Magyarország, Oroszlány, Majkpuszta, Esterházy kastély + kamaldu

Magyarország Oroszlány

Ott-tartózkodás ideje: 2022. máj. 19.  - 2022. máj. 19. (1 nap)

0 hozzászólás I 1 056 látogató olvasta. Rögzítve: 2022. máj. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar 252gabor Beszámolója

Cimkék: Esterházy kastély kamalduli remeteség  Magyarország  Majkpuszta  Oroszlány  SzG3 

Mostanában több olyan helyet is meglátogattunk, amelyeket mostanában újítottak fel. A kastély és a remeteség felújítása a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül történt meg és nemrég adták át. Így összekapcsoltuk ezt a látogatást a tatai Fényes Források Tanösvény meglátogatásával.
Amúgy az egész projekttel semmi bajunk nem volt, de azért találtunk némi 'magyaros' megoldást:
Ahogy letértünk az útról a parkolóba, láttuk, hogy milyen szép tó található a parkoló mellett. Így igazán nem is tűnt fel, hogy van ott két ház mivel semmilyen felirat nem volt rajtuk. Átsétáltunk a gáton majd egy kis lankáson felmentünk a kastély bejáratához. Itt szembesültünk azzal a ténnyel, hogy vissza kell mennünk ahhoz a két házhoz, amelyek a parkoló mellett voltak találhatóak, mivel csak ott lehet jegyet venni. Ott nem igazán értették, hogy mi a problémánk. Mi a parkolóból egy logikus úton mentünk fel a kastélyhoz, közben ugyan láttunk néhány szürke táblát, de azok nem igazán hívták fel a figyelmet a jegyvásárlásra. Visszafelé megnéztük ezeket, szürke alapon sötétszürke feliratok. A fogadó épület parkoló felé eső oldalán van egy nagyobb egybefüggő fehér felület, oda kellett volna nagy betűkkel kiírni, hogy Pénztár. Senki nem tévesztette volna el. Na miután megvettük a jegyeket, felmentünk autóval a kastélyig (a gáton hivatalosan át lehet menni a gáton) és ott leparkoltunk. Már korábban szembesültünk azzal, hogy nem a pontos indulási idők vannak kiírva, hanem az, hogy ajtónyitás félóránként. Ha nagyon akarjuk, akkor ki lehet számolni, hogy mikor van ajtónyitás, mivel az első 10:00-kor történik, de szerintem egyszerűbb lett volna kiírni a pontos időpontokat, vagy legalább azt, hogy minden egész és fél órában van ajtónyitás. Ugyanis ekkor pontosan lehet ehhez alkalmazkodni és ha van időnk, akkor a látogatás előtt meg tudjuk nézni a kastélyparkot, mert szép. Még egy információ fontos lett volna: minden egész órában van vezetett túra, a félkor szabadon, vezetés nélkül lehet mászkálni. Utolsó: a bejárat mellet ki van téve egy kastélylátogatási szabályzat, ott a fotózással és videózással kapcsolatban azt írták, hogy fotózni bármely jegy birtokában szabadon lehet (erről a kép megtalálható a fotóalbumban). Akkor miért is kellett fotójegyet vennem? Ha amúgy volt jegyem, amelynek birtokában szabadon fotózhattam.
Akkor vissza a kastélyhoz és a remeteséghez. Nem tudom, hogy szakmailag milyen volt a felújítás, szerintem az egész nagyon szépen megoldott, most még vadonatúj szaga van, minden tip-top, kb 2 óra alatt végig járható. Megéri ellátogatni ide (a fotók elmondanak mindent).
Ja és valami még: aki teheti, menjen fel a templom toronyba, pazar a kilátás (kb 110 lépcsőfok).
Az összes kép fotóalbuma itt érhető el: https://magyarorszagfotoalbumok.blogspot.com/2022/05/magyarorszag-oroszlany-majkpuszta.html
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo