Czecz it out!

Csehország Ceske Budejovice

Ott-tartózkodás ideje: 2005. okt. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 6 721 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója

Cimkék: budejovice  ceske  cesky  csehország  krumlov  világörökség 

Mondd ki elsőre hiba nélkül: Jeden pohar pivo prosim pekne! České Budějovice! Az említett Moldva parti városka híres lehet akár a ceruzaiparáról is, vagy arról, hogy itt készül a Koh-i-Noor radír is, amivel kiskoromban főleg köpködni szoktuk egymást nyelvtan órán. Téved azonban, aki azt gondolja, hogy a negédes nosztalgia vitt minket Dél-csehország központjába, a grafitcerka mellett ugyanis gyártanak itt mást is. Péel a hírhedt Budweisser sört is itt főzik, ami azért jelentős érv a város meglátogatása mellett. Az út még kocsival is letudható öt óra alatt, szóval ajánlom minden gasztroturistának a célbavételét.

A szállásunk korrekt volt, de többet ennél nem is érdemel, az igazán jelentős dolgok mint mindenhol, itt is a belvárosban, s az ottani autentikus kocsmákban zajlanak. Ami ezekben történt, ahhoz képest csak közönséges kofalárma volt még a világháború is. Miért is ne, az egyikben spanyol és portugál cserediákokkal keveredtünk egy társaságba /erasmus rulez, ők is azzal voltak ott/, akik azért érezték a punk-ot rendesen. Homokozóvödörből és kisméretű gyerekfürdető-kádból itták a gin-tonikot, melybe könyökünket belógatva, s az optimális hőfokot ellenőrizve mi is besegítettünk. A megbonthatatlan Liszabon-Madrid-Budapest tengely jegyében mindenáron karaokézni akartunk, cseh számokra. Még jó, hogy ezt már az amúgy toleráns pincér sem engedte. A logika alapján egy ilyen jó estének pokoli folytatása kell, hogy legyen, s lőn az is jött. Mint másnap kiderült, a hoteltől nagyjából megközelítőleg egészen pontosan 46 méterre sikerült elhagynunk egymást cimborámmal. S itt derült ki az is, hogy sörtől igenis be lehet haluzni. Sajnos pont beteg voltam, mikor vettük a két féléves térképészetet, pedig akkor és ott nagy igény lett volna az alapszintű ismeretekre. Hosszú percekig ugyanis teljesen abban a meggyőződésben jártam elveszetten, magányosan a helyi Bohumil Hrabalhoz hasonló csengésű lakótelepen, hogy valójában Győrben vagyok. A látomás olyan méreteket öltött, hogy fejben tényleg az Ifjúság körúton bóklásztam, vigaszt csak az nyújtott, hogy mindjárt itt a Kodály, meg a Türingiai söröző, ahol majd lesz lehetőség erőmerítésre. Ahogy A.E. barátunk mondaná némi cseh abszint után: Gémes kút, malom alja, fokos, lárma, durva kezek … álom-bakók, a Moldva-parton mit keresek? Ilyen szintű fatális tévedés utoljára Sopronban történt velem, ahol –ugyan más okokból kifolyólag, de - Kapuváron éreztem magam egész éjjel. Aztán a következő óra eseményei a rideg valóság, benzinkút, dobozos sör, taxi vázlatpontok köré csoportosulnak. Igazán csehül azonban csak a reggeli eszmélésnél éreztem magam, melyből kiderült az is, hogy nem, ma nincs órám, így nem kell sietni sehová.
Azért persze napközben nem voltunk ennyire bohémak, bár fejfájással, s száraz szájjal, de bejártuk az egész várost, mert, mint tudjuk kultúrára való igény, olyan, mint a hányás; belülről fakad. Egy merő turista imázsunk volt, csak nem voltunk melegítőben, meg nem vettünk porcelán mütyüröket a városka logójával. Komoly hangulata van úgy egy sörnek, ha azt egy olyan belvárosban teszed, aminek minden egyes házát, kövét, csapját az UNESCO védi.

Ha arrafelé jár az ember, mindenképpen érdemes megnéznie a barátságtalan nevű, de annál szebb Český Krumlovot, ott ugyanis az egész városka a világörökség része. Hasonlóan csengő célpontunktól, České Budějovicétől 20 km-re fekszik csupán, tehát kitérő mindenképpen indokolt. A cseheket nem bombázta szét senki, a Habsburgok nem robbantották fel középkori váraikat, kastélyaikat, ennek eredményeként az utolsó kis szakadék faluban is boldogan el lehet tölteni néhány órát valami középkori házikón, vagy erődítményen ámuldozva.

Azon persze sokat nem érdemes agyalni, hogy vajon az miért a németesen hangzó Spilberk, vagy Rozsmberk nevet viseli, ez pusztán a szláv kreativitásnak köszönhető, s nem a német kultúra végtelen jelenlétének. Összegségében Csehországról megállapíthatjuk, hogy egészen jó hely, csak sok a Skoda és mindenki csehül beszél.
Értékeld az élménybeszámolót!
8.8 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo