Balkáni kiruccanás

Bulgária Napospart (Sunny Beach) Hotel Hrizantema

Ott-tartózkodás ideje: 2007. júl. 14.  - 2007. júl. 22. (8 nap)

11 hozzászólás I 14 595 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. aug. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar katoka Beszámolója
Hotel Hrizantema értékelése
katoka még nem értékelte!
Az értékelések összesen:

4.8

Eddig 1 utazó értékelte.

Júliusban indultunk Bulgáriába, egyénileg. Négyen mentünk, férjem, barátnőm, barátnőm 10 éves kislánya és én. Úgy döntöttünk, belevágunk autóval, legalább nézelődünk is egy kicsit. Az utazási iroda, ahol befizettük a szállodát, all inclusive ellátással, adott egy útvonaltervet is, mondván, az a legrövidebb. Nem tartozunk a naiv emberek közé, de ezt valahogy bevettük.. 26 órát utaztunk, annyira álltunk meg pihenni, amig helyet cseréltünk a férjemmel a volánnál. Szerbián keresztül mentünk, imádtam az autópályájukat. Bulgáriában viszont az útvonalterv szerint bejártuk az egész Balkán hegységet, kijött az átlagsebességünk 67 km/h-ra. Célszállodánk előtt 60 km-re már az idegbaj szélén voltunk, de már csak a tenger látványa biztatott minket. Burgas - Pomori után volt a következő nevenincs üdülőváros, azaz "Sunny Beach". Naposparton Napospart.

Pomori látványától elborzadtunk. Hatalmas építkezések vannak, amiket ilyenkor nyáron a turisták miatt felfüggesztenek. A sittkupac közepén volt néhány szálloda, na akkor én azt mondtam, ha mi is ilyen helyre megyünk, inkább levezetek egyhuzamban még 26 órát és megyünk haza.

De elénktárult Sunny Beach a nyüzsgő kisváros. Mint az álom... először nem hittem a szememnek... Csodálatos szállodák, hatalmas medencékkel, hosszú-hosszú kilométereken keresztül bazársorok, koktélbárok,
mindenhol szólt a zene, a tengerpart gyönyörű homokos, csak napozóágyakon lehet fetrengeni, napernyők, itt is koktélbárok mindenhol.. mindezt tetézte az a rengetek medúza, ami a tengerben volt.. és mindenkit össze - vissza csípkedett.. A kipakolás és némi pihenés után este bejártuk a várost, fantasztikus volt. Főleg, hogy a fél literes üres ásványvizes palackomat nem tudtam eldobni, mert szinte sehol nem volt kuka. Így sétált velünk együtt.

A szállodában iszonyatos mennyiségű ételt szolgáltak fel. A zöldségleves (náluk kertészleves) tetején három ujjnyi vastagon állt az olaj. A panírozott ételek nehezen emészthetőek voltak, a helyiek, akik ott nyaraltak, mindenbe kézzel nyúltak bele. Én ezt nehezen tűrtem, szívem szerint mindegyiknek rávágtam volna egy nagyot a kezére. Nem vagyok gyenge gyomrú, de egyre nehezebben viseltem az olajban tocsogó ételeket, a mosatlannak látszó poharakat, a leevett abroszokat és a kézzel nyúlkálást. Mindenesetre nyaralásom másnapján már hányáscsillapítón éltem. Azt, hogy az ételtől, vagy az undortól fordult fel a gyomrom, a mai napig nem tudom.... 6 kilót fogytam, amíg ott voltunk.

A szoba tisztaságra nem panaszkodom, a takarítónők még a kinn felejtett zoknimat is összehajtogatták. Törölközőt minden nap cseréltek, a fürdőszoba állandóan fertőtlenítve volt, egy szavam nem lehet rá.

A városban viszont rengeteg szórakozási lehetőség van, viszonylag elfogadható áron. A koktélbárok különböző show-műsorokkal szórakoztatják a vendégeket, körbe lehet hintóval járni a várost, óriáskerék, qvad, mini-golf.. egyszóval mindenki találhat magának elfoglaltságot. Persze lehet sétálgatni este a tengerparton annak, aki inkább csöndre és jó levegőre vágyik.

Mindenesetre kényszefogyókúrámat eltekintve szép volt, jó volt, de szerintem pár évig nem megyünk vissza.. a mai napig az orromban van az utcán készült gyrosok és kebapok "szaga".
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
disztingpingvin - 2012.06.30. 21:34

Ez a Pomori, baszdmeg, merre van?

kissevi81 - 2008.07.06. 10:21

Bulgária a Balkán-félszigeten van, ezért számolni kell némi kulturális eltéréssel (csakúgy mint a horvátoknál, görögöknél, stb.). Biztos nem fogunk osztrák falvakat megszégyeníto rendezettséggel és tisztasággal találkozni. Bulgária iszonyú tempóban fejlodik, ez nagyon meglátszódik a tengerparton - a gazdaság menetel elore, építkezés, túrás-fúrás mindenhol, de az emberek nem tudnak felzárkózni idejében a változásokhoz (csakúgy mint itthon). Minden országnak sajátos kultúrája, hagyományai vannak, amibe beletartozik a viselkedés, higiénia és az ételek is. Ezen különbségek elviselésére gyógyszer helyett ajánlanék mondjuk Unicumot vagy Jagermeistert. Fejlodéssel jár, hogy igen, sok a szemét, a törmelék az építkezések miatt, de ez nálunk sincs máshogy - itthon ugyanúgy lehet az üres üveget fél órán keresztül cipelni, mert nincs kuka. Semmivel sem rosszabbak az emberek ott, mint nálunk, sot, ott azért még gyakrabban lehet kedves emberbe botlani. Nálunk is van sok szemét, lopás, bunkó és kultúrálatlan ember, az üdülés pedig még jóval drágább is, mint Bulgáriában.

taade - 2008.07.06. 09:13

Kedves Katoka!Magyarország mely részén laktok, hogy 1600 km-t autóztatok Burgaszig (összevetve az utazás átlagát az utazási idővel)?Ha egy szállodáért sok pénzt fizetünk, azzal még az országot NEM vettük meg... Végül, ha egy ország "legfrekventáltabb" nyaralóhelyére megyünk, próbáljuk meg ne arról megítélni az országot. Lásd. Balatonpart versus Magyarország.A "Napospart" annyira Bulgária, mint Jesolo-Bibone Olaszország, Pattaya-Thaiföld...A medúzákat egyébként én is kitiltanám a tengerből a halakkal, a rákokkal, a zöld moszatokkal, de főleg az emberekkel együtt. :)

katoka - 2007.09.26. 21:02

Kedves Hozzászólók!Véletlenül sem az volt a szándékom, hogy lejárassam akár az országot, akár a szállodát. Csak amikor az ember nagyon borsos összeget kifizet a nyaralásáért, valamit elvár cserébe is. Persze, gondolhatjuk úgy is, hogy kérés nélkül sikálták a fürdőszobát és hajtogatták hattyúformára a törölközőt a takarító személyzet, de higgyétek el, az étterem része gyomorfelfordító volt. Pláne, ahogyan a helyi "jómódú" emberek állandóan kézzel másznak bele az ételbe... de lehet, hogy igazatok van, én vagyok túl finnyás és túl igényes. Magamból indulok ki. Ha megtisztelem embertársaimat azzal, hogy nem nyúlkálok mindenbe bele kézzel, akkor talán egy kúltúrált, drága szállodában ezt én is elvárhatom cserébe. Mindezektől függetlenül senkit sem akarok elriasztani Bulgáriától, hiszen mint említettétek Ti is, valóban vannak gyönyörű helyek. Nessebárba bármikor, gondolkodás nélkül visszamennék, csak egyelőre a szállodásdit felejteném el... és vinnék magammal sok sok kukát :))

kalled - 2007.08.21. 14:04

Nekem elsődlegesen az tűnt fel, hogy augusztus 3. óta hány ezren olvasták ezt a beszámolót:) Egyébként mindenki a saját hangulata, igénye és látásmódja szerint ítél. Ami az egyik embernek keserű csalódás, a másiknak lehet egy életre szóló élmény. Nem vagyunk egyformák.

Fani - 2007.08.21. 12:27

Én se nagyon értem. Azt már az elején lehetett tudni, hogy nem a francia rivierára szól a foglalás, ha másról nem, a befizetett összegről. :) Egyébként a beszámoló pozitívunként említi, hogy mindennap cserélték a törülközőt, ha kellett, ha nem, és telenyomták a fürdőszobát fertőtlenítővel. Ez is nagyon balkáni cucc, ilyen azért már a világ kulturáltabb felén szerencsére nincs, mert ott már szempont a környzet védelme is: egy francia szállodában mindig megkérik a vendéget, hogy jelezze, mikor tart igényt törülközőcserére.

TotoHU - 2007.08.20. 16:26

Valahogy nekem lejáratás-szagú ez az egész, révén az Index "Fizetett hirdetés" feliratú hasábjáról pottyantam ide.Tény: én Romániában voltam rengeteget munka miatt, a tengerparton is, és valóban aki túlzott igényekkel megy oda, az inkább ne tegye. Hiába a tényleg európai színvonalú üdülőfaluk, amint kiteszi a lábát az ember onnan, egyből körbeveszi szürke panelekkel megrakott, szemetes-koszos igénytelen lepattant balkáni milliő. Ha az ember ezen túl tud lépni akkor tényleg jól tudja érezni magát.Az úti viszonyok szintén katasztrofálisak, csak akkor érdemes kocsival menni ha az embernek rengeteg az ideje.A fekete-tengeri tengerpart nagy előnye hogy homokos, szemben az agyonsztárolt horvátországival, ami személy szerint nekem nem jön be, nem szeretek kopár sziklák mellett köves tengerparton fürödni.

zsola4 - 2007.08.18. 06:57

Mielőtt az ember egy idegen országba utazik (először),érdemes információt gyüjteni a helyi szokásokról,sajátosságokról, és ha úgy érzi,hogy azok számára nem megfelelőek,akor inkább maradjon otthon a fenekén!Milyen meglepő, hogy a tengerben medúzák élnek, és az utcán gyrost és kebabot sütnek...

korynna - 2007.08.12. 22:30

Apukám dolgozott pár éve párszor Romániában, Bulgáriában, egészen pontosan Burgaszban is.Ahol megálltak a munkatársával kávézni és míg ő felhívta az itthoni számot, hogy a üzenetrögzítőn hagyja a tenger morajlását addig a parkolóból ellopták a VW kisbuszt! 2 hetes kálvária során kerültek haza lévén az útlevél, ruha minden a kocsiban marad...mért is ne?....viszont a szemfüles tolvajok felajnálották vicces áron a kocsit visszavásárlásra!...Egyébként szerinte nagyon szép ország:D

Greg1 - 2007.08.12. 13:44

Én még nem vettem magamnak a bátorságot, de ezek után valószínűleg nem is fogom. Pedig fene nagy kíváncsiság van bennem.Greg

zador - 2007.08.12. 10:22

Ez egy nagyon negativ velemeny. En tobbszor voltam Bulgariaban a legmagasabb pontjatol a tengerig mindenhol. Nagyon szeretem, kedvesek az emberek, nagyon jok az etelek, a hangulat varazsat fokozza a a kisse nyugatiasodo posztszocialista jelleg.Ha a tengerpartrol van szo, akkor kulturember az olyan helyeket valasztja mint Nessebar felsziget, a vilagorokseg resze, Sozopol, Balchik. Viszont a Napospartfele betontengerekis messze lekerulik arban, minosegben a roman partot.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina