Lengyelország, Kudowa-Zdrój, Błędne Skały, SzG3

Lengyelország Kudowa-Zdrój

Ott-tartózkodás ideje: 2018. júl. 28.  - 2018. júl. 28. (1 nap)

0 hozzászólás I 566 látogató olvasta. Rögzítve: 2018. aug. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Błędne_Skały Kudowa_Zdrój Lengyelország Poland szikla 

Ez volt az egyik elsődleges úti célunk, ami miatt Lengyelországba jöttünk. A homokkő képződmények egyébként egészen a cseh-német határtól (Szász-Svájc - Cseh Svájc) egészen eddig terjed, kisebb megszakításokkal. Ezen a részen is vannak olyan szabadon látogatható helyek, ahol akár egy hetet is el lehet tölteni anélkül, hogy ugyanazt mégegyszer megnéztük volna (pld. a Bástya szikla és környéke).
A hely a Karlów - Kudowa-Zdrój útról közelíthető meg. Egyrészt rendesen ki van táblázva, másrészt egy hatalmas parkoló is van ott. Ugyanis kétféle képpen közelíthető meg a hely. Vagy a parkolóból gyalog kb 3 km, vagy egy magán úton keresztül, ami a térkép alján látható parkolóig visz fel, ami csak kb 200 m-re van a sziklák bejáratától. Itt fizetni kell, 20 PL az ára. Miután egyirányú az út, egyszer felfelé, egyszer lefelé lehet konvojban közlekedni. A sorompó alőtt be kell állni a sorba és várni az indulást (ha jól emlékszem, mindeen egész órában lehet felmenni). Lefelé is óránkén lehet lejönni, ezek indulási ideje az utolsó képen látható.
A parkolóból kb 200 m a pénztár. Ha megvettük a jegyeket, egy kapun kell bemenni, ami előtt egy barátságos bácsi mindenkit üdvözöl és mindenkivel kezet fog és érdeklődik, hogy honnan jön. Szokatlan, de kellemes dolog. Innen néhány m-t kell csak felfelé menni, mivel ettől fogva vízszintes az út. EWgy jó tanács. Először érdemes a kilátóba felmenni, mivel az út körbe kivisz a területről és a pénztárhoz hoz vissza. Ha ezzel végeztünk, akkor irány alabirintus!. Itt nem a sziklák mérete a döbbenetes, hanem azok sűrűsége. Végig pallókon vezetnek minket, oldal irányban minden kis kerítésekkel le van zárva, nehogy arra menjen valaki és eltévedjen. A sziklák néhol olyan keskenyek, hogy csak lapjával lehet elférni, néhol még a hátizsákot is le kell venni, hogy átférjen az ember. Ezt mondjuk azért előre jelezni kellene, mivel egy 100 kg-os ember vagy kövérebb szerintem nem tud átjutni a labirintuson. Visszafelé meg nem lehet menni, mert egyirányú. Magáról a labirintusról nem írok semmit, meg kell nézni a képeket ill. személyesen végiggyalogolni (egyetlen magyart sem láttunk erre). Ha végeztünk a labirintussal, akkor egy gyönyörű beton! gyalog úton visszatérhetünk a pénztárhoz, közben 2 szép kilátóval. Itt látszik, hogy a cseh-lengyel határ milyen közel van, látható, hogy a határkövek a kilátó előtt találhatóak (tehát Lengyelországból nézünk Csehország felé - abszolút szép kilátásokkal). Ha visszaértünk a parkolóhoz, érdemes beállni a kocsival a sorba, hogy viszonylag gyorsan leérhessünk.
Egy megjegyzés: sajnos a képek egy részével nem vagyok teljesen elégedett, mivel általában bal felső irányból (szemből) sütött a nap és nagyok voltak a fény-kontrasztok. Ez van. Az összes itt készült kép a Fotóalbumon keresztül megtekinthető (alább)!
A fotóalbum web címe: http://lengyelo.blogspot.com/2018/08/lengyelorszag-kudowa-zdroj-bedne-skay.html
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina