Pár napos svájci körút (1.)

Svájc

Ott-tartózkodás ideje: 2019. aug. 10.  - 2019. aug. 13. (3 nap)

0 hozzászólás I 424 látogató olvasta. Rögzítve: 2019. szept. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szajci Beszámolója

Cimkék: Bázel Zürich Luzern Bern 

Tavaly nyáron voltam már 1 napot Zürichben, de akkor egyedül. Barátnőmet is érdekelte ez az ország, így megszerveztünk egy pár napos körutat. Júniusban döntöttük el, amikor nem jött össze az albán nyaralás, hogy augusztus elején elmegyünk Svájcba. Ekkor jött az első probléma: nem tudtam online megvenni a vonatjegyet augusztus elejére Zürichbe az éjszakai vonatra. Elkeseredtünk. Másnap aztán eszembe jutott, hogy fölhívom a MÁV-infót. Ott azt mondták, hogy pont azokon a napokon nincs fölnyitva a foglalás opció. Mondtak pár dátumot, aminél viszont föl volt nyitva, de sajnos online ott is csak a hazafelé utat tudtam lefoglalni. Ezért beszaladtam gyorsan a pécsi vasútállomásra, hátha ott tudnak segíteni. Szerencsém volt, még 5 hely volt, úgyhogy gyorsan lefoglaltam kettőnknek. (hogy miért volt ilyen kevés hely, arra vissza fogok még térni)

Ezután jöhetett a program összeállítása. Szerettünk volna eljutni a Rajna-vízeséshez, de sajnos a pályát újították éppen, így féltünk, hogy lecsúszunk a csatlakozásról. Ezért a következő úti tervet találtuk ki: Zürichből Bázelba megyünk, ott lesz a szállás. Másnap Bernben egy napot töltünk, harmadnap pedig Elzász a cél. Utolsó nap Luzern, majd az esti vonattal hazajövünk.

A következő dolgom az volt, hogy a svájci vonatjegyeket megvegyem. Erre az SBB applikációját ajánlom, mert a számítógépemen nem tudtam megvenni egy darabot sem. Az applikáció gyors és kényelmes. Azonban valami hiba folytán sikerült az összes vonatjegyet úgy megvennem, hogy a barátnőm neve helyett az enyém volt a jegyen. Ez hatalmas probléma volt, mert Sparbillett típusú jegynél fontos, hogy a kalauz elkéri a személyit, és ha nem egyezik a jegy és a személy, akkor büntetés szabható ki. Ilyen esetekben írni kell az utazás megkezdése előtt az SBB-nek, hogy rossz névre vettük a jegyet. Fontos, hogy meg kell venni újra a jegyet a jó névvel, majd a korábban rosszul vásárolt jegy árát az SBB visszatérítik a bankszámlára.

A zürichi Nemzeti Múzeumba a belépőjegyet online meg lehetett venni, 10 frank volt az ára. A Mulhouse-i autómúzeumba szintén meg tudtuk venni a 14 eurós belépőt online. Más múzeumba előre nem vettünk jegyet, mert nem tudtuk, hogy mire lesz kedvünk.

Augusztus 9-én a 15:14-es Pécs-Budapesti IC-vel indultunk föl a fővárosba. Mivel pályafelújítás volt, ezért a vonat Dunaújvárosnak került, ez röpke háromnegyed órás késést okozott. A MÁV viszont csak július közepén írta ezt meg, így jó volt, hogy csak az utolsó héten vettük meg a jegyet, mert amúgy későbbi vonattal mentünk volna föl Budapestre. A vonatunk nem késett egy percet sem, nem úgy, mint a lefelé jövő vonat, ami 50 percet tett rá a menetidőre. Szóval 19 órára fölértünk a fővárosba, a Keletinél kivártuk a 20:40-es indulást. Ekkor vettük észre a tömegnyomort a vonaton, nem tudtuk mire vélni. A fülkés kocsiban szerencsénkre volt egy nagyszülő az unokájával, aki kint él Svájcban. Ők mesélték, hogy augusztus közepén kezdődik az iskolai tanév Svájcban, és mindenki sietett visszaérni az alpesi országba. Nos emiatt volt az, hogy kb. alig sikerült jegyet vennünk a vonatokra.

Az éjszaka nem mondom, hogy szuper volt, de elviselhető. Csak négyszer jöttek a kalauzok, a klíma jó hideg volt, fáztunk, de legalább kicsit tudtunk aludni. Beszéltük barátnőmmel, hogy legközelebb kipróbálhatjuk a fekvőhelyes kocsit is, mert így kényelmetlen volt, bár így volt a legolcsóbb a jegy. A vonat mikor beért Svájcba és megállt, megjelentek a határőrök, de nem nézték meg mindenki úti okmányát, így ránk sem került sor. Sajnos nemsokára az eső is eleredt, így Zürichbe érve elég rossz kedvünk volt.

A városba pontosan érkeztünk, és mivel volt másfél óránk a Nemzeti Múzeum nyitásáig, ezért - nagy cuccokkal - nekilódultunk a városnak. Szép, hangulatos belvárosa volt, bár az eső miatt nem éreztük magunkat a legjobban. A város készült egy nagy fesztiválra, így láthattunk mindenféle sátrat, ahol szuveníreket és ételeket is árultak. Volt magyar lángos is mindenféle ízben 10 frankért.

Elmentünk a Haus zum Rüden étterem előtt is, ami arról híres, hogy egyike a legrégebb óta működő cégek listáján. (Wikipédia: A legrégibb cégek listája) Ez a cég 1348 óta folyamatosan működik. Honlapja: https://haus-zum-rueden.ch/geschichte/

Mi ezt kihagytuk, mert mentünk vissza a múzeumba, ahol lepakoltuk a cuccainkat, és nézelődtünk még a városban. A múzeum csomagmegőrzőjét 2 frank kaucióval tudjuk igénybe venni. A bázeli vonatunk 1-kor indult, és negyed 12-kor kezdtük meg a múzeum megtekintését, és másfél órát töltöttünk el itt.

A vasútállomáson állva láttuk a hatalmas tömeget, akik a zürichi fesztiválra érkeztek. Még egy hasznos információ. Mivel az eredeti vonatjegyet még júniusban lefoglaltam, az applikáción a régi vágányszám szerepelt, de a barátnőm jegyén már a frissebb. Ezért nem feltétlenül javaslom, hogy az applikáció alapján keressük meg a vágányt, ahonnan a vonat indul. A vonatok általában pontosan indulnak, persze nem mindig. Erről lesz egy érdekes sztorim a későbbiekben.

Bázelba pontosan 14 órára érkeztünk meg. A szállásunk a Hotel ibis budget Basel City-ben volt, ami a vasútállomástól nem messze található a sínek mellett. Így egyből ezt a hátrányt tudom fölhozni, mivel hangos volt kicsit a szállás, ugyanakkor ár-érték arányban nagyon jó a szállás. (Bookingon foglaltam, és amit ott írtak, az mind igaz). A szállás pozitívuma, hogy mindennap kaptunk Basel Cardot, így a tömegközlekedés tulajdonképpen a szállás árában benne volt. Reggelivel szoktunk mindig szállást foglalni, és így 309 frankot fizettünk három éjszakára. A szálláson amúgy mágneskulccsal lehet közlekedni. Egy dolog nem tetszett: a fürdésnél észrevettük, hogy az üvegajtó nem takar eléggé, így a tükörben láthattad magadat, miközben fürdesz. Így nem jó, ha idegennel vagy elszállásolva egy szobában.

Miután elfoglaltuk a szállást, megtekintettük a fő úti célunkat, a hármas határt. Itt találkozik Németország, Franciaország és Svájc. Egyszerű kis emlékmű, de nagyon szép a kilátás a Rajnára. A 8-as villamosról a Kleinhüningen állomáson kell leszállni, majd gyalogolni, de könnyen oda lehet találni. Miután megnéztük az emlékművet, és fényképeztünk, visszamentünk az állomásra, és fölszálltunk a következő 8-as villamosra, és kimentünk Németországba, a Dreiländerbrücke megállóig. Innen elsétáltunk a Franciaországot Németországgal összekötő hídhoz. A látvány hihetetlenül szép. Átlépve Franciaországba, elmentünk a katolikus templomhoz, ahol éppen egy színesbőrű esküvő volt, igazi afrikai hangulatban. Nagyon aranyosak voltak az emberek. Mivel megéheztünk átmentünk Németországba, a hídon áthaladva láttuk, ahogy helyiek ugrálnak a hideg Rajnába, ami amúgy tilos lenne. Aztán egy francia vitte haza a plazmatévéjét a hídon.

A Rheincenterben vásároltunk valami harapnivalót. Láttam, hogy van Nordsee is, így másnap úgy terveztük, hogy Bern után idejövünk enni. A szállásra érve hamar elaludtunk.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina