Szent György vár Lisszabon - Ahonnan felfedezhetõ a város

Portugália Lisszabon

Ott-tartózkodás ideje: 2006. aug. 20.  - 2006. aug. 23. (3 nap)

0 hozzászólás I 23 427 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 19. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tizma Beszámolója

Cimkék: Castelo  György  jorge  Lisszabon  Portugália  sao  Szent  vár 

Lisszabon, 1255 óta Portugália fővárosa, az ország központi régiójában, az Atlanti Óceán partján, a Tejó folyó hatalmas tölcsértorkolata mentén található. A város (akárcsak Róma) hét dombra épült. A legmagasabb dombon (stratégiailag a legalkalmasabb helyen) áll a vár, amely évszázadok óta uralja a várost.
2006 augusztusában tettünk egy másfél hetes körutat Portugáliában, ennek során töltöttünk három napot Lisszabonban, ekkor fedeztük fel magunknak a várat. Általában viszonylag korán (9 óra után:-) indultunk felfedező körútjainkra, igyekeztünk úgy megszervezni a programot, hogy reggel és délelőtt legyünk a szabadban, dél és 16 óra között pedig valamilyen fedett helyen (múzeumban, étteremben, kávézóban) mivel tikkasztó meleg volt (30-35 C fok között)....- bár ez itt nem jött össze:-) A menetfelszerelésünkhöz tartozott a hátizsák, legalább 3 liter ásványvízzel...

A várat közelebbről elősször a Rossióról (főtér a történelmi belvárosban) pillantottuk meg. A „várhegy” ezen az oldalán elég meredek, - ennek ellenére, ha teraszosan is, szinte teljesen beépített a hegyoldal. A északi és nyugati oldal természetvédelmi terület, itt sokkal több a fa. A régészeti ásatások szerint a II. század óta kimutathatóak itt erődítések nyomai. A várost eredetileg a főníciaiak alapították kb. Kr.e. 1200-ban, őket a görögök majd a karthágóiak követték. A város biztosította az északra vezető tengeri kereskedelmi útvonalakat. A római időkben fontos kereskedelmi csomópont volt. A népvándorlás idószaka után a vizigótok majd 711-ben a mórok foglalták el. Az első jelentős várat a mórok építették.

A várhoz busz is jár, mi a 28-as villamos vonalától a Rua do Chao de Fenán gyalogoltunk fel a vár kapujáig. A falakon belül is körül akartunk nézni, -ehhez belépőjegyet kell venni. A barokk várkapu után nem sokkal van a jegyiroda, tíz percet sorba kellett állni a napon, voltak érdeklődők rendesen. Úgy 60 m.-el feljebb balra található a bejárat, ahol a vonalkódos belépővel és forgóvillával megküzdve kijutottunk a kilátóteraszra. A terasz közepén áll Portugália első királyának, Alfonz Henriknek a szobra.
A várat 1147-ben foglalták vissza a móroktól, - nemzetközi együttműködés keretében. Alfonz Henrik király rávette a második kereszteshadjárat résztvevőit, hogy a Szentföld felszabadítása előtt segítsenek neki a lisszaboni vár ostromában is. Ez így is történt, noha voltak surlódások, mivel a király szabad elvonulást ajánlott a védőknek, de a keresztesek mindenkit lemészároltak és kifosztottak.. A következő pár évtizedben a mórok elleni háborúk frontvonalában volt a vár, de miután vissza szorították őket, Lisszabon főváros lett, ill. a várban rendezték be a királyi székhelyt.

A teraszról nagyon jó a kilátás a Tejó öbölre, Alfamára és a Baixára, ill. kelet felé is. A XIV. század utolsó harmadában épült falakon gyalagoltunk az északi oldalon, akkor ez a fal jelentette a városhatárt, - azóta nőtt egy picit a város... Ezekben az időkben a 77 toronnyal biztosított fal a kasztíliaiak támadása ellen védte a várat. I. János ekkor keresztelte el Szent György várnak. Az itt lévő XVI. századi ágyúk lőtávolságát becsülgettem, - nem lehetett itt egyszerű az ostromlók dolga. A külsővár falairól bekacskaringóztunk a belsővárba, amely az észak-keleti sarokban található.
A hajdani vizesárok füvesítve van, - a zöld gyepért itt küzdeni kell, mert nyáron nagy a szárazság. A turista hadak után átrobogtunk a felvonóhídon majd a belső udvarokon. Az egyik átjáróban korhű ruhában reneszánsz fuvola koncertet adott egy zenész. Felkaptattunk a belsővár falaira, - itt még szebb a kilátás. Körbe jártuk itt is a falakat, közben igyekeztem lencsevégre kapni a leszálló repülőgépeket. A lisszaboni repülőtér az óceán szélén van, nem semmi látvány, amikor a várost keletről övező magas hegyek után pár km.-en belül leereszkednek a gépek. Innen látható az új autópálya híd is, valamint a délre eső Graca negyed.
Itt található Odüsszeusz torony, a Nemzeti Levéltár területén, ahol egy periszkópon keresztül 360 fok-ban is megtekinthető a város. A vár a XVI.sz.-ig volt királyi székhely, mivel I. Mánuel a városban építetett magának új palotát (Ribeira Palota). Egyik utóda, Sebestyén király még újjáépítette a várat és itt rendezte be a rezidenciáját, de utánna az épületegyüttes kezdte elveszteni jelentőségét. Az 1755-ös földrengés nem nagyon tett kárt benne, 1788-ban pedig itt rendezték be az első portugál geodéziai obszervatóriumot. 1910-től Nemzeti Emlékhely lett és elég jól karban is tartják.
Lisszabon bővelkedik jó kilátóhelyekben, de nekem a várból látható panoráma tetszett a legjobban. Szerintem a város felfedezését innen érdemes kezdeni, szinte az összes nevezetesség a szemünk elé tárul, - valamint felbecsülhetők a megközelítésükhöz szükséges szintkülönbségek leküzdésének mértéke is:-)
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina