Lichtenstein - piciség

Liechtenstein

Ott-tartózkodás ideje: 2005. márc. 10.  (1 nap)

6 hozzászólás I 13 481 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. máj. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar vikiper Beszámolója

Cimkék:   Lichtenstein    Svájc 

Lichtenstein nem kimondottan az az ország, ahová célként elutazik az ember. Viszont szerintem kár kihagyni.
Liechtenstein a harmadik legkisebb állam a világon, kb. 190 km2. Bár monarchikus berendezkedésű, a közös pénznem, a vámunió, valamint külkapcsolatainak Svájcra bízása következtében egyesek szerint inkább tekinthető Svájc egy pszeudo-kantonjának, mint önálló államnak. Az I. Világháború végéig Liechtenstein Ausztria védelme alatt állt, és nem minden nehézség nélkül sikerült megszabadulnia ebből az ölelésből. Az ország Ausztria és Svájc között helyezkedik el. Liechtenstein nem sok vonatkozásban mutat fel egyedülálló jegyeket. Nincs napilapja, nincsenek városok, csak falvak, összesen 11, a fővárost, a kb. 4.000 lakosú Vaduz-t is ideértve, nincs repülőtere, és a fővárosban nincs nemzetközi vasútállomás. Liechtenstein-nek nincs hadserege. Teljesen független, szuverén állam, de hatalom nélküli.
Ennek ellenére Liechtenstein jó néhány világrekordot tudhat magáénak: arányában nézve a világ legiparosodottabb országa; az egyetlen ország a világon, amely jogászhiányra panaszkodik; egyetlen ország, amely még mindig háborúban áll Poroszországgal (1866. évi porosz-osztrák háború után mindenki elfelejtkezett arról, hogy Liechtenstein hadviselő fél volt, és eme sajnálatos elnézés folytán, soha nem került sor békeszerződés kötésére); Liechtenstein hercege rendelkezik a legnagyobb és legértékesebb magán-képgyűjteménnyel.
Liechtenstein hivatalos nyelve a német, az újságokat hoch-deutschban nyomtatják, ténylegesen beszélt nyelvük az alemanic, a német, a svájci-német és a rétoromán egyfajta keveréke. Nincs saját valutája: a svájci frank a törvényes fizetőeszköz, ugyanakkor saját bélyegei vannak. A bélyegkibocsátás az összes állami bevétel kb. 1/4-ét teszi ki.
Ezek tehát a hivatalos adatok. És hogy hogyan keveredik oda az utazó? Mi pl. Svájcból. Gondoltuk, úgyse jutunk el ide vsz. többet, úgyhogy átmentünk. Szó szerint mentünk, mert se országhatár, se vámellenőrzés, de még egy árva bódé sem. Két tábla a Rajna hídján: az egyik oldal még Svájc, a másik már Lichtenstein.
A falvak aztán tényleg falvak: azt se tudtuk, éppen melyikben vagyunk, pedig térképünk is volt, a táblákat is figyeltük... Vaduz volt az egyetlen, amit sikerült felismerni :) Nagyon pici, olyan törpe-léptékű szinte :) Nekem nagyon tetszett.
És hát hegyek között az egész. el is indultunk az egyik szerptentinen felfelé. LÁttuk ugyan a térképen, hogy zsákutca lesz a vége, de milyen! Szóval nyüstöljük a Polot fel,a magasba. Olyan kis szomorkás idő van, lóg az eső lába, de azért elvagyunk rövidujjúban. Aztán egyszer csak egy alagút. Amolyan svájci-féle, sehol se látni a végét. Aztán egyszer csak kijutunk: szikrázó napsütés és KÉTMÉTERES HÓ! Síelők mindenfelé. Csak az úton és a parkolóban volt elkotorva a hótömeg! Szerencsére, mert hát mi edzőcipőben voltunk... Valami hihetetlen meglepő és életreszóló élmény volt nekem. Gyorsan ki is szálltunk, hógolyóztunk, gyönyörködtünk .... aztán mivel nem volt tovább út, visszafordultunk, vissza az autópálya felé. Illetve rá az útra, ami visszavitt Svájcba minket.
Innen már Heidiland volt a következő kitűzött úticél. Komolyan, Heidiland...
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Interland - 2011.03.30. 00:16

Én minden héten járok Liechtensteinben. Úti céljaim kedvence.www.interland.hu

Ed - 2007.06.17. 10:07

Szevasztok. 3 alkalommal töltöttem 1-1 hetet (más célból) ebben az ékszerdobozban. Sajnos, ez a 3 hét sem volt elegendő ahhoz, hogy "felfedezzük" ezt a (kis)Nagyhercegséget. Az árakkal teljesen ki voltunk békülve, hiszen egy "chalet" ára Masescha-n napi 8kFt körül van, plusz az energia. Az emberek hihetetlenül kedvesek, segítőkészek. A táj csodálatos. 3 éve májusban egy hét alatt elrohant a 4 évszak, láttuk a frissen knyílt virágokat másnap a hó alatt. Vissza kell még mennem!

dola - 2007.06.12. 22:15

Volt szerencsém nekem is 2006 okt-ban vaduzban egy sétát tenni. Szép volt pici is de talán túl sokat vártam ezért nem estem annyira hanyatt. Viszont felhívom az arra szgk-val járók figyelmét, hogy a parkolás első 1 vagy 2 órája ingyenes. Ettől még kell parkolójegyet az órából venni meg ablak mögé tenni, csak nem kell pénzt bedobni. Sőt ez jól láthatóan közölve is van a parkolni vágyó közönséggel és nem az apróbetüs részből kell kiolvasni. Pesthez szokott autósoknak ez persze nehezen hihető:-))

smore - 2007.06.08. 09:31

Sziasztok!Én is jártam itt . Vaduz csúcs! Nagyon kellemes és biztonságos kis hely. Vásárláskor a gyanús magyar rendszám miatt már jött is a rendőr honnan és mi célból vagyunk ott. Kár kihagyni szép hely. A hegyek meg gyönyörűek.Smore

vikiper - 2007.06.01. 07:22

Hát, talán német körutak érinthetik... Vagy ha Németország vagy Ausztria nyugati felén jársz, érdemes egy fél napot (bár két óránál tényleg nem több az egész) rászánni...

Koga - 2007.05.31. 16:58

Na, ide szivesen elmennék. Kár hogy sehol sem szerveznek ide körutakat. :(


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina