Szent György vár Lisszabon - Ahonnan felfedezhetõ a város

Portugália Lisszabon

Ott-tartózkodás ideje: 2006. aug. 20.  - 2006. aug. 23. (3 nap)

0 hozzászólás I 24 862 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 19. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tizma Beszámolója

Cimkék: Castelo  György  jorge  Lisszabon  Portugália  sao  Szent  vár 

Lisszabon, 1255 óta Portugália fővárosa, az ország központi régiójában, az Atlanti Óceán partján, a Tejó folyó hatalmas tölcsértorkolata mentén található. A város (akárcsak Róma) hét dombra épült. A legmagasabb dombon (stratégiailag a legalkalmasabb helyen) áll a vár, amely évszázadok óta uralja a várost.
2006 augusztusában tettünk egy másfél hetes körutat Portugáliában, ennek során töltöttünk három napot Lisszabonban, ekkor fedeztük fel magunknak a várat. Általában viszonylag korán (9 óra után:-) indultunk felfedező körútjainkra, igyekeztünk úgy megszervezni a programot, hogy reggel és délelőtt legyünk a szabadban, dél és 16 óra között pedig valamilyen fedett helyen (múzeumban, étteremben, kávézóban) mivel tikkasztó meleg volt (30-35 C fok között)....- bár ez itt nem jött össze:-) A menetfelszerelésünkhöz tartozott a hátizsák, legalább 3 liter ásványvízzel...

A várat közelebbről elősször a Rossióról (főtér a történelmi belvárosban) pillantottuk meg. A „várhegy” ezen az oldalán elég meredek, - ennek ellenére, ha teraszosan is, szinte teljesen beépített a hegyoldal. A északi és nyugati oldal természetvédelmi terület, itt sokkal több a fa. A régészeti ásatások szerint a II. század óta kimutathatóak itt erődítések nyomai. A várost eredetileg a főníciaiak alapították kb. Kr.e. 1200-ban, őket a görögök majd a karthágóiak követték. A város biztosította az északra vezető tengeri kereskedelmi útvonalakat. A római időkben fontos kereskedelmi csomópont volt. A népvándorlás idószaka után a vizigótok majd 711-ben a mórok foglalták el. Az első jelentős várat a mórok építették.

A várhoz busz is jár, mi a 28-as villamos vonalától a Rua do Chao de Fenán gyalogoltunk fel a vár kapujáig. A falakon belül is körül akartunk nézni, -ehhez belépőjegyet kell venni. A barokk várkapu után nem sokkal van a jegyiroda, tíz percet sorba kellett állni a napon, voltak érdeklődők rendesen. Úgy 60 m.-el feljebb balra található a bejárat, ahol a vonalkódos belépővel és forgóvillával megküzdve kijutottunk a kilátóteraszra. A terasz közepén áll Portugália első királyának, Alfonz Henriknek a szobra.
A várat 1147-ben foglalták vissza a móroktól, - nemzetközi együttműködés keretében. Alfonz Henrik király rávette a második kereszteshadjárat résztvevőit, hogy a Szentföld felszabadítása előtt segítsenek neki a lisszaboni vár ostromában is. Ez így is történt, noha voltak surlódások, mivel a király szabad elvonulást ajánlott a védőknek, de a keresztesek mindenkit lemészároltak és kifosztottak.. A következő pár évtizedben a mórok elleni háborúk frontvonalában volt a vár, de miután vissza szorították őket, Lisszabon főváros lett, ill. a várban rendezték be a királyi székhelyt.

A teraszról nagyon jó a kilátás a Tejó öbölre, Alfamára és a Baixára, ill. kelet felé is. A XIV. század utolsó harmadában épült falakon gyalagoltunk az északi oldalon, akkor ez a fal jelentette a városhatárt, - azóta nőtt egy picit a város... Ezekben az időkben a 77 toronnyal biztosított fal a kasztíliaiak támadása ellen védte a várat. I. János ekkor keresztelte el Szent György várnak. Az itt lévő XVI. századi ágyúk lőtávolságát becsülgettem, - nem lehetett itt egyszerű az ostromlók dolga. A külsővár falairól bekacskaringóztunk a belsővárba, amely az észak-keleti sarokban található.
A hajdani vizesárok füvesítve van, - a zöld gyepért itt küzdeni kell, mert nyáron nagy a szárazság. A turista hadak után átrobogtunk a felvonóhídon majd a belső udvarokon. Az egyik átjáróban korhű ruhában reneszánsz fuvola koncertet adott egy zenész. Felkaptattunk a belsővár falaira, - itt még szebb a kilátás. Körbe jártuk itt is a falakat, közben igyekeztem lencsevégre kapni a leszálló repülőgépeket. A lisszaboni repülőtér az óceán szélén van, nem semmi látvány, amikor a várost keletről övező magas hegyek után pár km.-en belül leereszkednek a gépek. Innen látható az új autópálya híd is, valamint a délre eső Graca negyed.
Itt található Odüsszeusz torony, a Nemzeti Levéltár területén, ahol egy periszkópon keresztül 360 fok-ban is megtekinthető a város. A vár a XVI.sz.-ig volt királyi székhely, mivel I. Mánuel a városban építetett magának új palotát (Ribeira Palota). Egyik utóda, Sebestyén király még újjáépítette a várat és itt rendezte be a rezidenciáját, de utánna az épületegyüttes kezdte elveszteni jelentőségét. Az 1755-ös földrengés nem nagyon tett kárt benne, 1788-ban pedig itt rendezték be az első portugál geodéziai obszervatóriumot. 1910-től Nemzeti Emlékhely lett és elég jól karban is tartják.
Lisszabon bővelkedik jó kilátóhelyekben, de nekem a várból látható panoráma tetszett a legjobban. Szerintem a város felfedezését innen érdemes kezdeni, szinte az összes nevezetesség a szemünk elé tárul, - valamint felbecsülhetők a megközelítésükhöz szükséges szintkülönbségek leküzdésének mértéke is:-)
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo