Németország, Nürnberg, Zeppelinfeld (2022), SzG3

Németország Nürnberg

Ott-tartózkodás ideje: 2022. okt. 01.  - 2022. okt. 06. (5 nap)

0 hozzászólás I 1 707 látogató olvasta. Rögzítve: 2022. okt. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar 252gabor Beszámolója

Cimkék: Németország  Nürnberg  Zeppelinfeld 

Nürnberg egyik legsötétebb múltjára emlékeztető területen járunk most. A Zeppelinfeld egy része egy nagyobb területnek, melyet Reichsparteitagsgelände-nek (Birodalmi Pártgyűlések Területe) hívnak. 1933 és 1938 között az NSDAP itt tartotta éves tömegrendezvényeit. Az egész terület közel 17 km2-t tett ki, de az ide tervezett létesítmények egy jó része a háború miatt már nem készült el. A háború után Nürnberg városa nem igazán tudta, hogy mit kezdjen vele, lebontani azért nem akarták, mer úgy vélték, az a múlt palástolása lenne, ha meg felújítják, akkor a nácikkal való azonosulást tételezhettek volna fel. Plusz a terület mérete is túl nagy volt ahhoz, hogy polgári célokra használják. Végül részegységekként kerültek polgári felhasználásra (múzeum, szabadidő park, motoros tanpálya, építési terület, stb) .
Most térjünk át a tribünre. Csak a lelátók felől lehet megközelíteni, amúgy körbe kerítéssel le van zárva. Mindenfelé információs táblák a közönség tájékoztatására. Én zömmel a miatt látogatom többek között az ilyen helyeket, mert bár nagyon nem értek az ezekhez csatlakozó ideológiákkal, mégis a történelem egyik (bár nagyon sötét) jelentős helye volt. Így ha egy ilyen közelébe kerülök, ideológiai alapon nem kerülöm el. Nagyjából ennyit lehet itt csinálni: felmenni a tetejére, körül nézni, majd lejönni róla.
Utána viszont ke lehet menni a közvetlen közelében található Dutzendteich partjára, ahol szép nagy sétákat lehet tenni (irigylésre méltó ez a park, tó, szökőkút, erdő. stb tömeg a németeknél). A lelátóval szemben látható a tó túlsó partján a Kongresszusi központ, ez sem készült el teljes magasságában. Nyitva áll a közönség előtt, itt nyílt meg a Reichsparteitagsgelände múltjával foglalkozó ún. dokumentációs centrum.
Néhány érdekesség a tóval és környékével kapcsolatban. Környékét kiszemelték az 1936-os olimpiai játékok céljára, de végül Berlin nyerte el. 1909. augusztus 28-án a Dutzendteictól délre ért földet Zeppelin gróf léghajója, amely azóta a Zeppelinfeld (Zeppelin-mező) nevet viseli.
252gabor kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo