Készpénzmentesen Svájcban

Svájc Zürich

Ott-tartózkodás ideje: 2018. jún. 28.  - 2018. jún. 28. (1 nap)

1 hozzászólás I 838 látogató olvasta. Rögzítve: 2018. júl. 04. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szajci Beszámolója

Cimkék: Zürich 

2018 májusában jött az ötlet, hogy mi lenne, ha elmennék 1-2 napra Svájcba készpénzmentesen. Szerencsére a MÁV-nak van közvetlen éjszakai járata Zürichbe, így adódott, hogy ezt a várost fogom megnézni. A vonatjegyet online fizettem ki, viszont otthon nem lehet kinyomtatni, csak hivatalos MÁV automatából. Pécsett 1 db van ilyen, a pályaudvaron a főcsarnok keleti oldalán. A nyugati oldalon lévő automata csak belföldi vonatjegyeket ad ki. Svájcban a dugaljak mások, mint itthon, érdemes átalakítót venni. A mobiltöltők esetében viszont nem szükséges, én is tudtam használni az itthoni töltőmet.

2018. június 26-án az esti vonattal mentem a Keleti Pályaudvarból egészen Buchs városáig. Reggel 7-re értünk oda, majd átsétáltam Liechtensteinbe. További részletek a Készpénzmentesen Liechtensteinben című írásomban található.

Június 28-án reggel fél 10-re értem vissza Buchsba. A 10:12-es vonattal utaztam Zürichbe. A vonatjegyről tudni kell, hogy online meg lehet venni, 37 frank a teljesárú menetjegy. Én viszont online láttam, hogy egy kedvezményes 11,20 frankos jegyet is lehet venni. Sajnos az asztali gépen állandóan visszadobott a rendszer, így nem tudtam megvenni. Ekkor írtam az indexfórumra, hogy mi lehet a baj. Egyik fórumlakó azt javasolta, hogy töltsem le az SBB app-ját, ahol gond nélkül meg tudtam vásárolni a kívánt jegyet.

A vonaton étkezési lehetőség is volt, ráadásul az étlap többnyelvű volt. Frankban, euróban, cseh koronában, kunában és forintban voltak föltüntetve az árak. Egy szendvics 1300 forint, egy kóla 970 forint volt.

Zürichbe 11:20-kor érkeztünk meg. Lenyűgözött a hatalmas pályaudvar a rengeteg vonattal. Első célpontom a nemzeti múzeum volt, ami közvetlenül a pályaudvar mellett található. 10 frank volt a belépő, amit szerencsére a neten meg tudtam venni előre. Nagy táskával volt, és a biztonsági őr szólt, hogy le kéne tennem, de mivel nem volt készpénzem adott egy fémkorongot, ami pont 1 frankos nagyságú volt, így be tudtam tenni a csomagmegőrzőbe. A múzeum maga nagyon érdekes, mert szőttesektől kezdve a mezőgazdaságon át a régészetig rengeteg részlege van 2 szinten. Érdekes volt Svájc történelme kiállítás, ahol akár egy próba állampolgársági vizsgát is tudtunk tenni.

A nemzeti múzeumban kb. negyed 2-kor végeztem. Kicsit megpihentem a múzeum udvarán, majd elmentem a Niederdorfstrassen keresztül. Ez a város egyik nagy étteremutcája. A kebabokon és a helyi kajákon keresztül még a balkáni csevapot is megtalálható az étlapokon. Utóbbi 17,5 frank volt.

A grossmünster templom egy református nagytemplom, amibe ingyenes a belépés, de a toronyba való feljutásért már fizetni kell készpénzzel. A szemben lévő Fraumünster viszont már fizetős, az ára 5 frank/euró/amerikai dollár, és csak készpénzben lehet megtekinteni, így ezt én nem tettem meg.

Elmentem a Gottfried-Keller-Strasse 7 alatti McDonald's üzletbe, ahol ettem egy kuponos menüt. Ha le van az itthoni applikáció töltve, akkor át kell váltani az országot Svájcra, és az ottani lehetőségeket is igénybe lehet venni. Én így tettem. Utólag megbántam, mert lehet valami jó kis Bratwurst-ot kellett volna enni, de majd legközelebb.

4 óra volt, mikor végeztem a Mekiben, és 21:40-kor indult vissza a vonatom Budapestre, így még volt időm bőven. Elmentem tehát a Bahnhofstrasséra, ahol megcsodáltam a drágábbnál drágább órákat, autókat (Tesla). Gondoltam elmegyek a Fölkerkunde Museumba, mivel az is ingyenes volt, volt wc. A nagy táskám itt is gondot okozott, de a recepciós hölgy kisegített egy kétfrankossal, így meg tudtam nézni a kiállítást, ami kb. olyan kicsi volt, mint a liechtensteini Schatzkammer.

Kb. 5 órakor végeztem a napi programommal, így bőven volt még időm a vonatig, gondoltam elsétálok a Finanzmuseumba. Nagyon messze van gyalog a Hauptbahnhoftól, de jól esett a séta. A múzeum belépős, bekukucskáltam, de úgy éreztem, hogy nem éri megvenni a belépőt, így visszajöttem a pályaudvarra. Előtte a Zollstrassen az Aldiban bevásároltam hazára.

A nap végeztével leültem a pályaudvaron egy padra, és vártam a vonatot, mert már nem volt erőm megnézni semmit. A vonat pontosan 21:40-kor indult haza, és másnap reggel 9:25-kor értünk be a Keleti Pályaudvarra.

Összességében kb. 10 frank érmét érdemes váltani Svájcra, a többit meg lehet oldani bankkártyával is.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
szajci - 2019.02.16. 19:05

következő útitervem:Budapestről éjszakai vonattal Zürichig, majd városnézés. Délután elmenni Bázelba a Ibis Budget Basel City Hotelben szállnánk meg, mert ott adnak Basel-Card-ot az ingyenes tömegközlekedéshez. Innen el lehet jutni villamossal a 8-as villamossal a német határhoz.Másnap megnézni SNCF vonattal( sncf.com/de) Mulhouse elzászi várost. A városban van egy autómúzeum, amit érdemes megnézniHarmadnap vissza Zürichbe, érdemes elmenni a Rajna-vízeséshez. Napijegy 52 frank a vonatra egyébként. Este a pesti éjszakai vonattal vissza tudunk menni Budapestre.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina