Pár napos svájci körút (2.)

Svájc

Ott-tartózkodás ideje: 2019. aug. 10.  - 2019. aug. 13. (3 nap)

0 hozzászólás I 298 látogató olvasta. Rögzítve: 2019. szept. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szajci Beszámolója

Cimkék: Bázel Zürich Luzern Bern 

Másnap Bernbe mentünk. A vonat 9-kor indult, így nem kellett korán kelni, de mivel nem szerettünk volna elkésni, ezért fél 8-ra elmentünk reggelizni. Igazi jó kontinentális reggeli volt, nem maradtunk éhesek. Fél 9-kor elmentünk ki a vasútállomásra. Mivel vasárnap volt, sokan voltak a vonaton. Fiatalok túrafelszerelésben voltak, gondolom a hegyekbe mentek. Bernbe 10-kor értünk, ezután nyakunkba vettük a várost. Először a Lorainnebrückére mentünk fel, ahonnan pazar látvány tárult elénk. Belátni az egész belvárost.

A következő célpontunk a Waisenhausplatz volt, ahol egy kültéri zongora volt, amin bárki leülhetett játszani. A téren számos étterem található. A Bärenplatz melletti Käfigturm is a város egyik látnivalója. Érdekesség, hogy a torony alatt villamospálya halad el. A Bärenplatzon keresztülhaladva jutunk el a Bundesplatzra, ahol az ország parlamentje, a Bundeshaus található. Sajnos éppen felújították, így nem tudtuk megnézni, amit nagyon sajnáltam. Viszont, mivel volt időnk, ezért leültünk a teraszra, ahonnan még a Jungfrau hegycsúcsot is láthattuk a városi panorámán kívül. Mindenkinek ajánlom!

A következő látnivaló a Zytglogge (hochdeutschul Zeitclocke), vagyis az időharang volt, ami az UNESCO világörökség részét képzi. Utunkat a Kramgassén folytattuk, ami Bern egyik főutcája. Itt található a 49-es házban az Einstein-ház. 6 frank volt a belépő, és egy berendezett nappalit, továbbá egy emeleti kiállítást tudunk vele megtekinteni. Nagyon érdekes volt kinézni az ablakon, mert a gasse nem sokat változott az elmúlt 100 évben. Talán, hogy nem lovak járnak az utcán. Az utcán amúgy megmaradt a szenes pincék. Egyes helyeken éttermet rendeztek be, máshol egyszerű raktárként használják a mai napig.

A Münster nincs messze az Einstein-háztól, és ingyenes a megtekintése, úgyhogy odavettük utunkat. A katedrális evangélikus-református templom, azonban mivel a középkorban épült, ezért pl. a katolikus oltár helye megmaradt. Hatalmas az orgonája, bár sajnos nem hallottuk megszólalni. A templom mellett volt ingyenes toi-toi wc is.

A templom melletti parkban megettük a péksüteményeinket. A parkban rengetegen voltak, főleg a kávézóban.

Ezután a Rathausplatzra mentünk, megnéztük a városházát. Bemenni nem tudtunk, viszont a mellette álló római katolikus templomot megnéztük. Egyszerű templom. Ezután továbbmentünk a Nydeggkirche-be, ami szintén egy evangélikus-református templom. Már nagyon izgatottak voltunk ekkor, mert a következő állomásunk a Medveverem volt. Itt 3 medve él, és ezeket a szép állatokat szerettük volna megnézni. Sajnos a nagy meleg miatt nem voltak aktívak, az árnyékban hűsöltek.

A medveverem mellett folyik az Aare, Bern folyója, és láttuk, hogy le lehet menni a partjára. Mikor leértük, láttuk, hogy sokan belelógatják a lábukat, és hűsölnek. Így tettünk mi is, ekkor vettük észre, hogy rettentően sebes folyó! Ezt kihasználva a helyiek a folyó déli részén belevetik magukat, és a belváros mellett végigvitetik magukat a folyóval, majd az északi részen kiszállnak. Mivel, mi ezt nem tudtuk, nem készültünk erre a lehetőségre.

A Rózsakertbe is terveztünk elmenni, mivel több fórumon is olvastuk, hogy nagyon jó képeket lehet készíteni ott. Azonban a meleg és a hosszú út (bár a belváros mellett van, kacskaringós úton lehet följutni) miatt nem mentünk el, helyette visszasétáltunk a Kramgasséra.

Az utcán sétálva vettük észre, hogy vasárnap délután nincs már nyitva semmi. Ekkor jutott eszembe barátnőmnek, hogy Németországban is minden zárva. Na bumm. A mai vacsinak annyi. De nem csüggedtünk, mentünk tovább a belvárosban.

A vasútállomás mellett véletlenül rátaláltunk egy újabb templomra, a Heiliggeistkirche-re. Itt szerencsénk volt, mert éppen gyakorolt az orgonista. Nagyon szép muzsika szólt. Ami nem tetszett a templomban, hogy kávézó volt benne. Szerintem nem helyénvaló. Az evangélikus-református egyház viszont engedélyezi ezt itt.

Egy dolog volt már csak hátra Bernből, ez pedig, hogy a Lorainnebrückéről lefényképezzük a várost. Innen az egyik legszebb, de csak délután kedvezőek a fényviszonyok. Miután megvolt a fénykép, visszaindultunk a vasútállomásra, amikor is észrevettük, hogy a Parkplatz Schützenmatt-on afrikai nap van, és afrikai ételeket és italokat lehetett venni, továbbá zenés műsorokat mutattak be. Nagyon szép volt!

A délutáni fél 5-ös vonattal mentünk vissza Bázelba. Sajnos ahogy beértünk a városba, eleredt az eső. "Örültünk neki", mivel nyáriasan öltöztünk. Sebaj, mivel az állomáson tök véletlenül észrevettük, hogy van egy Nordsee kajálda. Nagyon megörültök. Mindjárt meg is vacsoráztunk. Sajnos nincs svájci Nordsee applikáció, így nem kaptunk kedvezményt. De jól esett a meleg vacsi. Ezután visszatértünk a szállásunkra, persze jól eláztunk.

A másnapi program Elzász volt. Erről az Egy nap Elzászban című posztomban olvashattok.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina