2x1 nap Krasznahorkán és Betléren

Szlovákia

Ott-tartózkodás ideje: 2006. júl. 01.  (1 nap)

4 hozzászólás I 4 445 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. aug. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar vix Beszámolója

Cimkék: Betlér  Krasznahorka  Szlovákia 

A tavalyi év során kétszer is részem volt eljutni a szlovákiai Krasznahorkára és Betlérre. Aki szereti a várakat, kastélyokat és az ezeket körül ölelő izgalmas történeteket, azoknak ez tuti hely, nem beszélve a gyönyörű környezetről, amin keresztül haladtunk.
Először én is egy csoporttal látogattam el, - mint kiránduló - az egymástól csak néhány kilométerre fekvő csodákhoz. Másodjára viszont – az elsőn felbuzdulva – már saját lakhelyemről szerveztem egy kirándulást. Mindkétszer élmény volt!!
Megérkezve Krasznahorkára egy kanyargós, szerpentines kis út visz ki a várhoz. A buszról leszállíngózva még várt ránk egy jó kis domb, amin ki kellett baktatni, de megérte. Egyrészt a csodálatos panoráma miatt, másrészt és legfőképpen a vár miatt. Krasznahorka vára ma is korhűen berendezve, érdekes és szórakoztató idegenvezetéssel várja a látogatókat. Mi külön magyar idegenvezetőt is kaptunk. Végigkalauzoltak minket a pincétől a padlásig és közben – számomra – egy csomó érdekes dolgot tudtam meg. Itt található a Budapesti Lánchíd egy eleme, mely a vár udvarán hever. A vár sírkamráján és szentélyén áthaladva eljutottunk a Lőcsei Fehér Asszony mumifikálódott holttestéhez is.
A várat körülvevő buszos pihenőben evésre, ivásra és toalettre korrekt körülmények között van lehetőség, sőt még souvenireket is vásárolhatunk.
Továbbmenve Betléren is idegenvezető várt minket. A helyes nagy felpöndörített bajúszú férfi űberelte a Krasznahorkai sétát. Sziporkázó humorral fűszerezve vezetett minket végig a – ha jól emlékszem – két emeletnyi szobákon és a pincén keresztül, közel 1-1 ½ órán keresztül. Na, itt aztán volt minden: a bársony szalontól a hitvesi ágyon át az egész falat betöltő meztelenül lovagló férfi festményén át a kitömött elefántfejen és krokodilon keresztül minden…………….de komolyan. A család feje nagy vadász és kalandor volt, aki állítólag bőven túljutott Tolnán és Baranyán is. A Betléri kastély szintén teljesen berendezett állapotban várja a látogatókat. Számomra gyönyörű volt a látvány és az élmény. Bútorok, festmények, izgalmas tárgyak.
A kastély mögött egy hatalmas park helyezkedik el patakkal, zuhataggal, hatalmas fákkal, szóval gyönyörű.
A kastély mellett éttermek vannak, ahol megízlelhetjük a fincsi szlovák ízeket. Bár megjegyzem, vendéglátó ipari egységben még sosem reklamáltam, de ilyen cappucinonak nevezett förmedvényt még sehol nem akartak velem megitatni az ebéd végén. Persze nem hagytam, bízva a következőben kértem hogy hozzanak egy másikat. Grrrrrrrrrrrrr……….még visszagondolni is rossz, borzalmas volt…………otthagytam. De megjegyzem az ebéd fincsi volt:-D
A múzeum kertjén belül és a múzeumon kívül ajándék vásárlására nyílt lehetőségünk. Természetesen itt is megtalálható mindenféle kütyü.
Az árakról csak annyit hogy mindkét helyen mindössze pár száz forintos belépőjegyet kellett fizetnünk /500-900/. Szóval szerintem nem vészes.
Remélem sikerült kedvet csinálnom ehhez a két csodaszép helyhez:-D
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Koga - 2007.10.31. 21:10

Nekem is tetszett a beszámoló (bár már korábban olvastam, csak eddig nem véleményeztem). Nem jártam még Krasznahorkán, se Betléren, s sajnos nem valószínű, hogy mostanság eljutok oda. Addig is örülök, ha olvashatok ilyen helyekről élménybeszámolót, s láthatok képeket. ^^

vix - 2007.10.30. 23:06

Hali Csocsa!Köszönöm hogy véleményezted írásomat és örülök ha tetszett. Csak annyit mondanék, hogy én semmiképpen sem kívánok nemzetiségi kérdést csinálni egy cappucinóból, bírálni meg foképp nem szeretnék senkit. Mindössze leírtam tapasztalataimat.Jól éreztem magam szlovákiában és tutira még számos alkalommal vissza fogok menni.

Csocsa - 2007.10.30. 19:06

Hello Vix!Bocsi megint én vagyok az én beszámolóm címe:Krasznahorka büszke vára, avagy egy hosszú hétvége a Felvidéken.Üdv.:Csocsa

Csocsa - 2007.10.30. 19:03

Hello Vix!Bocs, hogy írok, alapjában egyetértünk, mert Betlér és Krasznahorka is csodás és mindenkinek AJÁNLOM én is, csupa nagybetűvel. Nem tudom hol cappucinoztól (bár félek, hogy a barátomnál az első épületben a kaputól számolva), de nekem a cappucino az ami nem jelent semmit (szerintem magyarul azt jelenti, hogy ROSSZ KÁVÉ, csupa nagy betűvel), de a park és a kastély, illetve a szállás és az étterem, az "Frist Class".Biztos, hogy nem érthetünk mindenben egyett, de ne itélj elsőre, mert egy olyan "szlovák-magyar"-"magyar-szlovák" emberről beszélsz aki a magyar vendégekért mindent megtesz (és ezt egy olyan magyar ember írja Neked, aki munkájából adódóan több száz szálláson megfordul, minden évben.A beszámolód egyébként nagyon korekt és jÓ.Üsv.:Csocsa


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina