Egy délután Eszéken

Horvátország Eszék

Ott-tartózkodás ideje: 2019. okt. 19.  - 2019. okt. 19. (1 nap)

0 hozzászólás I 428 látogató olvasta. Rögzítve: 2019. okt. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szajci Beszámolója

Cimkék: Eszék 

Párommal pár hónapja beszélgettünk Eszékről, hogy le lehetne menni, hiszen Pécsről 2 óra az út. Aztán telt az idő, mígnem eszünkbe jutott, hogy megnézhetnénk az evangélikus templomot is, bár tudtam, hogy az mindig zárva van, ezért hetekkel korábban írtam a helyi gyülekezetnek, hogy meglátogatnánk őket. Meg is beszéltük a délután fél négyet. Ez számomra azért is volt praktikus, mert a belvárosban szombaton 15 óráig parkolási díjat kell fizet, 4 kúna óránként.

Pécsről délután 1-kor indultunk, Beremendnek mentünk, hiszen gyorsan át tudunk ott jutni a határon, lévén nincs nagy forgalom, szemben Udvarral. Bolmány faluban elmentünk a temetőbe, mert úgy hallottuk, hogy magyar sírok is vannak még, holott már kb. 100 éve nem élnek ott magyarok. Magunk is meggyőződtünk róla, hogy még néhány magyar sír látható. Mivel nem gondozza már őket senki, ezért valószínű 10-20 év múlva ezek is az enyészetté lesznek.

15 órára értünk Eszékre. A Gornjodravska obala-n parkoltunk, ami közel van az Ante Starčević térhez (Trg Ante Starčevića). Ezen a téren található mind az 1-es, mind a 2-es villamos megállója. Aki szeret villamosozni, annak ajánlom ezen járműveket, mert az 1-es villamossal a város főbb látnivalóit (erőd, Európa sugárút épületei) megtekinthetik. A vonaljegy 11 kúna. Idő szűkében, mi a téren található eszéki katedrálist néztük meg, majd fél 4-kor elmentünk az evangélikus templomhoz. A volt lelkész beengedett minket a templomba, sőt még mesélt is róla. A mai napig van pár magyar hívő is a gyülekezetben, a liturgia nyelve viszont a horvát.

A templom után elsétáltunk a Dráva-sétányra, végigmenve jutottunk el az erődbe. Az eszéki várat a 19. században megerősített erőddé építették át. Az erőd falára ingyenesen föl lehet jutni, sőt az egész várnegyedet ingyenesen végig lehet sétálni. A látogatás után visszasétáltunk az autónkhoz.

Utunk utolsó állomása a Portanova volt. A Konzumban éppen akciós volt pár finom csoki. Bevásároltunk karácsonyra. A 3. szinten van pár étterem, mi gyorsan szerettünk volna enni egy hamburgert, így a Surfer éttermét választottuk. Miután végeztünk a vacsorával, elindultunk haza.
szajci kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina