Kína öt szent hegye és merre találhatóak?

Kína

Ott-tartózkodás ideje: 2006. jan. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 4 639 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. aug. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
Az öt égtájnak megfelelően Kínában öt szent hegyet tartanak számon:

Észak szimbóluma a Hengshan (Shanxi tartományban), Nyugaté a Huashan (Shaanxi tartományban),
Délé szintén Hengshan (de Hunan tartományban), Keleté a Taishan (Shandong tartományban),
Közép szimbóluma pedig a Songshan (Henan tartományban).

Kelet: Taishan, a vallási központ
Az öt hegy közül a keleti, a Taishan tett szert a legnagyobb jelentőségre, jelentős vallási központ is. A hagyomány szerint a Taishan hegy istene irányítja az emberi sorsot, beleértve a születést, a halált, a gazdagságot, valamint a megbecsülés elosztását.

Már az ókorban mutattak itt be áldozatokat az Égnek. Mára a Taishan-t teleépítették különféle templomokkal, kolostorokkal, szentélyekkel, útjait kőlapokkal rakták ki, kapukat, lépcsőket építettek és temérdek szoborral látták el.

A Taishan közelében született Konfuciusz is. A korának legnagyobb kínai bölcse a legenda szerint úgy született, hogy édesanyja, Nikiun imádkozott, és imájára válaszként született Konfuciusz. Születése után nem sokkal apja meghalt, de anyja gondoskodott megfelelő oktatásáról. 15 évesen már a tudományos kutatásoknak szenteli magát, 19 éves korában megházasodott, 20 évesen elveszti anyját, akit 27 hónapig siratott. Ezzel örök példát adott a gyermeki kegyelet tekintetében. Ezek után elhagyja családját, és vándortanítóként zenét, költészetet, irodalmat, etikát tanított. Azt tanította, hogy a császártól az egyszerű emberig mindenkinek meg kell tanulnia, hogy mi a neki szánt szerep a társadalomban. A császárság idején az állami hivatalnokok Konfucius tanaiból kellett vizsgázzanak.

Taishan a taoista vallás központja is.A legenda szerint a Taishan hegy környékén nyílik a föld alatti birodalom, a túlvilág bejárata. Itt gyűjtik össze az élők adatait, s ide érkeznek a holtak lelkei is. Ezért a taoista vallás hatalmas szerepet tulajdonít a Taishan hegy szellemének.
A hegy legmagasabb pontja 1.545 méteren található.

Nyugat - Huashan
A Huashan - „ a virágzó hegy” , „ a nyugati bérc”, az öt hegy közül a legnagyobb. Különleges formájú gránitsziklák hegye, amelyet Kína számtalan költője énekelt meg. Legmagasabb pontja 2.200 méter magasan emelkedik, „mesés szikla közvetlenül a menny alatt”.

Észak – Hengshan
A tengerszint felett 2.016 méterre található legmagasabb hegycsúcsa, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik. Kultúrtörténeti nevezetessége a Hengshan hegyi függőtemplom, amely egy függőleges sziklafal közepére , építészeti„csodával” felfüggesztett, 43 csarnokból álló templomegyüttes. A templom egyszerre szent temploma a buddhizmusnak, a taoizmusnak, és a konfucionializmusnak. A templom most már 1500 éve függ a falon statikailag biztonsággal.

Dél- Hengshan
A déli szent hegy legmagasabb pontja 1.290 méteren található. A hegycsúcsról nyíló panoráma káprázatos, továbbá híres buddhista templomáról.

Közép – Songshan
A taoizmus szerint a négy szent hegy keresztmetszetében található. Az öt őselem elmélet szerint a hely a földet szimbolizálja. Az északi hegy a fát, a déli a tűzet, a keleti a vizet, a nyugati a fémet szimbolizálja. Az öt elem kölcsönhatása és körforgása a világegyetem mozgását, változásait előidéző szabályzó tényező.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina