Magyarország, Budapest, Jági tanösvény, SzG3

Magyarország Pilisszentivan

Ott-tartózkodás ideje: 2021. júl. 27.  - 2021. júl. 27. (1 nap)

0 hozzászólás I 813 látogató olvasta. Rögzítve: 2021. aug. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar 252gabor Beszámolója

Cimkék: Budapest  Jági _anösvény  Magyarország 

Olyan jó leírást találtam a Wikipedián, hogy most kivételesen azt alkalmazom.

A tanösvény, melynek útjelzése a kislevelű hárs zöld színű levele, Pilisszentiván sporttelepének parkolójából indul, széles erdészeti úton, a Vadász-réti-patak völgyében (bár az első kb. egy kilométeres szakaszon a patak általában nem látható, vize a völgy vastag üledékrétegében, a felszín alatt folyik). Első állomása a Fehér-hegy oldalában kialakított kis kőfejtőnél található, majd innen továbbhaladva rövidesen eléri a Jági-tavat. A szinte minden irányból erdőkkel övezett, hangulatos kis tó a Vadász-réti-patak duzzasztásával jött létre, vízében gazdag béka- és vízirovar-fauna él, melyeknek néhány érdekes egyedét akár a parton szemlélődve is megfigyelhetjük. A tó délkeleti partján emelkedő kis domb tetején szépen kiépített, árnyékos pihenőhely található, ahol gyakran szerveznek bemutató jellegű, illetve kutatási célú madárgyűrűzéseket egyaránt.

A tó mellett elhaladva a tanösvény nyugatnak fordul és egy akácoson átvágva a Vadász-réti-patak árka mentén halad, annak déli partján. Mintegy másfél kilométer után az útvonal északnak fordul, egy fahídon átvezet a völgy északi oldalára, majd ott pár száz méteren még továbbra is a patakkal párhuzamos marad az iránya. Ezen a szakaszon észak felől egy irtásföld, a Vadász-rét határolja az útvonalat, ahol pedig a rét véget ér, ott a tanösvény útvonala északnak fordul. Itt található az útvonal legmagasabb pontja, 290 méteres tengerszint feletti magasságban, ugyanitt egy kilátó is áll, amit a nemzeti park a Pesthidegkúti Waldorf Iskola tanáraival és diákjaival közösen épített, és ahonnan jól belátható a Solymári-völgyet dél felől határoló hegyek szinte mindegyike.

A kilátó után a tanösvény útvonala erdőbe ér, ahol keresztezni kell (egy fából ácsolt létrán) egy vadvédelmi kerítést is. Az út itt egy keskeny, de a szálerdőben jól kivehető ösvényen halad, érinti a már elapadt Hársas-forrást és a forrásnál kiépített egykori pihenőhely maradványait, majd röviddel arrébb kiér az erdőfoltból, ami előtt ismét át kell jutni a vadvédelmi kerítés túloldalára, egy újabb létra segítségével. Innentől az útvonal egy bokros ligeterdőben halad, az Aranyhegyi-patak legfelső szakaszának völgyében, néhány tíz méterre a patak folyásától; ez a szakasz különösen az ösvényt határoló galagonyabokrok virágzása idején nagyon hangulatos. Ezen a szakaszon a tanösvény elhalad a környékbeli népi vallásosság egy érdekes építménye, egy úgynevezett képoszlop vagy képkő mellett. Az ilyen képkövek állítása jellemző volt Magyarország több németlakta településén, így Pilisszentivánon is; a kőből faragott, egy-egy szentképet tartalmazó oszlopok egyaránt szolgáltak emlékhelyként és imádkozó helyként is. A tanösvény utolsó szakasza már a falu házai mellett vezet vissza a kiindulási pontra, a sportpályára.

(Forrás: wikipedia)
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo