Egy nap Elzászban

Franciaország Colmar

Ott-tartózkodás ideje: 2019. aug. 12.  - 2019. aug. 12. (1 nap)

0 hozzászólás I 353 látogató olvasta. Rögzítve: 2019. szept. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szajci Beszámolója

Cimkék: Colmar Mulhouse 

Mivel Bázelban volt a szállásunk, és közel volt a francia Elzász, ezért 1 napot itt terveztünk eltölteni. Az további beszámolóját a "Pár nap Svájcban" élménybeszámolóimban olvashatjátok.

Az előző nap kapott üzenet alapján, akkor a 10:20-as párizsi Flixbusszal mentünk el Mulhouse-ba, az első célunkhoz. A menetidő 1 óra volt, viszont csak 700 forint volt a buszjegy, míg a vonatjegy kétszerese. Bázelban a FlixBus Station/Basel-on kellett fölszállni. A menetjegyen térképpel jelezték a megállót. Féltünk azonban a menetidővel kapcsolatban, ugyanis az egyik fórumon írták, hogy az egyik hölgynél 3 órás késés is volt. Az út nagyon tetszett Mulhouse menet, elmentünk az EuroAirportba is utasokért. Azt gondoltam, hogy ezek a buszok tele vannak, de kb. félig üres volt, mikor mentünk. Szerencsére a mi buszunk pontos volt. 11:20-ra érkeztünk meg a FlixBus Station - MULHOUSE-ra. Ez közvetlenül a vasútállomásnál van.

Kicsit furcsa volt, ahogy franciák Müluz-nak hívják ezt a települést, mi barátnőmmel végig Mülhauzennek hívtuk, a német név után. A település maga nem túl nagy durranás, viszont van két híres múzeuma: Cité de l’Automobile és a Cité du train. Mi csak az autómúzeumba mentünk gyalogosan. Elég hosszú útra kell készülni. Először a Bâtiment annulaire épületem mentünk keresztül, ahol egy kis virágoskert van. Ez nagyon tetszett barátnőmnek. Aztán a Temple Saint-Étienne-hez mentünk, de persze ez is zárva volt. Ez a város főtere, itt található a városháza. Az Avenue de Colmar-ra kijutva már csak a villamossíneket kell követnünk, és eljutunk az autómúzeumba. Egyébként villamosra is el tudunk jönni ide, de mi nem költöttünk erre. Gyalog kb. 20 perc a templomtól eljutni az autómúzeumba.

A múzeum maga káprázatos. A belépőt online vettük meg, és ajánlatos, ugyanis nagy sor volt, mikor mi ott jártunk. Csak oda kell mennünk a kapuhoz, kikerülve a sort, és lecsippantjuk a jegyet. Főleg az 1900-as, 1910-es, 1920-as és 1930-as évekből vannak autók kiállítva a múzeumban. Ezenkívül Forma 1-es autókat is láthatunk. Mi másfél órát voltunk itt, aztán rohantunk vissza a vasútállomásra, ugyanis 14:15-kor indult az SNCF által működtetett vonatunk. A jegyeket online tudtuk megvenni.

20 perc alatt értünk következő állomásunkra, Colmarba. A tipikus elzászi városra nagyon kíváncsiak voltunk, főleg barátnőm. A belvárosba hamar begyalogoltunk, de nem hittünk a szemünknek. Hatalmas tömeg fogadott hétfőn délután. Erre nem számítottunk. Szerencsére a látvány hamar feledtette velünk a tömeget. Mikor elértünk a La petit Venice helyhez, akkor elkezdtem nézni egy kis hangulatos helyet, ahol fényképezni tudunk. Szerencsére délután 4 körül nem volt még nyitva az egyik étterem, így a teraszán készítettük el a szép fotókat. Ezután ügyesen megkértem barátnőm kezét, aki igent mondott :)

Ezután csatangoltunk még a városban. Megnéztük a város főtemplomát, a Collégiale St-Martint. Szép nagy templom, de a legjobban az tetszett, hogy volt egy térkép, ahol a turisták bejelölhették, hogy mely városból jöttek.

A város bejárása után visszatértünk a vasútállomásra, ott ugyanis volt ingyenes wc, ami úgy volt lefestve, mintha egy elzászi ház lenne. Nagyon ötletes volt.

A 17:45-ös Flixbusszal szerettünk volna visszatérni Bázelba, de késett. Szerencsére csak 15 percet. A buszmegálló a Place la Gare és a Rue Georges Lasch sarkán van. Szerencsére van egy nagy zöld Flixbus poszter a buszmegállóban, így tudtuk, hogy jó helyen járunk. A buszjegy online 3300 forint volt, de láttam a buszmegállóban, hogyha a sofőrnél vettük volna meg, akkor 18 euró lett volna.

Már kezdtünk örülni, hogy időben hazaérünk, de aztán jött a határ. Följöttek a svájci rendőrök, és kérdezték, hogy ki vagyok, miért jöttem, meddig maradok. Végül egy srácot vittek el ellenőrzésre, és így 20 perc volt a határ. Nem örültünk neki, de erre föl kell készülni.

Másnap már hazafelé indultunk. Erről a Pár napos svájci körút posztomban olvashattok
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina