Szlovákia, Pozsony, a Belváros, SzG3

Szlovákia Pozsony

Ott-tartózkodás ideje: 2021. jún. 26.  - 2021. jún. 26. (1 nap)

0 hozzászólás I 794 látogató olvasta. Rögzítve: 2021. aug. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar 252gabor Beszámolója

Cimkék: szlovákia pozsony belváros templom duna 

Egy hónapig be volt zárva a Nyugati pu (2021 július) és Újpesten is megálltak a nemzetközi expresszek, ezt kihasználva elmentem 2 napra Pozsonyba. Azt eddig is tudtam (és láttam is), hogy a szlovákok alaposan elhúztak mellettünk, de az alábbit még én sem tudtam: "2017-ben Pozsony volt az Európai Unió harmadik leggazdagabb régiója a bruttó hazai termék (PPP) alapján Luxembourg és Hamburg után." (Wikipedia). Az végig látszott, hogy igen jó módban élnek. Az is szimpatikus volt, hogy nem láttam szemetet az utcán, se graffitit, a kutyaszarról nem is beszélve.

Pozsony az egyik legkisebb főváros az EU-ban (beszorulva Ausztria, Magyarország, a Duna és a Kárpátok közé), a belvárosa is viszonylag kicsi. A szállásom pont a belváros szélén volt, pont az elnöki palota (Grassalkovich palota) magasságában. Az egészben az az érdekes, hogy a belváros tele van volt magyar főnemesi, nemesi palotákkal, de a többi ház is úgy néz ki, mit egy palota (pedig lakóházak). Az hogy az adott épület palota, sokszor csak a palotaságot jelző tábláról lehet tudni. A házak és a paloták kívül belül tökéletesen fel vannak újítva (és nem csak a homlokzatok, ahogy sok helyen Mo-n). Igen sok ismert név szerepel a paloták listáján, többek között: Zichy, Grassalkovich, Dessewffy, Pállfy, Keglevic, Esterházy, Csáki, Balassa, a Prímási palota, stb. Ugyancsak szoros magyar vonatkozású a Szent Márton dóm, itt 19 magyar királyt és királynét koronáztak meg.

A Belváros főutcája a Venturska-Michalska út, amely egészen a Mihály kapuig fut. Este itt és a mellékutcákban is hatalmas tömeg eszik-iszik a vendéglőkben, a kiülős részeken is (nincs ordító zene és részeg embert sem láttam). Ugyancsak egy fő séta iránynak lehet mondani a Szlovák Nemzeti Színháztól az Új hídig húzódó teret is. Ez érint a Redut-t (Vigadó) is, valamint több palotát is (ezek zöme külföldi nagykövetség). Amikor ott jártam, éppen olasz piac volt itt olasz árukkal és olasz eladókkal Olaszországból. Ugyancsak kiemelkedő turisztikai hely a Főtér (itt is több nagykövetség található) a Régi városházával, Ha átmegyünk a Városháza árkádjai alatt, akkor eljuthatunk a Prímási palotához. Itt találkoztam egy történelmi ruhákba öltözött csoporttal. Ezek az indulás után nagy dobszóra föl és alá vonultak a városban.

A város tele van múzeumokkal, ezek közül is érdemes néhányat megnézni, főleg amelyik egy palotában került kialakításra.

Érdemes a Duna partra is kisétálni (ez a legkönnyebb a Nemzeti Színházól a Redut mellett elhaladva), itt látható többek között, hogy Bécs és Pozsony között igen jelentős a kapcsolat, éppen befutott egy katamarán, amely a két város között közlekedik. De ugyanúgy meg van a vasúti összeköttetés is, ezek óránként futnak be a Fő pályaudvarra.

Lehetne még sok mindent írni Pozsonyról, de legalább 2 napot rászánva nagyon tartalmas programot lehet összeállítani + nagyon jól főznek.

Természetesen jön majd a vár is, de az majd egy másik beszámoló lesz.

Az összes itt készített kép az alábbi linken keresztül érhető el:
https://szlovenia2233.blogspot.com/2021/07/pozsony-bratislava-belvaros-fotoalbum.html
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo