Illatos hegy ( Hsziang Shan) és környéke

Kína

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 19.  - 2007. okt. 20. (1 nap)

0 hozzászólás I 3 663 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. nov. 18. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
A nyáripalotától mintegy nyolc kilométerre nyugatra emelkedik a festői Illatos-hegy (legmagasabb pontja 557méter), a Nyugati-hegységnek (Hszi San) a fővároshoz legközelebb eső nyúlványa.
1600 hektár területű hegy műemlékekben is gazdag, elsősorban azonban természeti szépségeiről, parkjáról nevezetes. Egész évben látogatjék a túristák, de leghiresebb a hsziangsani ősz , vöröslő faleveleivel. (Ez a hosszú, száraz, langyos-meleg évszak különben is a legszebb Pekingben.)
Amióta Peking főváros lett, az uralkodók mindig szivesen keresték fel ezt a helyet, ahol templomokat, palotákat épitettek. A Mandzsu császárok idején az Illatos-hegy a kettős csúcsú Jade Forrás heggyel (Jü Csüan San) és a Nyári palota Örök Élet hegyével (Van Sou San) alkotta a “Három-hegyet”. A nevét nem illatáról kapta, hanem füstölőre emlékeztető csúcsáról, s eredetileg Hsziang Lu Sannak (Füstölő-hegynek) hivták, ennek röviditése a jelenlegi elnevezése. A csúcsát Ördög Bánatnak (Kuj Csien Csou) hivják, mert olyan meredek út vezet hozzá, hogy még az ördögöt is kileli a hideg, ha meglátja.Pedig nem bánja meg, aki rászán egy órát, s felkapaszkodik rá, mert gyönyörű a kilátás a környékre.
A hegy nevezetességeit három útvonalon haladva kereshetjük fel.
Az ÉSZAKI ÚTVONAL elvezet a Csao Miaóhoz a Fényes templomhoz, amely-egy Tibetben álló templom másolataként-1870-ben épült a pancsen láma számára. (Úgy hirlik, a császár himlővel fertőzőtt ágyneművel el is tette láb alól politikai ellenfelét, akinekholtestét azután nagy pompával visszaküldte Tibetbe.) A templom lényegében véve azonos a mandzsu császárok nyári tartózkodási helyén, Csengtöben ugyanebböl a célból felépitett templomával. Még a felszabadúlás előtt kórházzá alakitották át. Tőle nyugatra, a hegy oldalában áll a sárga és barna mázascseréppel boritott hétszintes pagoda, amelyen a szélben olykor megcsendülő harangocskák lógnak. Tőlük északra található az Önvizsgáló ház (Csien Hszin Csaj), amely a Ming korban épült. ( A felszabadúlás után renoválták.) Mellette az alakjáról elnevezett, kettős Szemüveg tó, ahonnan rövid út vezet az Északi kapuhoz. (Az Azur Felhő templommal szemben.) Ez a dél-kinai hangulatú környék park a parkban.
A KÖZÉPSŐ ÚTVONAL Csien Lung császár idején épitett kerti épületek mellett vezet el egésszen a csúcsig..
A DÉLI ÚTVONAL mellett találjuk az egykori Illatos hegyi templom maradványait, valamint a kettős forrásnál a Kettős Tisztaság Villát, Mao Ce Tung első lakhelyét a felszabaditott Pekingben.
Az Illatos-hegy egy része egészen a napjainkig zárt területnek minősült.
1982-ben itt nyitotta meg kapuit a 36 000m²alapterületű, 293 szobás, 500 ágyas új Hsziangsan Szállóda, amellyet az Egyesült Államokban élő, kinai származású hires épitész, Pej Jü Ming (Pei Ieoh Ming 1917-1998) közremüködésével terveztek. Az öt részre tagolódó , háromemeletes épöletcsoport harmonikusan illeszkedik a tájba. Parkok mesterséges tavak veszik körül. A luxusszálló épitőinek még arra is volt gondjuk, hogz megőrizzék az itt álló négy darab nyolcszázéves gingkófát is.
Az Illatos-hegy közelében temették el a különös sorsú Taj Cung császárt, aki 1450-1457 között ült a Ming-dinasztia trónján, amig bátyja a nomád törzsek fogságában volt. Amikor Jing Cung hazatért, detronizálta öccsét, aki ily módon nem kerülhetett be a Ming császárok Peking környéki sirkertjébe. (A sors fintora, hogy az uralkodók sorából kiebrudalt császár uralkodási érájának neve mégis egyike a legismertebbeknek, mert róla nevezték el az egyébként bizánci eredetű, de Kinában abban az időben elterjedt rekeszzománcot Csing Taj zománcnak.)
Az Azur Felhő-templom (Pi Jün Sze)
Az Illatos-hegy keleti lejtőjén áll a környék legszebb temploma, a Jüan-korban alapitott Azur Felhő-templom.
Épitésekor a térszinthez kellett alkalmazkodni, igz tájolása nem követi a hagyományos észak-déli irányt. Észak-nyugatról dél-keletre nyúlik, s ez utóbbi irányból van a bejárata is. Jelenlegi formájában leginkább a XVIII. századi átépitések és bővitések nyomát viseli magán. A külső kapu után árok felett átivelő hidon haladunk tovább, miközben kibontakozik előttönk a mintegy kétszáz méter hosszúságú, a hegyoldalban fokozatosan emelkedő épületegyütes.
Először a világtájak őreinek termébe lépünk, a négy -1513-ban készült- hatalmas szoborból csak kettő maradt meg. Ez után az ugyancsak Ming-kori Eljövendő Buddha következik majd a templom főépületébe léphetünk, amelynek udvarát , aranyhalas medence és ritka fák diszitik. Bal kéz felé a hangcsoui Ötszáz Lohan templom másolata látható ( az eredeti azóta megsemmisült). Az 508. fából készült szobor életnagyságú.
A templom legmagasabb részén az 1748-ban fehér márványból épitett öttornyú Gyémánt Trónus pagoda (Csin Kang Cuo Ta) emelkedik. Gazdagon faragott épitmény a Peking Nyugati kapujánál lévő régi pagoda mintájára épült. A szetély helyén Szun Jat Szen ruhája és kalapja van befalazva.
A 34.7 méter magas épitmény teraszáról pompás kilátás nyilik a városra és környékére.
A Kinai Köztársaság első elnőke. Szun Jat Szen 1925-ben Pekingben hunyt el. Holtestét itt ravatalozták fel, s 1929-ben Nankingban történt az eltemetéséig koposóját is az Azur Felhő templomában őrizték. Ma emlékmúzeum működik ezen a helyen.
A pagoda előtt forrás fakad, amelynek csobogása betölti az egész templomot.
A Fekvő Buddha temploma (Vo Fo Sze)
Az Azur Felhő templomától keletre, Sou An-hegy oldalában áll Peking egyik legrégibb temploma, amelyet még a Tang-korban , a VII. század elején alapitottak. Valamennyi átépitése után új nevet kapott, de legjellegzetesebb szobráról, a fekvő Buddháról, mindenki csak Fekvő Buddha templomának hivja. Szép fasor vezet a XVIII. században épült, mázas cseréppel fedett fehér márvány diszkapuhoz.
Az első udvar végén -szokás szerint- a világtájak őreinek terme várja a látogatót. A második udvarra ritka fák lombja borul. ( A templom két legöregebb fáját –Boddhi fákat- állitólag még az alapitás idején hozták Indiából.) Ezután Maitreja terme következik. A harmadikban Sákjamunit és tavitványait láthatjuk, s csak a negyedikben látható a Fekvő Buddha.
Az eredeti szobor szantálfából készült, ezt cserélték fel a Jüan-korban bronzra. A mongol dinasztia krónikája szerint az 1321. évi átelepitésnél 7000 ember 500 000 csin (250 tonna) bronzból próbálta meg kiönteni a hatalmas alakot, ami csak a második kisérletre, 1331-ben sikerült. Ám többen kételkednek abban, hogz a ma itt látható, öt méter hosszú, lakkozott bronzszobor lenne az, amelyikről a história lapjain olvashattunk. A szobor mögötti alakok a Buddha végakaratát hallgató tanitványokat ábrázolják.
A templom mellett hozták létre a Pekingi Botanikus Kertet, ahová több mint háromezer növényféleséget gyüjtöttek össze a világ minden részéből.
Ha a Fekvő Buddha templomától az arra csörgedező kis patak mentén észak-nyugati irányban haladunk, hamarosan elérkezünk a Cseresznye- völgy kertbe. A Ming-korban kolostor állt itt, a cseresznyefák és virágok annak a kertjéből maradtak meg. A vadregényes helyet fal veszi körül, s gondozott ösvények szelik keresztül. Aki egészen a forrásig kapaszkodik fel jól esően ihat is kristálytiszta vizéből.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina