka gúla alakú követ, mely oldalain a három szomszédos ország címere látható. És miután ma már szabad a mozgás, így pár pillanat alatt három ország területén is megfordulhatunk.
Hazafelé a határ túloldalán megálltunk Kétvölgy-nél a kilátónál, majd ismét egy finom ebédet (bár ez inkább már uzsonna volt) fogyasztottunk el Apátistvánfalván az Apát Hotel éttermében.

A szombati napot teljes egészében Szalafőnek szenteltük. Sok tanösvény van itt és a környező településeken is, érdemes azok útvonalát is áttanulmányozni. Mi bejártuk a különböző szereket, ahol a nyitott porták keretében a helyi gazdálkodók munkájába is bepillantást nyerhetünk, megkóstolhatjuk termékeiket és vásárolhatunk is. Az Őrségi Ízek Portáján például nagyon finom rétest és kerek perecet ettünk. Felsőszeren megnéztük egy tökmagolaj üzem munkáját és vásároltunk is tökmagolajat. Ezután a Pityerszer felé vettük az utunkat, ahol a helyi skanzent lehet megtekinteni (belépő: 650 Ft). Majd egy jó nagy erdei kerülővel és a Csörgőszer érintésével értünk vissza szállásunkhoz. Vacsorára még megkóstoltuk a helyi specialitást, a dödöllét is. Az idő szép volt, friss levegőn is voltunk, a séta is megtette hatását, kellemesen elfáradtunk, így nem nagyon kellett altatni bennünket.

Vasárnap már a hazaút várt ránk, egy kis kitérővel Dombóvár érintésével mentünk haza. Itt teljesen véletlen akadtunk egy hangulatos kis ebédlő helyre a Fortuna Étteremre. Itt is finomat ettünk és nem mellesleg a kedvenc kávénk volt kapható náluk.

Ez a hétvége abszolút a túrákról és a természetről szólt, sok-sok fotóval és élménnyel gazdagodtunk.
dorav kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
Szent_Márton Szent Márton-napi Országos Nagyvásár
2016. november 5-6-án rendezik meg a Szent Márton napi Országos Nagyvásárt Szombathelyen, a Vasi...
Harrer Érmes csokicsodák Sopronból
Négy arany- és két ezüstérmet nyert az International Chocolate Awards kelet-európai regionális...

Magyar  Română  Slovenčina