A világ tetején jártunk

Kína Tibet

Ott-tartózkodás ideje: 2007. nov. 01.  - 2007. nov. 10. (9 nap)

1 hozzászólás I 2 955 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. nov. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
Tibet, a világ egyik legmagasabban fekvő országa, sokáig őrizte titkait, és csak a legmerészebb utazók merészkedtek hegycsúcsai közé. Misztikus hangulata, csodálatos tájai, felújított kolostorai egyre több turistát vonzanak most, hogy az ország már szabadon látogatható. Aki nem egy nagyobb városba készül, még mindig számíthat igazi kalandokra.

Tibet területének határai a mai napig vitatottak, az 1950-es évek rombolása óta ugyan újjáépült az ország, de Kína és India is igényt tart bizonyos területeire. Átlagos magassága 4900 méter, és bár Nepál magasabban fekszik, óriási hegyei és lenyűgöző kultúrája miatt szinte minden nyelven a világ tetejének nevezik. Fővárosa Lhásza, szellemi vezetője a Dalai Láma, a lakosság nagy része buddhista.

Délen a Himalája égig érő csúcsai határolják, nyugaton a Karakorum-hegység, északon a Kunlun és az Altynatag-hegység. Az ország területe keleten a Jangce-Mekong-Szalven párhuzamos folyóvölgyeit és a Kukunor-tavat összekötő vonalon ér véget.

Hivatalos nyelvük a tibeti és a mandarin, kínai jüannal lehet náluk fizetni. A tömegközlekedés nem túl jó az országban, érdemes az utazási iroda buszaival közlekedni, vagy ha egyedül érkezünk, terepjárót bérelni.

A magas fekvésnek köszönhetően Tibet éghajlata elég hűvös, zord. Két régiót különböztetnek meg, az egyik a Yarlung Tsangpo völgyétől északra és nyugatra fekvő terület, ide tartozik még a Kun Lun és az Altun Shan vonulataitól délre elterülő táj - ez körülbelül az ország nyolcvan százaléka. Itt alig lakik valaki, a telek rendkívül hidegek, hóviharok még nyáron is támadhatnak.

A másik régió jóval alacsonyabban fekszik, ez a Yarlung Tsangpo és szomszédos völgyei. A tibetiek nagy része ezen a területen él. Itt tavasszal sok a napsütés, kevés az eső, kellemes, langyos az idő, bár éjszaka lehűl a levegő.

Aki Tibetbe indul mindenképp vigyen magával magas faktorszámú napozókrémet, napszemüveget és valamilyen kalapot, sapkát, kendőt. Bár a meleg évszakban 15-22 fok is lehet, azért meleg ruhával is készüljön, ha pedig hegyet mászni készül, mindenképpen profi felszereléssel induljon útnak.

Bár kötelező védőoltás nincs, érdemes kérni a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz elleni injekciókat. A legjobb, ha megkérdezzük az orvost, mit javasol, de időben, mert a védettség csak egy-két hét alatt alakul ki.

A szokásos gyógyszeres dobozunk mindenképpen legyen nálunk, fontos a sebfertőtlenítő és a gyomorfertőzés elleni szer. A magas terület miatt hegyi betegség is kialakulhat, ha a szervezet akklimatizálódik, ez magától elmúlik, de ez ellen is védekezhetünk tablettával vagy oxigénpalackkal.

A tibetiek higiéniás szokásai nem olyanok, mint az európaiaké, a csapvíz nem fogyasztható, úgyhogy csak palackozott italokat fogyasszunk.

Tibet vízumköteles ország, a nagykövetség leghamarabb két hét alatt adja ki, úgyhogy időben kezdjük el a szervezést. Érdemes felkeresni a Tibet Autonóm Tartomány Utazási Irodáját, mielőtt belevágunk az intézkedésbe.
kinaisarkanykacsa kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
joebodacz - 2007.12.07. 09:59

Irigyellek nagyon, hogy Tibetben voltál:)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo