Karavánúton Tibet felé (Ötödik rész)

Tibet Singace

Ott-tartózkodás ideje: 0156. okt. 03.  - 0156. okt. 05. (2 nap)

0 hozzászólás I 3 487 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. feb. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
Valamikor minden tibeti család legalább egy szerzetest adott az egyháznak. Hajdan Tibet 2500 kolostorában 110.000láma élt, ma alig tucatnyi a működő kolostorok száma, szerzeteseké is alaposan megcsappant. A Lhásza környéki kolostor dicsősége is a múlté.
A várostól 5-6 kilométerre nyugatra, a hegyoldalban 1416-ban épült Drepung kolostor valóságos város. Valamikor tízezer láma élt itt s a nagy zarándoklás idején lámaista lakosainak a száma elérte a százezret is. Hét szentélyének élén hét „ Élő Buddha” áll. Azt mondják, hogy ez a buddhista világ legnagyobb kolostora. Ez persze ma már csak az épületekre vonatkozik, hiszen: ’Most csak 270 láma él itt – az ügyeket lámákból és világiakból álló bizottság intézi.’ A jelenlegi lakók különben sem tekinthetők a szó igazi értelmében lámáknak, mert: Bár a kolostor a ’ sárga szektá’-hoz tartozik – ez tiltotta a lámák számára a nősülést – ,a kormány engedélyezte a házasságot, s a lámák egy része már feleségestől és családostúl él a kolostorvárosban. A kolostor közel 2000m², 9000 ezer láma befogadására alkalmas főcsarnokát 183 oszlop tartja.
Lhászától északra épült az 1419-ben alapított Szera, az 1409-ben épült Gandan kolostor pedig a várotól 40 kilométerre keletre áll. [ Ez utobbit a ’kulturális forradalom’ idején felrobbantották a vörösgárdisták. ]
A város környékének természeti látványossága az a gejzirmező, amely Lhászától mintegy nyolcvan kilométerre északnyugatra terül el.( A csinghajból idevezető út érinti. ) Ezen a 4300m magasan fekvő, mintegy tíz km²-es területen gejzirek törnek fel a földből. Van köztük 92℃-os is ( itt 86℃-on forr a víz). A keleti részén pedig egy 7300m²-es, 16 méter mély, 50℃ hőmérsékletű tó található. [ 1977 óta a hőenergiát áramfejlesztésre használják, s távvezetékeken továbbitják Lhászaba.]
Lhászától 130 kilométerre északnyugatra, tavakkal borított fennsík érkezünk. Az 1920km-es Nam-tó ( Nam Co) Kína második legnagyobb sóstava.
Tibet második legnagyobb városa , a négy km²-es Sigace ( Xigace), Lhászától 350 kilométerre nyugatra terül el, a Cangpo déli partján. Amig Lhásza hagyományosan a dalai lámáknak, addig Sigace Tibet második legnagyobb egyházi méltóságának a dalai lámákkal gyakran hadilábonálló pancsen lámáknak a székhelye. Félezer éves múltra tekint vissza.
Singace ( tibetiül - sikhace) kisebb város, mint Lhásza ,minössze 30.000 lakója van. Kevés az emeletes ház, nincsenek városias negyedei, mint Lhászának. Az üzleti negyed voltaképpen nagy téglalap alakú piactér és egy vásárcsarnok kombinációja. Kellős közepén, egy alacsony kőemelvényen hátukat egymásnak vetet bodék sora húzodik, s tér minden oldalán hasoló árusító bodék sorakoznak. A város kevésbé rendezett, az utcái nem annyira beépítettek, míg Lhásza girbe-gurba sikátorai is városiasak, itt inkább kacskaringós falusi utcáknak tűnnek a mellékútvonalak. Talán azért is van ez így, mert Sikhaceben nincs Csohang és Ramócse katedrális, a városhoz tartozó két katedrális is távolabb épült. A Tasi Lumpo kolostor aranytetőivel, festői épületrengetegeivel külön kis középkori város, ahol 5000-6000 szerzetes lakik. Sokkal városiasabb, mint maga Sikhace.
Ha katedrálisai nincsenek is a városnak, afféle szerényebb ’Potalája’ van. A város egy völgyben, enyhe lejtőjű dombon épült, s a Pancsen Erteni vendégházával szemben, a domb legmagasabb részén emelkedik, a lhászai rezidens vagy nagykövet palotája. Stílusa a Potalát utánozza, de a festői lépcsőzetes sziklák a vörös és fehér színjátéka és a lhászai csodapalota monumentalitása hiányzik. Puritán fellegvár inkább, mint palota, erődítésnek hinnéd, nem kastélynak. Nem messze tőle szintén a hegyoldalban, hatalmas trapézalakú fal emelkedik, egy óriás emlékmű.
A vendégház előtt óriási halmokba rakva kövek és cement, gyors tempóban építkeznek itt. Kövezik az utakat, új épületeket emelnek. Hely van elég, a sikhacei völgyet még kevésbé tölti ki a város, mint a Lhászait...Sikhace vidéki város Lhászához képest. Hamis képet adnék a városról, ha mindegyre azt az oldalt mutatnám meg, ahol ’kevesebb’, mint testvér városa. Sikhace tiszta szép város, derűsebb, magasabb, vidámabb, mint Lhásza. Talán azert van ez így, mert falusiasabb, s a természet valahogy közeleb van a városhoz, amelynek szélső házainál és a házak között már is a gabonaföldek kezdődnek.
A Tasi lumpo jobban tetszett nekem, mint bármely nagy lhászai kolostor, amelyet meglátogattunk. Tulajdonképpen jobban tetszett mint maga a Potala... A zöldelő hegyek karéjában elterülő kolostor-város fehér házaival, bíbor-sávos tetőivel szétterül a zöld hegyoldal lejtőjén, s az ’ alvég’ két-háromszáz méterrel alacsonyabban van a ’felvégnél’. Persze az egészet a tenger színe felett négyezer méteres magasságban kell elképzelni.
Közvetlen közelből olyan, mint egy magas fallal körülkerített nagy park előtt állnál, s ha belépsz a kapuján, akkor látod, hogy városba kerültél. Kétemeletes házak, keskeny utcák, régimódi lámpaoszlopok, hirtelen kanyarodóknál szembetűnő templom-bejáratok, szorosan a lakóházak közé építve. Sok utcája lépcsős...
A templomok beljese hasonló volt a Csonghanghoy és a Potalához. Ugyanazok a homályos labirintusok, züld és arany színek, bálványképű Buddhák és füstölgő vaj mécsesek. De még magasabb ízléssel építették, patinásabb, ódonabb az egész, mint a Potala.
Sigacéből vezet az út a világ legmagasabb csúcsa, az Európában egykor Mont Everest néven ismert Csomolungma ( Qomolangma ) felé.[ Általában délről, Nepal irányából szokták megmászni a két ország határvonalán fekvő csúcsot. ] Ez is a hegymászók előtt megnyitott területek közé tartozik.
Sigacétől háromnapi autóútra fekszik a Rongbuk kolostor, ahonnan festői kilátás nyílik a csúcsra. A 16 milliárd köbméteres víztartalékú Rongbuk gleccsert, amelyből kilenc nagy ázsiai folyó ered a „ folyók anyjának ” is hívják. Festői látványt nyújtanak a környék gleccser oszlopai is.
A Kínai utazásunkat itt fejeztük be, és a világ legmagasabb pontjánál a „világ harmadik pólusának” lábánál.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina