Mostari kirándulás, avagy egy nap a Neretva partján, tegnap, ma,

Bosznia-Hercegovina Mostar

Ott-tartózkodás ideje: 2007. júl. 14.  - 2007. júl. 15. (1 nap)

2 hozzászólás I 9 047 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 01. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Csocsa Beszámolója
Mostari kirándulás, avagy egy nap a Neretva partján, tegnap, ma, holnap..

2006-ban amikor először voltunk nyaralni Omisban egy dolgot sajnáltam (az egyébként remek nyaralásból), ami a „lustaságunk” miatt kimaradt ez a Mostari kirándulás volt.
Én úgy gondolom, hogy aki idáig elutazik annak szinte kötelező ellátogatni Mostarba és megnézni a nálunk csak Csontváry hídjaként ismert Stari Most ( Régi híd).
2007-ben aztán nem tudtam kihagyni a Mostari kirándulást, mivel Omisból Dubrovnik mellé Kupariba utaztunk tovább egy kis kitérővel sikerült Mostarba is eltölteni egy napot (ez egy nagyon jó döntés volt).
Omisból délelőtt indultunk és „egy kis rendőri incidens” kivételével minden nagyon sima volt. Meglepő módon a „rendőri incidens is gyorsan lezárult 100. kuna mínusz gyorshajtás miatt ( kár, hogy a trafipax nem volt bekapcsolva).
Mostárba kb. délkörül érkeztünk meg, és mivel nem ismertük a várost egy taxis segítségével (5.00 EURO) gyorsan megtaláltuk a Hotel Mostart.
A Hotel Mostar egy régi időkből visszamaradt szálloda, s bár külsőleg nem a legmegnyerőbb, nem volt vele semmi gond. A szobák egyszerűen berendezettek voltak, de tiszták és minden szobában volt légkondi és Tv (csatornák sajnos nem). A fürdőszoba nekünk kicsit talán furcsa volt, mert nincs zuhanyfülke ( a csap mellett van egy zuhany) csak egy nagyobb küszöb választja el a WC-t. Viszont volt törülköző, és kilépő is (sajnos ez még Magyarországon sem általános) én ezt nagyon értékelem, mert mindig gondot okoz más szállásokon a fölösleges vizet eltüntetni.
A szobák elfoglalása után elindultunk megnézni a várost, kicsit vicces volt, ahogy (vezetésemmel) egy jó nagy „vargabetűt” leírva megtaláltuk az Óvárost, viszont ezek után már minden nagyon jó volt.
Kezdődött azzal, hogy mint a „legnagyobb szájú” embert engem találtak meg a Régi Hídnál, hogy vegyem meg az ugrást. 5.00 EURO volt (ezzel nincs is semmi gond) csak sajnos én a legjobb helyről semmit nem láttam az ugrásból, illetve csak annyit, hogy egy jó nagy talpast ugrott a fiatalember ( nem, pedig egy szép fejest, mint a képeken).
Mivel a csapatban többen nagyon éhesek voltak, a folyóparton (Neretva folyó), a híd mellett egy szép étteremben „megestebédeltünk”. Az étterem „szívem csücske” volt, de a kaja az csak gyenge közepes. Evés után irány a bazár, itt tényleg úgy érezheti magát az ember, mintha „Törökországban lenne” a szó jó értelmében. Kedves, dörzsölt eladók és sok-sok árú, volt itt Kalasnyikov bajonettől kezdve mostari festményig minden, ez tényleg nagy élmény.
A legnagyobb élmény mégis az volt, hogy a két fiammal felmentünk a Karadoz-bég dzsámijának minaretjébe és onnan láttuk ezt a csodálatos várost. Én még sohasem voltam ilyen szép iszlám egyházi épületben, de mindenütt érezhető volt a vallás és a történelem iránti elkötelezettség és tisztelet (talán ez hiányzik nálunk a mi vallásunkkal és a mi történelmükkel szemben). Sok mindent vásároltunk, mert bár néha éreztük, hogy egy kicsit „becsapnak”, de még ezt is jól csinálták.
Nagyon tetszett, hogy a városban mindenütt emlékeztettek minket arra, hogy itt néhány éve értelmetlen és fölösleges pusztítás volt (1993. november 3-án a boszniai horvát alakulatok egyik parancsnoka szétlövette a Régi hidat). Mintha azt akarnák mondani (szavak nélkül is), hogy Mostrar volt, van és lesz, míg a világ-világ.
Sajnos most is maradt hiányérzetem, mert nem láttam ezt a csodálatos várost este ( nagyon irigylem Csontváryt), télen, tavasszal, ősszel. Mai fejemmel úgy érzem, hogy valami (láthatattlan) kötelék köt ehhez a városhoz és nem most voltam utoljára Mostarban a Régi hídnál a kékeszöld Neretva partján.

Végezetül engedjék meg, hogy Ivo Andric, Mostar fényei című verséből idézzek:

”Amikor valaki Mostarban tölt egy éjszakát reggel nem a különféle
hangok ébresztik fel, hanem a fények. Ezt tapasztalatból tudom.
Mostarba való érkezésemkor a fények fogadtak, követtek reggeltől
estig ameddig ott voltam, később pedig, távozásomkor úgy
maradtak meg bennem mint Mostar fő jellegzetességei.”

Kívánom mindenkinek ezt a tiszta érzést, Mostarnak, a Netervának, a bosnyák embereknek és mindenkinek aki ebbe a városba érkezik.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Csocsa - 2007.10.02. 07:06

Kedves Koga!Én azt tudom tanácsolni, hogyha Trogir, Split, vagy Omis, Makarska felé indul a nyáron akkor feltétlen érdemes egy napra elmenni Mostarba. Omisból tudom, hogy egynapos buszos kirándulások vannak Mostarba, ha bővebben is érdekel akkor írj az info@omis.hu oldalra ott biztosan segítenek.Üdv.:Csocsa

Koga - 2007.10.01. 21:57

Tetszik a leírás. Én tavasz óta készülök ide eljutni. Augusztusban majdnem sikerült is, csak aztán kaptam egy levelet, hogy a körutazás megfelelő létszám hiányában nem indul. :( Szóval jó a leírás, szépek a fényképek, és örülök, hogy pozitiv sugallatú élménybeszámolót olvashattam.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina