Ramallah

Ciszjordánia és Gázai-övezet (Palesztina) Ramallah

Ott-tartózkodás ideje: 2004. okt. 01.  (1 nap)

2 hozzászólás I 4 837 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. aug. 06. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar btk Beszámolója
Ciszjordánia fővárosa.

Ha valaki Ciszjordánia után érdeklődik, akkor ez lesz a belépő kapu. Innen érdemes elindulni, ez a legszabadabb, legliberálisabb város a térségben, mondhatni a legnyugatiasabb.

Ahhoz, hogy ide eljussunk egy útvonalat ajánlok: Jeruzsálem a kiindulópont, innen busszal kell elindulnia a földi halandónak. Elvárásai senkinek ne legyenek, másik világba fogunk érkezni.
A pályaudvaron már érezni fogjuk hova indultunk, az utazás külön élmény. A buszozás nem tart sokáig, hamar megérkezünk a Qualandya ellenőrzőponthoz. Itt sorban állás, útlevél ellenőrzés, és feszültség vár már minket. Ha szerencsénk van, akkor beengednek, ha nem, akkor fordulhatunk vissza, és ennyi volt az utazás…
Bátorításképpen annyit mondanék, hogy engem mindig beengedtek, nem volt soha probléma.
Egyszer - kétszer ha jobb fej katonával futottam össze, akkor még azt is elmondták a magyar útlevél láttán, hogy milyen szép országból jöttem, de nem ez volt a jellemző.

Az ellenőrző ponton túl forgatag vár minket. Ez már Ciszjordánia. A taxisofőrök kiabálják, hogy Ramallah – Ramallah, és nekünk pontosan erre lesz szükségünk. A taxiban szól az arab zene, az emberek mosolyognak ránk, és szeretnének barátkozni velünk. Ez a közös ismert nyelv ismerete (pl. angol) nélkül nehéz lesz, de így is meg fogjuk oldani a dolgot, és eljutunk a városközpontba.

Itt, ha barátságosak vagyunk akkor 5 shekel fejében rábízzuk magunkat egy kisfiúra, aki örömmel vezet el minket bárhova. Ha nem akarunk közelebbi kapcsolatot a helyi lakosokkal, akkor egyedül is nekiindulhatunk, nem fogunk teljesen elveszni.

Nem tudok sok turisztikai látványosságot ebben a városban, de nem is azért szoktak ide utazni az emberek. Érdemes körbenézni, jók a kávézók, olcsó minden, de a lényeg úgyis akkor következik ha innen továbbindulunk valamerre.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Meni - 2008.04.08. 08:06

Azért én nem ajánlom, hogy valaki csak "for fun" egyedül nekiinduljon arrafelé. Minimum egy arabul vagy héberül beszélő jóbarát hasznos lehet. Mit csinálsz pl. akkor ha történik valami amig várost nézel, és lezárják a határt? A katonák - többsége - beszél angolul, de ha merénylet van, akkor elég idegesek, jó esély van rá, hogy nem jutsz el az ellenörzőpontig. Arról nem is beszélve, hogy órákra, rosszabb esetben napokra ott lehet ragadni, ha nincs valaki, aki segit. Szóval vigyázz magadra. És irj, miket láttál még, merre jártál... (ui: én itt élek Ramallah mellett, egy zsidó kisvárosban, azért vagyok "ilyen okos" és aggódom érted egy kicsit, hogy igy nekilódulsz)

forest - 2007.08.06. 21:34

Szia,nincsenek fotóid?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina