Elfújta a szél - avagy Zorba, a medikán Peloponnészoszon

Görögország

Ott-tartózkodás ideje: 2018. szept. 23.  - 2018. okt. 01. (8 nap)

0 hozzászólás I 1 594 látogató olvasta. Rögzítve: 2018. okt. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Lilla79 Beszámolója
Ez az út ott kezdődött, hogy egyszer olvastam Monemvasiáról (na jó, képeket láttam róla),és természetesen a fejembe vettem, hogy látnom kell - dacára annak, hogy elég messze esik mindentől: repülőtértől, nyaralóhelyektől. De nem is lehetetlen küldetés: Athénba repülve, Nafplionban (óváros) vagy Toloban (üdülőfalu) megszállva becserkészhető. Amúgy is tök ciki, hogy Görögország nagy rajongójaként pont a Peloponnészosz, az antik Görögország legfontosabb területe maradt ki eddig.

Jelen esetben Athénban is aludtunk egyet (Akropolisz,őrségváltás), és ott béreltünk autót is (busszal is lehet menni, így utólag azt mondanám, elég Nafplionban autót bérelni, és akkor nincs ez a para az autóátvétellel a belvárosban és leadással a reptéren), amit a szállodához (Tempi Hotel, nagyon jó helyen lévő olcsó szállás) kértem, így kocsival mentünk tovább. Nem nehéz út, legfeljebb az Athénból való kijutás, de szerencsére a kölcsönzős (Acr Athens, ajánlom őket, tök rugalmasak, betéti kártyát is elfogadnak, és tök jó volt ez a Citroën diesel C3, alig fogyasztott és jó erős volt) kivezetett egészen az autópályáig, nagyon kedves gesztus ez.

Útközben megszemléltük a Korinthoszi-csatornát, majd egyből a Karathona strandra vettük az irányt, mert láttuk, hogy az idő romlik… Ez egy Nafpliohoz közeli strand (~10 perc kocsival), szerintem abszolút megfelelő, jobb a környéken nem nagyon lesz.

A szállást Nafplio óvárosában foglaltam, 999 Luxury Hotel a neve, jó helyen van, szép a hotel és finom a reggeli (a recepciósok pedig olyan kedvesek, hogy búcsúzáskor majdnem elbőgtem magam). Parkolni az öt percre lévő kikötőben lehet. Simán megéri az óvárosban lakni.

Másnap strandolás volt a program, de sajnos a nap már nem sütött ki, így utólag már tudom, hogy hajózni kellett volna menni (Pegasus Cruises, Hydra&Spetses), de bíztunk benne, hogy lesz még rá alkalom.

Következő nap Mükéné és Epidauros volt a program. Mindkettő nagyjából fél óra kocsival, ha strandidő lett volna, két külön napra teszem és délután strand, de az idő egyre rosszabb lett, így egy nap alatt toltuk. Szerintem mindkettő kötelező program, de nagy flasht azért nem kell várni tőle. Epidauros tetszett jobban.

Negyedik nap az egyre romló idő elől a száraz és meleg autóba menekültünk, irány Monemvasia. Érdemes ott aludni legalább egyet, mert hosszú az út, így viszont belefér odafelé Mystras (bizánci romváros), visszafelé Kosmas. Mystrashoz már be kellett szereznünk meleg ruhát, így aztán a modern Spartát és annak kínai boltját is meglátogattuk… Mystras jól megalapozza a középkori hangulatot, megéri beletenni a programba. Szerintem látványosabb, mint mondjuk Mükéné, dehát ugye kábé 3000 évvel fiatalabb is.

Monemvasiába érve tomboló orkán fogadott, később kiderült, hogy egy "medikánt", mediterrán hurrikánt, azaz ciklont fogtunk ki, amit Zorba névre kereszteltek, és ami innentől már meg is pecsételte a "nyaralás" sorsát. Monemvasia amúgy egy hatalmas sziklatömb, amit egy keskeny földnyelv köt össze a szárazfölddel. Ennek a tetejére épült egy vár (abból már csak egy szép bizánci templom maradt meg épen), az aljába pedig egy fallal körülvett város. A mai napig lakott, bár nyilván a turizmust szolgálja, hotelek, éttermek, kis üzletek. Vacilláltam, hogy itt foglaljak szállást drágábban, vagy a szárazföldön olcsóbban, de abszolút az óváros a jó döntés, azon belül is ajánlom a Malvasiát. Van ugyan shuttle bus, de ebben az orkánban határozottan jobb volt helyben lakni. A legjobb dolog pedig a Malvasia reggelije volt… önmagában a hangulat, a ház, a berendezés, a kint tomboló szél és a benti nyugalom is jól esett volna, a mennyei reggeli már csak a hab volt a tortán. A szél miatt nem volt áram egész éjszaka, ez fokozta az időutazós hangulatot, szinte sajnáltam, amikor visszajött az áram és a gyertyák helyett villanykörte világított.

Én azért fölmásztam a templomig, fantasztikus a kilátás, és nagyon hangulatosak az utcácskák. Sajnálom, hogy az idő így kibabrált velünk. Délben a szél mellé az eső is megérkezett, így elhagytuk a terepet.

Hazafelé másik utat választottam, ez időben több, kilométerben kevesebb, de sokkal szebb. Tényleg. Egy része a hegyek között vezet, aztán a tengerparton, nagyon látványos - még esőben és ködben is. Mondjuk a szerpentinen kibírtam röhögés nélkül. Kosmas lett volna a pihenőnk, egy magashegyi falu, de konkrétan nem látszott semmi belőle a ködtől. Aki erre jár, érdemes megnézni.

Nafplionról még nem esett szó, pedig szóra erdemes… Mystras, Monemvasia és Nafplio három igazi gyöngyszem, Nafplio különösen a szívembe lopta magát, nehezen hagytam ott, már utolsó este tudtam, hogy meg fogom könnyezni, és tényleg... Önmagában jó program, elég nagy óváros, csinos utcákkal, van közte széles és szűk, lapos és lépcsős, van kismillió taverna, butik és szuvenírbolt, főtér bárokkal, van erőd nagyon magasan (Palamidi), közepesen magasan (Acronafplia) és a vízben (Bourtzi), van parti sétány - nagyon romantikus. Mindenképpen ajánlom, csak "felhőtlenebbül" :) .
Lilla79 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina