Pár napos svájci körút (3.)

Svájc

Ott-tartózkodás ideje: 2019. aug. 10.  - 2019. aug. 13. (3 nap)

0 hozzászólás I 417 látogató olvasta. Rögzítve: 2019. szept. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szajci Beszámolója

Cimkék: Bázel Zürich Luzern Bern 

Az utolsó napunk délelőttje pörgősen indult. Már 8-kor bementünk a városba. A villamossal elmentünk a Marktplatzra. Ott megnéztünk a Rathaust. Gyönyörű épület, érdemes megnézni! Innen a Peterkirchén át mentünk a Spalentor-ig. A Spalentor egykor városkapu volt, ma már turistalátványosság.

Visszafelé bementünk a University of Basel / Kollegienhaus-ba, ami a Peterplatzon van, mert folyóügyeket kellett intézni. Ami viszont nincs benne a turistakönyvekben, hogy áll a földszinten két emléktábla: az egyik az 1956-os magyarországi, a másik az 1968-as prágai tavasz emlékére. Apró látványosságok, de mi megörültünk, hogy valami olyat is felfedeztünk, amire nem számítottunk. A gyógyszermúzeum (Pharmacy Museum of the University of Basel) mellett mentünk el. Gondoltuk benézük, de aztán az idő hiánya miatt inkább továbbmentünk a Marktplatz felé. A múzeum környéke nagyon hangulatos a szűk utcákkal, lépcsőkkel.

A következő célpontunk a bázeli münster volt, vagyis a székesegyház. Sajnos 10 órakor nyitott, mi pedig addigra már a villamoson szerettünk volna lenni, így csak a környékét néztük meg. A templom evangélikus-református felekezthez tartozik, azonban a középkori kerengőt meghagyták. A münster mögötti teraszról nagyon jó képeket lehet készíteni a városról.

A Basel Schifflände-n fölszálltunk a 8-as villamosra, hogy átmenjünk a Rheincenterbe bevásárolni. A korábban vásárolt pet palackot szerettem volna visszaváltani. Mint kiderült az emeleten a MARKTKAUF Spiel-Sport-Freizeit üzletnél lehet, és 25 centes kupont kapunk, amit a földszitnen a Marktkauf-ban tudunk levásárolni. Ezután gyorsan megvettük a Nordsee-ben a halainkat (le lehet tölteni egy applikációt, így kedvezményesen tudunk vásárolni). Bár tudtuk, hogy kihűl mire Luzernbe érünk, de szerettünk volna ilyet enni.

11-kor pont elértük a 8-as villamost, így fél 12-re már a hotelben voltunk. 25 percünk volt kijelentkezni, de szerencsére már össze voltunk pakolva, így nyugodtak voltunk. A luzerni vonatunk negyed egykor indult Bázelból. Nagyon szomorúak voltunk, hogy el kellett jönnünk a városból, mert nagyon jól éreztük magunkat.

Luzernbe 1 óra alatt jutottunk el. A város vasútállomása közvetlenül a buszpályaudvar és a kikötő mellett van, így egyből megcsodálhattuk a Luzerni-tavat. Leültünk a partjára, ahol kacsák, hattyúk és sirályok uszkáltak. Mikor látták, hogy eszünk, az egyik kacsa odajött, mire a többiek is ott sereglettek körülöttünk. Nagyon szemtelenek voltak, kb. a számból kivették volna a hamburgert. Gondolkodtunk barátnőmmel, hogy a vasútállomáson lévő csomagmegőrzőbe helyezzük a nagy tatyóinkat, de aztán úgy voltam vele, hogy nem akarok 9 frankot fizetni, inkább cipelem. Utólag sem bántam meg, bár igaz, hogy nagyon fájt a végére a hátam.

A sétánkat a kikötőben kezdtük, ahol észrevettük, hogy a luzerni-tavon 1 órás hajókázásra is be lehet fizetni. Ára 27 frank volt személyenként, és mivel 55 frankom maradt még, pont kijött belőle a körút. Barátnőmet győzködni kellett, mert nagyon drága magyar fizetéssel minden Svájcban, de én tudtam, hogy élmény lesz. Utólag persze ő is élvezte az egészet. Nos megvettük hát a két jegyet, majd elindultunk a város fő látnivalója, a Kapellbrücke felé.

A Kapellbrücke a belvárost átszelő középkori fahíd. 1993-ban sajnos le is égett, amit emléktábla hirdet a hídon. Hamar újjáépítették, és ma is ingyenesen látogathatjuk. A hídon azért is mentünk át, mert a hajónk a 7-es mólóról indult, így pont kapóra jött. A hajó fél 4-kor indult, és 12 nyelven elérhető audio guide-t kaptunk. Sajnos magyar nem volt, így a németet hallgattam. A tavon hideg volt, így javaslom nektek is, hogy kabátot, vagy pulóvert húzzatok, ha elmentek erre az útra.

A hajóút után megnéztük még a Hofkirche St. Leodegar-ot, ami a város főtemploma. Ingyenes a belépés, ami meglepett, lévén a katolikus templomok többségébe szoktak szedni belépőt. Aranyozott oltára van, amúgy szokványos katolikus templom.

A napunk zárásaként lementünk ismét a tóhoz, és gyönyörködtünk a tájban. Zürichbe a 18:35-ös vonattal mentünk, és végre utazhattunk emeletes vonattal :)

Zürichből a budapesti vonatunk 21:40-kor indult, így volt még időnk bőven. Leültünk a padra, és néztük a helyi életet, ahogy az emberek jönnek-mennek a vonatra. Említettem az írásom elején, hogy volt egy érdekes szituáció: a vonatnak már három perce el kellett indulnia, és nem értettem, hogy miért szöszölnek a kalauzok a hátsó vagonban. Ekkor hirtelen előttünk leszáll egy bácsi, és elhagyja az állomást. Nem értettük barátnőmmel, hogy mit csinált eddig, és mi lett volna, ha a vonat elindul, ő meg fönnmarad a vonaton. Szóval a svájciak sem tökéletesek. Még egy történet, hogy miért ne gyújts rá a vasútállomáson. A vonatnak még egy perce volt indulásig. Azt veszem észre, hogy felénk ballag egy srác, aki cigizik, nyugodtan szívja a cigit, amikor megszólal a síp, ő meg gyorsan elnyomja a cigit, és szállna föl a vonatra, de az ajtók már zárva vannak. Így a srác lemaradt a vonatról.

Az éjszaka hazafele kb. olyan volt, mint odafele: hideg, és fárasztó. A slusszpoén, hogy a magyar szakaszon kemény 1 órás késést szedett össze. Szerencsére a 11 órási pécsi vonatot így is simán elértük.

Az egész úton igyekeztünk a készpénzmentesen vásárolni, és tulajdonképpen csak azt a frankmennyiséget költöttük el, amit biztonsági tartalékként vittünk magunkkal. Franciaországban a képeslapokat természetesen készpénzben fizettük ki, mert nem volt akkora összeg.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat. Tetszett a csodás táj, és a történelmi belvárosok. Sőt már tervezgetjük, hogy visszatérünk más nagyobb településeket is felfedezni.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina