Afrika gyöngyszemei : Malawi

Malawi

Ott-tartózkodás ideje: 2001. jan. 01.  - 2001. márc. 15. (73 nap)

4 hozzászólás I 4 467 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. feb. 18. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar hg Beszámolója

Cimkék: Afrika  Malawi  Szafari 

Mvuu, azaz csicsevául a víziló földjére érkezünk, ha ellátogatunk Malawiba. Ez a Magyarországnál alig nagyobb, Afrika déli részén elterülő ország, szinte a béke szigete a környező államok zűrzavaros történelméhez és napjaink forrongó bel és külpolitikai helyzetéhez képest. Történelme során, angol protektorátusból mára független állammá vált. Politikai berendezkedése a többi hasonló afrikai ország gyermekbetegségénél tart, vagyis szabad választások hiányában, igen erős központosított hatalommal rendelkező diktatórikus elnöki uralom létezik. Bár ebből az odalátogató semmit nem tapasztal, csak a személyi kultusz külső jeleivel, vagyis az utcák óriásplakátjairól, a középületek hivatalos helyiségeiből, folyamatosan a „nagy testvér” azaz Bakili Muluzu az ELNÖK figyel minket.

A Malawi polgárokra jellemző, hogy annak idején a nagy angol felfedező Livingstone leghűségesebb kísérői szintén innen származtak. Utazásai során végig kitartottak mellette és a már elhunyt tudós testét több ezer kilométeren keresztül cipelték, hogy végső nyughelyére Angliába juthasson. Vajon hoznának-e ilyen áldozatot a késő utódok nem tudhatjuk, bár a fogyasztói társadalom minden fertőzését Afrika egész testén láthatjuk és ez alól nincsenek kivételek. Ott, ahol pár évvel ezelőtt egy kiadós eső esetén, a fűszoknyában szaladgáló emberek, a bozótosban széles banánlevelet tartottak a fejük felé, ma a silányabbnál silányabb kínai fogyasztási termékek tömkelegét használják és az indiai ízlés-világot tükröző, csiricsáré ruhákba öltöznek, lábukon az egyszer használatos kitaposott tornacipők virítanak, ezzel mintegy új XXI.- századi „tradíciót” teremtve. Néha szomorúan láthatjuk, hogy Afrika legfőbb vonzereje az érintetlen természet és vele együtt az emberek természetessége is eltűnőben van. Malawi a környező országokkal ellentétben nem bővelkedik gyémántban, aranyban, ezüstben és más természeti kincsekben ezért egyetlen hatalomnak sem állt érdekében, hogy befolyását kiterjessze erre a területre. Talán éppen ezért, Malawi a környező politikai viharok tengerében, a béke szigete. A közbiztonsága még a gyarmati rendszert idézi, amikor is az emberek a lágy esti szélben nyugodtan meglátogathatták egymást anélkül, hogy séta közben, szép csöndesen, ki ne rabolnák őket. A „fejlődés” persze itt is kézzel fogható. Az egy emberöltő alatt a néha kőkorszakinak tűnő körülmények közül a nádfedeles erdei kunyhókból a helyiek beköltöztek, egy jobb élet reményébe a nagyobb városok környékén levő bádogviskókba. Ha másért nem, ezért érdemes volt feladni a több ezer éves kultúrájukat, elfelejteni az ősi gyógymódjaikat, a természet tiszteletét, elhanyagolni táncaikat, énekeiket, egyszóval hagyományaikat. Ha kissé szarkasztikusnak tűnök, azt csak a szomorúság teszi velem, azért amit manapság Afrikában látni, és ami ellen azok a vezetők tehetnek, vagy tehetnének, akik a gyarmati sorból, kivezethetnék az országaikat, népeiket és ebben az átmeneti állapotban, most csak azzal törődnek, hogyan töltögethessék meg a saját zsebecskéiket. Afrika új bevételi forrása lehet a természetes állapotok megóvására, a vadvédelemre alapuló túrizmus. Ezt felismerve Malawiban is számos vadvédelmi terület, rezervátum, Nemzeti Park létesült.

A további részleteket: http://members.chello.hu/haszon.gabor/ - oldalon
Értékeld az élménybeszámolót!
9.3 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
BALOGH - 2008.05.29. 17:11

Tetszik a zene ami megy alatta!Bár...

BALOGH - 2008.05.29. 17:07

Ez tényleg nagyon érdekes és a dia is jó lett!

H - 2007.07.23. 18:52

Kedves Beus , azért tettem egy weboldal elérést a végére, mert ott még több kép és mindenféle írások, adatok, érdekességek találhatók Afrikáról : )

ui. válaszolni meg azért nem tudtam mert a rendszer valamiért nem engedett a régi névvel és jelszóval belépni : (

Beus - 2007.07.20. 08:32

Szia!Nagyon érdekeseket írtál. Tudnál még képeket feltölteni?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina