Egy élhető város

Hollandia Amszterdam

Ott-tartózkodás ideje: 2017. nov. 14.  - 2017. nov. 19. (5 nap)

0 hozzászólás I 1 243 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. dec. 08. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Delawer Beszámolója

Cimkék: amszerdam csatorna élhető 

Egy barátom költözött ki Amszterdamba még tavasszal és kérte, látogassuk meg, ha tehetjük.
Megtettem :)

Hogy milyen is Amszterdam?
Valószínűleg a legális fű, a piros lámpás negyed is eszébe jut az embernek, ha Hollandiára, leginkább Amszterdamra gondol a tulipánok, a szélmalmok, a sajtok és a fapapucsok mellett.

Repülővel Amszterdam nem egészen 2 óra, a reptéri checkolást a ma már tök egyszerű mobilos alkalmazással pikk-pakk elintézve az amúgy nyűgös folyamatot nagyon rövidre lehet zárni.

Na de az út!

Talán nem a legideálisabb időpontot választottam Amszterdam megtekintésére, de legalább okom lesz kimenni naposabb, melegebb időben is.

Amszterdam, Schiphol repülőtérről vonat vitt el a belvárosba, az Amsterdam Centraal-ig.

Már majdnem sötét volt, mire megérkeztem, így az első dolgok egyike, ami lenyűgözött a várost keresztbe-kasba átszövő csatornahálózat, az egymás hegyén-hátán járó villamosok és a milliónyi biciklis!

A Centraal-ból a Damrak-on sétáltunk jó darabon és én csak kapkodtam a fejem.
Persze, itthon, Pesten is van éjszakai élet, de ez mégis csak külföld!

A milliónyi szuvenír bolt mellett a sok-sok gyorsétterem, kávéházak szokványos nagyvárosi képét a kis sikátorok tették változatossá.

Nem először lepődök meg, hogy más országokban az autós a belvárosban nem agresszív. Itt is, sokszor már régóta piros volt a gyalogosok lámpája, az autósok mégis...egy árva dudaszó nélkül tűrték...

Metróval mentünk szállásadó barátom otthonába, mely a külvárosi részben van.

Engem lenyűgözött az, amit pl. az USA-ban is láttam, hogy a tömegközlekedési eszközök tiszták, sűrűn járnak és a rendszer úgy van kialakítva a kapuk által, hogy jóval kisebb a lehetőség a bliccelésre.

Az 53-as metróval mentünk, nem is volt igazán hosszú út, szerintem egy budapesti viszonylatban az M3-as Köki-Újpest több időt vesz igénybe.

Amszterdam a novemberi időjárásnak köszönhetően erősen felhős, ködös, esőre hajló volt, de igazából nem érdekelt, sétálva, tömegközlekedve is hangulatos élményt ad.

Nekem egy 5 napos kártyám volt az utazáshoz, melyet a be/felszálláskor illetve a leszálláskor is érvényesíteni kellett.
De ez igazából minden típusú kártyára igaz.
Egy nagyon egyszerű, a manapság megszokott pay-pass-hoz hasonló módon csak el kellett húzni egy kijelölt helyen a kártyát és megtörtént a fizetés.

A villamosok tömöttebbek voltak napközben, de még mindig tűrhetőbbek voltak a viszonyok, mint sajnos itthon.

Bevallom, én nem néztem meg minden "kötelező" látványosságot, egyszerűen csak élvezni akartam kicsit a szokványos hétköznapok forgatagát, sétáltam az emberek között, nézelődtem az utcán, figyeltem ahogy a csatornák átszövik a várost.
Az emberek jelentős hányada biciklizik. A fiataltól az idősig, a prolitól az öltönyös úriemberig és bizony sokszor nem a nagyon drága kerékpárokon, hanem aránylag egyszerű, strapabíró drótvázakon szaladtak.

Hatalmas bicikliparkolók vannak, de igazából az egész városban szinte bárhol letehetjük a bringát (többfajta kölcsönző is van, bár nem vettem igénybe egyiket sem)

Az emberek többsége talán a bicajozás miatti több sporttól, a levegőtől, sokkal kisimultabb arcúak, fiatalosabbak és bizony meglepő volt látni, hogy erősen nagymama korú hölgyek is lazán felhajtottak nagyobb emelkedőkön.

Az időjárás nem volt túl kegyes hozzám, de az ottaniakat ez nem zavarta abban, hogy akár egy szál pólóban, vagy rövidnadrágban sétáljanak, míg én a sapkát is a fejembe húzva baktattam.

Természetesen voltak persze fontos látnivalók.
Többek között a Rijksmuseum, amit 5 óra alatt próbáltam "befutni", de igazság szerint csak a fárasztó sétálás miatt zártam le ennyi idő alatt. Rendesen végig lehet követni szintenként Hollandia fejlődését, kultúrájának bővülését egészen a mai napig, a manapság őket is érintő problémákig.

Viszont bevallom az Anne Frank ház látogatását inkább lemondtam...kissé csalódást okozott a modern épülettel körbevett világ, ami mögé nem is lehetett bekukkantani.

Viszont a Rijksmuseum mellett van egy fantasztikus gyémántcsiszoló műhely és bolt, a Royal Coster Diamonds.
Teljesen ingyenesen be lehet menni, körbevezetnek és még egy kis előadást is tartottak a különféle gyémántokról. Meg lehetett tudni, hogy mikor melyik gyémánt mitől lesz igazán értékes.

Étkezés szempontjából a belváros kissé húzós a magyarhoz képest, 10 euró alatt csak valami nagyon egyszerű mekis kaját lehet kapni, vagy pizzát.

Egyik este elmentünk egy sushi bárba, a Shabu Shabu-ba.
Bár én nem kedvelem a halat, de szerencsére én is tudtam ott enni :)

S "persze" meglátogattuk egyik este a piroslámpás negyedet is. Bevallom, valahol megdöbbentett amit láttam, de a kezdeti zavar után már természetes volt mind a kirakatok tartalma, mint a kirakatok előtt álló vegyes társaság (nők is)

Még csak 2 napja voltam Amszterdamban, mikor megkérdeztem napközben a szállásadó barátom, hogy ugyan...mondja meg, hol vannak mondjuk szegény negyedek!

S nagy meglepetésemre azt mondta, hogy "ahol lakunk"...

Namármost, ahol laktam, rendezettebb volt a környék, mint a siófoki szállodasoron!
Egyszerűen az egész környezet olyan élhető volt, annyira "normális", hogy az ember ott valóban embernek érzi magát.

Ha kilátásra is szükségünk van és nem igazán akarunk pénzt adni ezért, akkor a NEMO Science Museum-ra fel lehet sétálni és onnan rálátni a fél városra. Még enyhén borús égbolt mellett is csodálatos látvány volt.

Amszterdami látogatásom egyik napján viszont elugrottunk Gouda-ba is. Bevallom, csak ott jöttem rá, hogy hova is hozott a barátom, de jót mosolyogtam az értetlenkedésemen.

Amszterdam egy teljesen élhető nagyváros.
Tömegközelekedve, sétálva nyugodt, kellemes napokat lehet ott eltölteni.

Tavasszal, nyáron is meglátogatandó! :)
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina