Ausztria, Ternitz, Burg (Schloss) Stixenstein (2022), SzG3

Ausztria Ternitz

Ott-tartózkodás ideje: 2022. máj. 07.  - 2022. máj. 07. (1 nap)

0 hozzászólás I 712 látogató olvasta. Rögzítve: 2022. máj. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar 252gabor Beszámolója

Cimkék: Ausztria  Burg Schloss Stixenstein alpok  Ternitz 

A Sieding és Puchberg am Schneeberg közötti úton található ez a vár (vagy kastély, mindkét besorolással találkoztam már) egy völgy bejárata feletti szikla ormon. Az én kategorizálásom szerint három féle vár (kastély) található Ausztriában: magán kastélyok, várak (ezek gyakorlatilag nem látogathatóak, tisztelet a kivételnek), átmeneti kastélyok, várak (ezek általában valamilyen vagy állami, vagy alapítványi tulajdonban vannak, zömmel rendezvényközpontnak használják, látogatható, de magán a váron, kastélyon - mint épület - nem nagyon látható más. Persze már ez is jobb, mint az első változat). És vannak a múzeumként működő, zömmel berendezett szobákat, szalonokat, termeket, stb. bemutató várak, kastélyok. Ez most a második osztályba sorolható.

A történelméről csak annyit - mivel van magyar vonatkozása, hogy Corvin Mátyás 1487-ben elfoglalta és csak halála után (1490) szállt vissza az osztrák császárságra. A kastély 1937 óta a bécsi önkormányzat tulajdona . Ma rendezvényhelyszínként használják.

Ha fel akarunk menni a várba, akkor (Puchberg felé menet) túl kell menni az országúton alatta, majd kb 200-300 m után balra le kell kanyarodni. Innen egy jó minőségű murvás út visz egyenesen fel. Most éppen felújítási munkák folynak a vár körül, de mivel csak mi voltunk, ezért könnyedén leparkoltunk az út mellett. A kapun bemenve két dolgot lehet csinálni. Vagy bemegyünk a várudvarra és ha szerencsénk van akkor a vártemplomba is be lehet menni (éppen az orrunk előtt csukták be), vagy rögtön a bejárati kapu után jobbra egy kis szerpentinen - ami egy alpesi kert jellegű helyen megy át - fel lehet menni a torony aljában található üres teremig. Nagyjából ennyi.

Tehát magát a várat meg lehet nézni de senki ne várjon ennél többet.
252gabor kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo