A sziget látnivalói

Görögország Kefalonia argostoli

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jún. 25.  - 2007. júl. 09. (14 nap)

0 hozzászólás I 19 050 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. júl. 31. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar keramia Beszámolója

Cimkék: Kefalonia 

Útibeszámoló
Idén jó sorsunk, úgy hozta (azért egy kicsit segítettünk neki), hogy ismét Görögországban nyaralhattunk. Az uticél ezúttal Kefalonia szigete volt.Kefalonia a Jón (Ion) tenger legnagyobb szigete, Korfu alatt, nagyjából Athénnal egy szélességü körön. A szigetet az Enos fedőnévre hallgató hegység uralja. 1300 m. körüli hegyei a felhőkkel kokettálnak. Az Enos, mészkő hegység, a sziget ezért tele van karszt jelenségekkel,van itt cseppkőbarlang, víznyelő, beszakadt tetejü barlangtó. A szigetet a misztikum és a titokzatsság légköre lengi körül. Például a főváros Argostoli közelében egy helyen eltűnik a tenger, majd jó néhány km.-rel távolabb előbúlyík a föld mélyéből egy tó képében. A szigeten számos fürdésre strand található,melyek, hol kis eldugott tenger öblökben rejtőznek, hol pedig hosszan elnyúlva csábítanak lustálkodásra. Saját megfigyelésem szerint a sziget partjai mindenütt egészen közel vannak a vízhez. Ezt egyébb független megfigyelők is megerősítették. A sziget 4-5 éve lett a tömegtúrizmus áldozata. Appartmanjai nagy része új építésü korszerű és jól felszerelt. Mi egy csodálatosan szép appartman komplexumban laktunk, a kert közepén méretes úszó medencével. A szigeten nincs a megszokott nyüzsgő élet, inkábba csendre, pihenésre, vágyó embereknek ajánlható. Talán csak a főváros Argostoli kivétel ez alól.
Néhány fontosabb lánivaló.
A Dragorati cseppkő barlang:
Az egész földalatti csoda teljesen cseppkő barlangszerű, nem kicsi, nem nagy,15-20 perc sétával bejárható. Viszont kellemesen hűvös a klímája,a tőle elvárható módon. Nagytermének akusztikája kiváló. Olykor hangversenyeket rendeznek nagytermében. Többször énekelt itt a nagy görög díva Maria Callas is.
A Melissani tó:
Ez egy igazi különlegesség 22m. belmagasságu beszakadt tetejü barlangtó. Az állandó vízpára, a különleges megvilágítás és a sziklák sokszínben pompázó együttese elvarázsolt hangulatot kölcsönöz a látványnak. A mélyben madarak cikáznak, növények zöldellnek. A tavat lehetőség van csónakkal körbejárni. Ezt senki ne hagyja ki, ha egyszer majd arra jár.
Myrtos öböl:
A sziget legcsodálatosabb strandja. Minden kefalóniáról szóló képeskiadványban látható fotója. Igazi fényképész csemege. Itt mintha a hegy beleszakadt volna a tengerbe. Strandja hófehér apró kavicsos. Ez egészen különös színt ad a tenger vizének, amely itt a világos kéktől a sötétkékig a kék minden árnyalatában tündököl. Jó magam is közlök erről a helyről fotókat.
Karavomilos:
Ez az a hely, ahol megjelenik az eltűnt tenger. Festői hangulatu tavacska. Az áramló víz jelenlétét működő vizikeréken konstatálhatjuk.A tavon, gondolom nem őshonos libák úszkálnak. Számunkra a legnagyobb élmény ezen a helyen az volt , hogy a tótól néhány száz méterre a tengerpartján a lyukas kövek egész arzenálja található. Még keresni sem kellett, csak lehajolni elég volt. Fel is tankoltunk tisztességgel. Nekünk ugyanis az a kő amelyiken nincs legalább egy lyuk az teljességgel értéktelen,viszont a lyukasnak becse van.
St.Gerassimo kolostor:
Ma is működő templom és kolostor együttes. Nevét Gerassimo szerzetesről kapta. A jámbor életű szerzetes remeteként ezen a helyen itt élt, egy föld alá vájt másfélszobás félkomfortban. Egykori kéglije fölé emelték ezt a nagyon szép görögkeleti stílusu templomot. Az odu ma is megtekinthető a templomlból vaslépcsőn lehet lejutni egykori lakásába. A templom főhelyén a névadó St. Gerassimo félig- meddig mumifikálódott maradványai láthhatók. Hívőknek és igényeseknek időnként megengedik, hogy a tetemén elhelyezet párnát ajakaikkal illethessék. A szerzetes egyébként a gyengeelméjüek védőszentje. Köszönöm, azóta megvagyok.
Sami:
Nagyon hangulatos tengerparti kisváros, szép kikötővel. Leginkább arról nevezetes, hogy itt forgatták a Corelli kapitány mandolinja című filmet, Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A kikötőben szobra is van Corelli kapitánynak. Itt minden róla van elnevezve,pl. az a kávézó is, ahol kitűnő jegeskávét kínálnak a szomjas,tikkadt vándoroknak.
Fiskardó:
Az ötvenes évek közepén egy földrengés romba döntötte a sziget csaknem valamennyi épületét. A sziget házait ujjá kellett építeni. Egyetlen városkában maradtak épen Fiskardó. Ebben a városban a házak megőrizték ódon hangulatukat, a fehér mellett a barackrózaszíntől kezdve a meggypirosig festve pompáznak. Festői látvány.
Argostoli:
Argotoli a főváros, kivételesen nem a sziget nevéről lett elnevezve. Karibi hangulati főutcája pálma fákkal övezett. Egymást érik az üzletek, éttermek, amelyekben megkóstolhatjuk a görög étel specialitásokat és ihatunk az elfogyasztott étel mellé az ugyancsak helyi specialitásnak számító robola borból. Speciál a mi programunkból ez kimaradt. Aváros tengerparti részén végig a kikötő húzódik. Különleges parti sétánya fekete és fehér gyöngy kavicsokkal van kirakva. Esténként itt is nyüszgő élet zajlik. Nevezetes még tengerparti kilátója, ahonnan különlegesen szép naplementében gyönyörködhetünk.
Nagyjából ennyi, a többiről beszéljenek a képek.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina