Szlovákia, Pozsony, a Vár, SzG3

Szlovákia Pozsony

Ott-tartózkodás ideje: 2021. jún. 26.  - 2021. jún. 27. (1 nap)

0 hozzászólás I 965 látogató olvasta. Rögzítve: 2021. aug. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar 252gabor Beszámolója

Cimkék: a Vár parlament  Pozsony  Szlovákia

A Belváros után felmentem a Várhoz. Néhány szóban foglaljuk össze a történelmét, mert eléggé hektikus:

Gyakorlatilag Szent Istvántól 1919-ig magyar tulajdonban volt, egy rövid időszakot leszámítva (1042 körül). Az I. VH végére gyakorlatilag rom volt és szlovák részről felmerült a teljes eltakarítása, mivel az a volt magyar fennhatóságra emlékeztetett. Pályázatot írtak ki, hogy itt legyen a Comenius Egyetem több épülete, de nem történt semmi lépés ez ügyben. A II. VH után viszont felmerült a vár teljes újjáépítés. 1953-ban döntöttek erről véglegesen. A palotának (várnak) kész kellett lennie 1968 október 28-ra , hogy ott írhassák alá a cseh–szlovák föderációról szóló törvényt. Tehát a vár egy vadonatúj épület.

A pozsonyi várban a Szlovák Nemzeti Múzeum egyik fő része, a Történeti Múzeum (Historické múzeum), és a Szlovák Nemzeti Tanács reprezentációs termei működnek. Amikor ott voltam, nem lehetett bemenni a várba (magába az épületbe), mivel - erről itthon olvastam - állítólag bombariadó volt.

Vissza a kiránduláshoz: A sok feljárat közül a Szent Márton dóm magasságában található Zsigmond kaoun keresztül mentem fel. Viszonylag lankás feljárat, szép kilátással a Duna felé. Ahogy felér az ember, szembe találja magát a Szlovák Parlament épületével, előtte szökőkúttal. Modern épület, nem igazán illik ide. A Leopod kapunál visszafordulva bejuthatunk a vár előtti térhez. Miután nem tudtam bemenni a várba, jobbról megkerülve (itt szép zöld park van) elmentem a vadonatúj Barokk kerthez. Még látszik, hogy új, a növények még nem lakták be a helyüket teljesen. Még kell egy-két év, hogy jobban nézzen ki. A Goole Maps-on látszik, hogy tul sok a fehér felület, én több felületet használtam volna fel növények részére. Ez után a keleti oldalon lévő bástyánál hagytam el a vár területét, itt egy lépcsőn kell lemenni és így jutunk ki a várfalakon kívülre.

Nem rossz hely a vár és a várhegy, de inkább csak a látvány miatt érdemes oda felmenni (szigorún saját vélemény).
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata