Eger szeme:Camera Obscura

Magyarország Eger

Ott-tartózkodás ideje: 2006. aug. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 7 213 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. nov. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar edit66 Beszámolója
Egerben a sok látnivaló mellett érdemes felkeresni a Líceumot is, ahol a csillagvizsgáló toronyban egy igazi tükrös szerkezetű camera obscurát is megcsodálhatunk.
Az Eszterházy Károly Főiskola egyik épülete a későbarokk copfstílusú Egri Líceum, amelyet gróf Eszterházy Károly (1725-1799) egyetemnek szánt. Keleti oldalán 53 méter magas csillagásztorony, az Egri Specula, ahol az ablakokat fekete vaspaletta fedi, 1776-ban nyitott meg a csillagvizsgáló. A kor modern eszközeivel rendezték be. A múzeum nagytermén átlósan áthaladó márványcsíkon jeleníthető meg az egri csillagászati dél. A lépcsőkön feljebb haladva egy kicsi szobába, a Csillagász melegedőjébe pillanthatunk be, majd még feljebb haladva a teraszon pihenésképpen a kilátásban gyönyörködhetünk . A teraszon lévő építmény tetején látható egy kupola, melynek két oldalán hengeres formájú szerkezeteket helyeztek el. Az északi forgó hengerben levő tükör és lencse segítségével az alatta kialakított szinten kicsinyke besötétített szobában egy fehér asztalon megjelenik a város látképe. A camera obscura varázslatos dolog volt 1779-ben, és napjainkban is az. A készülék maga Edinburghból származik, az intézmény első csillagásza, Hell Miksa azért működtette ezt „városnéző eszközt”, hogy a város lakóit és látogatóit szórakoztassa.
Nagyon érdekes, különleges élmény,a gyerekeket sőt a felnőtteket is elvarázsolta ,sokan kipróbálták, hogy a kezüket az asztalra tették, és így arra vetítette a kamera a mozgó autók és a gyanútlan gyalogosok képét.
Volt kacaj bőven a teremben.
Értékeld az élménybeszámolót!
8 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo