Vissza a 70-es évekbe

Lengyelország Krakkó

Ott-tartózkodás ideje: 2006. okt. 20.  - 2006. okt. 23. (3 nap)

0 hozzászólás I 2 446 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. júl. 27. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Speedy Beszámolója
Krakkóba születésnapi ajándékként jutottam el. Befizetett úttal mentünk, busszal. Nyugodt tempóban 8-9 óra alatt oda is értünk. Ahogy megérkeztünk a városba egyből megütött a 70-es évek életérzés. Bár 20-as éveimben járok, azért láttam akkortájt készült kelet-európai filmeket és meg kell mondjam tisztára olyan érzés volt. A kopott, mindenféle színű villamosok, a macsakövek, az omladozó házak... Mintegy időutazás. Az első napi program vagy 5-6 temlpom megtekintése volt. Nem mondom, hogy nem szépek sőt, de egyszerre kicsit sok. A nap végén még elsétáltunk a főtérre, ahol a posztócsarnok is megtalálható a maga bazársorával, ahonnan a borostyán és bőr termékek nem hiányozhatnak. Kavarogtunk a városban össze-vissza elég sokat, de a nap végére azért leesett, hogy Krakkó belvárosa nagyon picike.
Második nap azért már több látnivaló jutott. Megnéztük a várat, ami egy pici dombon van a Viztula partján, természetesen onnan sem hiányozhat a templom a maga harangjával, amit állítólag ha hajadon lányok érintenek férjhez fognak menni. Bevallom én is hozzáértem:-)
A Vizutla partján a várfalnál található egy sárkány, amiből időközönként láng tör fel. Amúgy a folyópart tökéletesen alkalmas egy kis pihenésre és a helybéliek figyelésére. Meg kell jegyeznem, hogy a krakkói felhozatal férfiakból nagyon kellemes. Alig győztük kapkodni a fejünket.
Délutánra még beiktattuk a Wieliczkai -na ezt most biztos rosszul írtam le - sóbányát. Ami majd 2 órás program. Sokszor a Gyűrűk ura film 1 része jutott eszembe, miközben egyre mélyebbre mentünk a sóbarlangaba. Hatalmas termek, néhol aprócska tavakkal és mindig csak egyre lejjebb és lejjebb. Ez az amit nem szabad kihagyni ha az ember Krakkóban jár. Megéri, mert nagyon szép és sólámpát is ott érdemes venni. Viszont a barlangból felfele jönni... hát az elég félemetes. Az embert bepréselik egy aprócska liftbe és iszonyú sebességgel kilövik és száguld felfelé. Alig 30 másodperc, de hálás voltam a sorsnak mikor kiszálltam belőle.
Harmadik nap a zsidó témájú emlékeket kutattuk. Ami magában foglalta a zsinagógát, a Schindler gyárat, azt a teret ahonnan a deportálások történtek, a zsidó temetőt és egy aprócska zsidónegyedet pár utcával. Furcsa volt ezeken a helyeken megfordulni...
Amit bánok, hogy a lengyel konyha specialitásait nem kóstoltam meg, kivéve egy perecet, amit az utcán árulnak potom 70 forintért és az ember jól is lakik vele.
A lengyelek amúgy szintén barátságosak. Nem tudok róluk rosszat mondani. De ennél sokkal többet sem.
Értékeld az élménybeszámolót!
1 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina