Egy napos kirándulás Mostarba

Bosznia-Hercegovina Mostar

Ott-tartózkodás ideje: 2005. aug. 11.  - 2005. aug. 11. (1 nap)

12 hozzászólás I 13 855 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 15. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Dexter Beszámolója
Trogirban nyaraltunk Horvátországban, és mikor már a környező összes várost végigjártuk, kitaláltuk, hogy átmegyünk Boszniába megnézni az új Mostari hidat.
Az út 150 km volt, ami nem lenne, sok, de mivel autópálya nincs, azért lassabban lehet haladni. Én jártam már korábban is Boszniában, nem sokkal a Délszláv háború után, és kicsit tartottam tőle az akkori emlékeim miatt, de meg kellett állapítanom, hogy gyorsan feljődnek, már nem volt olyan sokkoló, mint azelőtt. Bár ,az igazat megvallva, mikor beértünk Mostarba, elég lehangoló volt az a rengeteg szétlőtt ház, szinte mást nem is láttunk.
Nem volt könnyű megtalálni a hidat, sokat tekeregtünk, de ha az ember megtalálja a folyót, vagy megpillantja a legnagyobb mecset tornyát, akkor már sínen van.
A híd és környéke, a mostari belváros lélegzetelállítóan szép, főleg a szétlőtt házak után, itt minden helyre van állítva, olyan, mint egy kis meseváros. Apró színes házak, kacskaringós macskaköves utcák, kisvendéglők, szuvenír boltok, ahol keleti szőnyegtől kezdve réz és ezüsttárgyakon át mindenfélét lehet kapni, mint egy bolhapiacon.
Fantasztikus hangulata van, a folyó smaragdzölden kanyarog a völgyben, a folyóparton mecsetek állnak, kicsit törökös, tényleg kihagyhatatlan. Feltétlenül látni kell!
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
meteorablue - 2007.07.01. 21:39

Én egy éve itt élek Boszniában, semmi lyen rossz benyomás nem ért az eltelt idő alatt. Ha információra, esetleg segítségre van szükségeteket, írjatok nyugodtan.

mia - 2007.06.24. 16:56

sziasztok,mi bosznián át mentünk dubrovnik mellé, és nem bántuk meg... sőt. a mostarban eltöltött egy nap és egy éjszaka kevésnek bizonyult, és mindenképp érdemes visszamenni. meseszép tájak vannak arra - a beszámolómban irtam róla, és megpróbálok még több képet feltölteni. az aknaveszélyes területek nagyon feltünően el vannak barikádozva, feliratozva, nem kell tartani az efféle veszélytől.

Dexter - 2007.06.04. 10:24

Nagyon szivesen, remélem hasznos lesz! :) Közben még eszembe jutott egy fontos dolog, ha esetleg valakinek Ciovo szigetén lenne a szállása. Mi is ott laktunk, és oda Trogiron keresztül csak egy kis hídon lehet átjutni. Ezzel nyár elején nem is volt semmi baj, de mi augusztusban is jártunk ott, és akkor már annyi ember van, hogy a híd teljesen bedugul. Érdemes korán - 9 körül elindulni, mert később órákat kell ülni a 35 fokban a dugóban. Volt, hogy a Splitig tartó egyébként max. 30 perces utat több, mint 2 óra alatt tettük meg...

vaximaxi - 2007.06.03. 22:46

Köszi az infót. Nekem is erre lenne logikus az út. Remélem a kiruccanást a 3 és fél éves kisfiam is értékelni fogja...

Dexter - 2007.06.02. 19:05

Szabi68 - ilyet mi már nem láttunk, de lehet :)Koga - remélem sikerül rávenni azt a 33 embert, nem fogják megbánni... :)

Dexter - 2007.06.02. 18:59

Hát, odafelé nem a tengerparti úton mentünk, hanem elindultunk befelé: Trogir - Split - Zadvarje (dobtunk egy jobbost) - Cista Provo - Imotski, utána jön a határ (a határ vicces volt, egy 2x3 m-es hullámlemez doboz a semmi közepén, közel s távol egy lélek se, és a határőr bevitte az útlevelünket, itt kis kétségeink támadtak... de aztán visszahozta :) - Posusje - Kocerin - Sroki Brijeg - Mostar Kb.3 óra volt, végig kis utakon, falvakon keresztül. Mostarban elég sokat kavarogtunk, nincs kitáblázva a belváros, mi legalábbis nem láttuk. Véletlenül vettük észre a folyót, meg egy hatalmas mecsetet a partján, és aztán annak a tornyát követtük. :)

Visszafelé viszont a tenger felé indultunk el (Dubrovnik), nagyon szép út vezet a folyó felett, Metkovicnál léptük át a határt, és onnan végig a tenger mellett, gyönyörű szerpentinúton, nagyon szép volt, de jól ránk esteledett. Azt hittük ez gyorsabb lesz, de kb ugyanannyi volt, ráadásul az út tele volt kamionokkal, meg túristabuszokkal, ez eléggé lelassította és fárasztó is volt, hogy nem lehetett 60-70-nél többel menni. Térkép az utvonaltervezőben: http://www.viamichelin.co.uk

Koga - 2007.06.02. 13:48

Köszönöm szépen a választ és az új képeket is. :) Mi is nagyon szeretnénk eljutni oda, és remélem össze is jön az út (társas utazásról van szó, s sajna rajtunk kivül még legalább 33 embernek úgy kell gondolni abban az időpontban, hogy jó lenne elmenni oda).

vaximaxi - 2007.06.02. 00:36

Mi is Trogir felé tendálunk nyáron, és kedvet kaptam a mostari kiránduláshoz! Mennyi idő alatt lehet eljutni Trogirból Mostarba? Esetleg emlékszel az útvonalra? Nézegettem egy útvonaltervezőt, de kissé kacifántos (kör)utat javasol...

szabi68 - 2007.06.01. 17:16

Dexter, meg van még az a szétlőtt épület, melynek az első emeletén egy szétlőtt autóroncs van?

Dexter - 2007.06.01. 10:11

Feltöltöttem egy-két romos ház képet is, nem elrettentésképpen, hanem mert tényleg hozzá tartozik az igazsághoz. De ezek inkább olyanok, mint egy darabka történelem.

Dexter - 2007.06.01. 09:36

Szerintem nagyon érdemes ide elmenni!! Nekünk egyik legnagyobb élményünk volt. Töltök még fel képeket, tényleg sok romos ház van, ami elég lehangoló és elgondolkodtató, de nem ez a meghatározó élmény. A folyóban mi nem fürödtünk, de helyiek voltak benne, ha jól emlékszem. Bár ettől még lehet, hogy vannak benne aknák, de nem igazán hiszem, tekintettel arra, hogy a szétlőtt híd darabjait onnan szedték össze, gondolom akkor kitisztították a medret. De tényleg csak ajánlani tudom Mostart, nem fogtok csalódni, nagyon hangulatos -és romantikus- volt! :)

Koga - 2007.05.31. 17:01

Ha minden igaz, mi augusztusban megyünk Mostarba. Eddig a neten viszont szinte csak lepusztult házakról láttam képeket. :( Sőt, egy honlapon azt olvastam, hogy a folyó tele van aknával. Szerinted érdemes ide leányzóval elmenni?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina