Hum a világ legkisebb városa (Horvátország)

Horvátország Hum

Ott-tartózkodás ideje: 2007. ápr. 30.  - 2007. ápr. 30. (1 nap)

3 hozzászólás I 14 916 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar forest Beszámolója

Cimkék: adria  horvátország  hum  legkisebb  Opatija  Rijeka  város 

Opatiján (Horvátország) nyaraltunk a május elsejei hosszú hétvégén, az Opatija Hotel recepcióján találam egy prosektust a környék látnivaloiról. Na ebben találtam Hum nevezetű városkára. 17 lakosa van (máshol 23-t olvastam) - ezzel a a Guiness rekordok könyve szerint is a legkissebb város a világon, legalábbis az adriatica.net-n most ezt olvastam.

Megközelíés: Ha Opatijából (vagy Rijekából) indul valaki, keveredjen fel a Pula felé tartó gyosforgalmi útra (nem nevezném autópályának, bár a térkép így jelölte). Erről az útról Buzet város felé kell egy jobbost nyomni. Aztán tessék sasolni a táblákat, mert egyszercsak feltünik, hogy HUM balra. Innét még kb. 4 km. az erdőben (félelmetessen jó).

Javaslom, hogy este tekintsétek meg egyszerűen beszarás a hely. Toscana megbukott.

Egy kis történelem a netről: A települést egyik oldalról városfalak és bástyák rendszere védi, míg a másik oldalról a lakóházak külső falai óvják. A harangtorony 1552-ben készült, a Szent Jeromos templomban pedig későgótikus kelyhek, szentségtartók és egyéb egyházi tárgyak gazdag gyűjteménye található. A templom falait XII. századi, erős bizánci hatásról tanúskodó freskók díszítik, ami nem is annyira hihetetlen, ha tudjuk, hogy a város volt a pátriárka egyik leggazdagabb tisztviselőjének székhelye. Hum jelentősége abban is rejlik, hogy a közeli Roč volt a glagolita írásosság legfontosabb központja a középkorban.
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
kissevi81 - 2008.08.18. 10:47

Kedves forest! Tavaly az Isztrián nyaraltunk, beszámolód alapján tértünk be Humba, és elfelejtettem megköszönni a tippet. Szóval köszi szépen! :-)

blazsej - 2007.06.02. 23:25

Üdv!Rabacon nyaraltunk és akkor látogattunk el a közeli Labinba ami szintén csodálatos városka a kis utcáival és a színes házaival de már kezdi tönkretenni a tömegturizmus.Hum még érintetlen, idén megnézzük. Köszönjük az tippet és a remek képeket!

zoranka - 2007.06.01. 13:10

Hum tényleg nagyon jó, nem messze tőle Roč is hasonlóan \"nagy\" település. Érdemes oda kirándulni, aki az Isztriára látogat. Lehet róla olvasni többet a www.adrianet.hu oldalon!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina