Nyaralás Thassos-on (2006)

Görögország Thassos

Ott-tartózkodás ideje: 2006. jún. 26.  - 2006. júl. 10. (14 nap)

0 hozzászólás I 12 475 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. ápr. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar balazsh Beszámolója

Cimkék: Golden  Paradiso  Potamis  Thassos 

Az eredeti leírás itt megtalálható: http://thassos-sziget.hu/balazsh_2006-os_beszamoloja.html

2006.06.25. (vasárnap) - Az indulás napja
Készülődés, csomagolás, bepakolás - a Forma-1 Kanadai nagydíjának megnézése :)

22:06 - Indulás Budakalászról (1 órával a tervezett indulás után).
23:58 - Érkezés a Magyar - Szerb határra2006.06.26. (hétfő) - Az utazás és megérkezés
00:18 - Indulás a határról pénzváltás (85,88 dinár/1 Euró) és kisdolgok elintézése után
01:31 - 1. fizető kapu (430 dinár)
02:16 - 2. fizető kapu (430 dinár)
02:56 - Belgrád után biléta elvétele
03:40 - a Belgrád utáni 1. ÖMV kút, de nem álltunk meg, mert a következő van félúton.
04:30 - megállás, tankolás a 2. ÖMV kútnál.
05:09 - 3. fizető kapu (1130 dinár)
05:20 - voltunk a Bulgária felé vezető elágazásnál.
05:41 - 4. fizető kapu (270 dinár)
07:16 - Érkezés a Szerb - Macedón határra
07:23 - Indulás a Macedón határról pénzváltás után (60 denár/ 1Euró)
07:37 - 1. fizetőkapu (50 denár)
08:04 - 2. fizetőkapu (80 denár)
08:21 - 3. fizetőkapu (60 denár)
09:15 - Érkezés a Macedón - Görög határra
09:48 - Indulás a Görög határról, WC és kaja után.
10:30 - Thesszaloniki
12:50 - érkezés Keramotiba a komphoz
13:15 - komp indulás (felnőtt 1,7; gyerek 0,8; autó 13,1 Euró)
13:55 - kompról leszállás
14:16 - érkezés a szálláshoz (Skala Potamiasba)

A görögországi idők is a mi időzónánkban vannak írva (nincs +1).

A kompig (Keramoti) összesen 1224 km, melyet 14 óra 44 perc alatt sikerült megtenni.

A határokon mindenhol simán átjutottunk. A sebességhatárokat általában betartottuk. Pontosabban csak Macedóniában, a főutas részen volt olyan, hogy két német mikrobuszos mögött "vonatoztam", olyan 100-120-as tempóban. Rendőrt sem túl sokat láttunk.
A 2. ÖMV kúton a tankolást bankkártyával intézni nem sikerült (3 kártya közül egyik sem volt jó), az Eurót viszont elég érdekesen váltották (73 dinár/ 1 Euró) . A WC zárva volt, kérdésre bunkó módon válaszoltak és csak röhögtek. Lusták voltak felállni. Az eddigi utak során mindig az első ÖMV kútnál szoktunk tankolni, a fenti tapasztalatok után ezután is ott fogunk, sőt mindenkinek javaslom, hogy így tegyen. Ezek után a következő két benzinkútnál is megálltunk, mivel a WC nagyon kellett. Bár lehet, hogy a kezelők asztalához kellett volna állítani a családot, hogy elintézze a szükségleteit.

A megérkezés egy kicsit rosszul sikerült, mert 6 éves fiam valami miatt belázasodott. Már a kompon látszott rajta, hogy valami nincs rendben, mert nagyon bágyadt volt. A hotelben kapott egy kis vizes borogatást, minek hatására estére már csak hőemelkedése volt. Ágnes és férje Pánosz nagyon segítőkészek voltak, egyből hoztak mézet, citromot, ...... Sőt mivel Pánosz hajóskapitány és tud egy kicsit gyógyítani is megvizsgálta későbbi nagy cimboráját.
Este lementünk a partra vacsorázni és egy kicsit sétálni. Sőt a családom még meg is "kóstolta" az 1 éve hiányzó tengervizet és bokáig sétáltak a habokban. Tették ezt azért is, mert a helyiek szerint az esti (napnyugta utáni) fürdés a tengerbe jót tesz a láznak.

2006.06.27. (kedd) - Mi lesz a kis beteggel?
Az első nap még a láz elleni küzdelemmel telt. Szinte csak az apartmanban pihentünk és játszottunk. Megfordult a fejünkben, hogy haza kell jönni de szerencsére a lázat sikerült legyőzni. Az érdekes az egészben az volt, hogy nem fájt sehol semmi, csak lázas volt a gyerkőc.
Este ismét csak egy kis séta és vacsora volt.

2006.06.28. (szerda) - Paradiso Beach
Délelőtt pihenés, viszont délután már elmentünk egy kicsit strandolni. Az első célpont Paradiso Beach volt. Skala Potamia felöl nincs tábla, hogy hol kell lemenni csak Aliki felöl. Mi Ágnes elmondása alapján könnyem megtaláltuk. Szóval a a strandlejáratot, úgy találjátok meg könnyen, ha a Kinirai nagy kanyar után nem sokkal lévő Agathe Studió táblán kb. 50 m-rel túlmentek. Ott van egy ballra visszaforduló út lefele. Nem kell félni, az út jó minőségű és lent egy viszonylag nagy parkoló van. A hely nagyon tetszett. Oldalt a szikla mellett lehet búvárkodni, és a gyerekek is jól érezték magukat a lassan mélyülő finomhomokos parton.
A zsúfoltság sem volt nagy, bár gondolom azért főszezonban többen vannak. Van egy kis bár és étterem is, de ezek minőségéről és árairól nem tudok nyilatkozni, mert csak jégkrémet vettünk ott.

Mint a nyaralás alatt minden nap, este megint vacsora az egyik tavernában. De erről részletesen majd a végén.

A térképen kékkel jelöltem a napi útvonalat.

2006.06.29. (csütörtök) - Kirándulás Alikibe, Paradiso Beach
Ezen a napon egy kicsit korábban indultunk kirándulni. Aliki volt a cél. Az oda vezető úton többször is megálltunk fotózni. Nagyon szép helyeket láttunk. Aliki tengerparti része nagyon érdekes. A romok, a fehér márványsziklák, az aranyos kis palatetős házak mind-mind szemet gyönyörködtetőek. A "félszigeten" sétáltunk egy pár órát. Fürödni nem fürödtünk, mert a keskeny parton viszonylag sokan voltak. Majd a séta után, a nagy melegben elindultunk a tegnapi strand felé vissza. A délután ismét ParadisoBeach-en telt.

2006.06.30. (péntek) - Golden Beach, kirándulás Mariesbe a vízeséshez
Reggeli után lesétáltunk a helyi strandra, és itt mártóztunk meg a tengerben. Strandolás után megpróbáltunk sziesztázni, és 4 óra körül ismét elindultunk a szokásos úton, de most még tovább autóztunk. A cél a mariesi vízesés volt. Az út Kinira-n, Aliki-n, Astris-en, Potos-on, Limenaria-n keresztül vezetett Marinesig (kékkel jelölve). Marinesen áthaladva az utat már jó minőségű földúton folytattuk tovább. Az út szélén méhkaptárok jelezték, hogy mivel is foglalkoznak a helyi lakosok. Egy helyi méhész még tüzet is kért, hogy begyújthassa a füstölőjét (gondolom otthonmaradt, vagy kifogyott a sajátja). Igaz, hogy nem dohányzunk, de a kocsiban általában szokott lenni öngyújtó, amit oda adtunk neki "ajándékba", remélem ezzel szereztünk nála egy pár jó pontot a magyaroknak. :)
A vízesést úgy lehet megtalálni, hogy az úton felfelé haladva jobb oldalt a tavat meglátva leparkoltok, és gyalog elindultok lefele a tóhoz vezető úton. A tóból indul egy patak, a patak parton van egy töltés. A töltésen elindultok lefelé. Pár méter után már lehet hallani a vízesés csobogását. Mindenki menjen a hang irányába. Én először nem tudtam, merre induljak, de a kecskék "odavezettek". A hegyekben ugyanis rengeteg kecskét lehet látni.
A hazafele vezető úton még egy kis teknőst is láttunk az úton átmenni előttük. Gondolom megunta az út bal oldalán lévő olajfaligetet és átment a jobb oldaliba. :)
Egyébként a Limenaria és Marines közötti utat mindkét oldalról olajfa ültetvény borítja.
A vacsorát ezen a napon Limenariaban ejtettük meg egy part menti étteremben. A kaja itt is finom volt. Az árak hasonlóak a többi helyen tapasztaltakhoz. Mi tavernákban általában mindig kijöttünk 30-35 (max. 40) euróból úgy, hogy mindenki kapott 1-1 üdítőt, általában négyen ettünk egy salátát (tzaziki, tarama, sajt,....) előételnek és mindenki evett főételt.


2006.07.01. (szombat) - Márványpart és Golden Beach
A napot egy, az elmondások szerint varázslatos part felfedezésére szántuk. El is indultunk reggeli után a főváros irányába. A fővárosba érve nem sokkal a főútról való lehajtás után jobbra Makriammos fele kell venni az irányt. Ott nem kell elmenni a bejáratig (Makriammos strandja fizetős), hanem előtte jobbra le kell térni a földútra (térképen lilával jelölve). A jó minőségű földúton (mely vastagon márványporral van borítva, ami a sötét autónkon szépen nézett ki) 6 km-t kell menni, közben átmegyünk egy kikötőn, ahol a márványt osztályozva tárolják. 6 km után egy gyalogút ágazik ballra lefele, mellette egy kis "parkolónak" kialakított hely. A gyalogúton lesétálva egy rendezetlen, de csodálatos part tárul elénk. A homok valószínűleg márványporból van, annyira finom. Viszont mindenkinek ajánlom, hogy ne hétvégén mennyen, mert délután 1 körül sorba jöttek a szebbnél-szebb, nagyobbnál-nagyobb jachtok, gondolom a helyi gazdagok, akik a hajón grillezték a tengerből frissen fogott finomságokat. Később még egy turista hajó is megjelent rengeteg iskolással. Mivel az iskolásokkal "megtelt" a part, így úgy döntöttünk, hogy mi megyünk.
A partról visszatérve Panaggiából mentünk le Chrisi Amoudia tengerpartjára. Ott fürdőztünk még egy keveset és indultunk haza. A strand a szigeten tapasztaltakhoz viszonyítva zsúfolt, de nagyon lassan mélyülő finom homokos.

2006.07.02. (vasárnap) - Séta a fővárosba, este pedig Görög-est
Ezen a napon reggeli után a már jól ismert úton indultunk autóval Limenas felé, mikor megérkeztünk "nyakunkba vettük" a fővárost és sétáltunk.
Az esti program autókázással indul. 4 autóval indultunk el Theologos irányába, de előtte megálltunk az Archaggelos kolostornál, ahol Ágnes mesélt a szigetről, a kolostor történetéről, majd bementünk és megnéztük, hogy miről is beszélt. Ezekután indultunk most már a végcélhoz. A műsoros est Theologosban, az Augoustos Tavernában került megrendezésre. A vacsora svédasztalos volt, a felnőttek bort, a gyerekek üdítőt kaptak az árban. A vacsora alatt élőzene, utána táncos műsor volt. Mivel Ágnest, illetve férjét jól ismerték a helyen kis csoportunk a legjobb 3 asztalt kapta, mely pont a "színpad" előtt volt. Így a gyerekek is mindent láttak és élvezték az előadást. Különböző táncokat adtak elő a táncosok, közbe-közbe pedig a közönséget is bevonták. Engem csak azért nem láthattok táncolni, mert a lányom elfelejtette a kamerán megnyomni a felvevő gombot. Pedig végig úgy csinált, minth.....
Az est alatt megérkezett a szigetre egy "kisebb" vihar. A négy autó ismét együtt indult haza éjfél körül, de mivel én nem szeretek sokáig követni senkit hamarosan leléptem. Nagy esőben érkeztünk meg a szállásra. Az eső nagyságára jellemző, hogy volt olyan, hogy a leggyorsabb fokozatban is alig bírta az ablaktörlő.

2006.07.03. (hétfő) - Rossz idő :(
A tegnapi későn fekvést és a rossz időt kihasználva egész nap lustálkodtunk a szálláson. Társasjáték, kártya, olvasás, ez volt a program. Csak este merészkedtünk ki a szokásos vacsorára illetve egy kis esti sétára.

2006.07.04. (kedd) - Javul az idő, kirándulás Mega Prinos-ba
Mivel javult az idő, az eső már nem esett, csak a szél fújt kirándulást terveztünk. Autóval a szokásos útvonalon (Potamia, Panagia, Limenas,...) indultunk Prinosig, ahol is elindultunk a hegyekbe Mikro- és Mega Prinos irányába. Mega Prinos előtt a kanyarban van egy patak, amelyen több vízesés is látható, de ezt a sár miatt nem tudtuk megközelíteni. Viszont a falun áthaladva a földes úton elindulva felmentünk a hegyre, egész magasra. Szebbnél szebb képek tárultak elénk. Valahol kell lenni egy barlangnak is, de azt nem találtuk meg. :(
A helytetőn sétáltunk egyet és indultunk haza. Este az elmaradhatatlan vacsora természetesen megvolt. Igazából, hogy mikor melyikbe ettünk, azt nem tudom megmondani, de többet is kipróbáltunk, többe többször is visszatértünk.

2006.07.05. (szerda) - A sziget főútjának körbeautózása, Paradiso Beach
Mivel az idő már javult, de még mindig nem volt az igazi ismét az autós kirándulást választottuk. A sziget főútján autóztunk több, kisebb nagyobb kitérővel és megállóval. A főút mellett több helyen is, ahol érdekesebb helyek vannak, ki van alakítva parkoló és kilátó hely. Ilyen helyeken álltunk meg fényképezni és gyönyörködni a kilátásban. De kitérőt tettünk többek között Skala Rachoniou, Skala Prinos, Kalirachi, Skala Marion és Theologos településekre is. Minden helynek megvan a maga szépsége és hangulata. A kör vége fele, mivel a gyerekeknek és nekem is, elvonási tüneteim voltak természetesen megálltunk Paradiso Beach-en fürödni. A hullámok fantasztikusak voltak. Egészen más képét mutatta a strand, mint a vihar előtt. Nagyon élveztük a hullámokat.

2006.07.06. (csütörtök) - Paradiso Beach
A tegnapi fürdés örömére, visszatértünk a "legjobb" strandra. Az egész napot ott töltöttük el.

2006.07.07. (péntek) - Séta a fővárosban, este vacsora és séta Panagiaba
Mivel tervbe volt véve egy egész napos hajókirándulás, amit a család az utolsó előtti pillanatban lefújt, de ígéretet tettünk Ágnesnek, hogy a lányát reggel bevisszük a fővárosba, ennek a napnak az elejét is Limenasi sétával töltöttük. Megnéztük az Agórát és Eszter lányom legnagyobb örömére felmentünk az Akropoliszhoz is. Igaz a látvány onnét fantasztikus, de ez őt akkor sem vigasztalta. Egyedül a beígért frappé tartotta benne a lelket. A frappét a régi kikötő melletti bárban fogyasztottuk el, amelynek a teraszáról csodás látvány tárul a vendégek elé. A bárban salátákat és pizzát is lehet rendelni. Az egész napos séta után vacsorát hazafele Panaggiában a főút melletti vendéglőben (ahol a nagy platánfa van) fogyasztottuk el. Én a nyárson sülő húsból kértem, ami nagyon finom volt. A vacsora után sétáltunk egyet, de hamar ránk sötétedett. Panaggia is nagyon hangulatos kis falu, ezért úgy indultunk haza, hogy ide még holnap visszatérünk.

2006.07.08. (szombat) - Nappali séta Panagiaba, Golden Beach, este pedig "gyerek Görög-est"
Délelőtt sétáltunk Panaggiában, majd fürödtünk a Golden Beach északi részén (Chrisi Ammouida), ahol szintén hatalmas hullámok vártak. Este Ágnes minket és egy másik kisgyermekes családot meghívott egy nemzetközi gyerektábor táborzáró estjére, ahol a fia is fellépett. Különböző gyermek műsorok voltak, amit a gyerekek is nagyon élveztek. Olyan modern úttörőtábor hangulata volt.

2006.07.09. (vasárnap) - Paradiso Beach, csomagolás
Mivel közeledett a hazaindulás napja, az utolsó egész napot is a két hét során legjobbnak ítélt strandon töltöttük. Még utoljára feltöltődtünk a görög nappal, pihentünk és csak sajnálkoztunk, hogy már vége van. Persze az előző nap megismert család még maradt, és ezért nagyon irigyeltük őket. De hát a két hét is eltelik egyszer. Vacsora előtt becsomagoltunk még pár dolgot. Este elfogyasztottuk a búcsúvacsorát, sétáltunk és szomorúan hajtottuk álomra fejünket.

2006.07.10. (hétfő) - Indulás haza
Hát ez a nap is eljött. Reggeli után az 500 literes csomagteret megpakoltuk, kifizettük a szállás fennmaradó részét (14*50 Euró volt a 4 fős apartman) és elindultunk haza fele. Útközben még elköszöntünk Ágnestől és megálltunk Panaggiában. Limenasban a part melletti bárban ettünk egy könnyű kis ebédet (salátát és pizzát), ittunk még frappét és elindultunk a komphoz. A 14:45-ös kompra már nem fértünk fel, mert megtelt, de a 15:45-ösre mi mentünk fel másodiknak, így az autónk az úton árnyékban állt.

Részletes adatok az útról:
15:45 - komp indulás Thassosról
15:40 - Indulás Keramotiból
17:45 - Thesszaloniki
18:20 - Tankolás, kaja a határ előtti BP kúton
19:10 - Érkezés a Görög - Macedón határra
19:40 - indulás a határról (volt egy kis vásárlás a vámmentes boltba)
20:36 - 1. fizetőkapu (60 denár)
20:48 - 2. fizetőkapu (1,5 euró a 80 denár helyett, mert csak 300 denárt váltottam, 2 Eurót készítettem és meglepődve tapasztaltam, hogy 50 centet visszakaptam)
21:15 - 3. fizetőkapu (50 denár)
21:30 - érkezés a Macedón - Szerb határra
21:42 - indulás a határról
23:22 - 1. fizetőkapu (270 dinár)

2006.07.11. (kedd) - Hazaérkezés
00:35 - érkezés az ÖMV kútra, a tankolás itt ment kártyával
01:10 - indulás tankolás, egy kis kaja és WC után
02:05 - 2. fizetőkapu (1130 dinár)
02:51 - 3. fizetőkapu (430 dinár)
03:32 - 4. fizetőkapu (430 dinár)
04:30 - érkezés a Szerb - Magyar határra
04:55 - indulás a határról
06:50 - érkezés Budakalászra

A görögországi idők is a mi időzónánkban vannak írva (nincs +1).

A komptól (Keramoti) 1209 km, 15:10 perc.

Az eredeti leírás itt megtalálható: http://thassos-sziget.hu/balazsh_2006-os_beszamoloja.html
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo