Írország 6. nap - Killaloe és környéke

Írország Killaloe

Ott-tartózkodás ideje: 2007. júl. 23.  - 2007. júl. 30. (7 nap)

2 hozzászólás I 2 932 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar zebrina Beszámolója

Cimkék: Adare  Írország  Killaloe  Limerick  tavak 

Hatodik napunkon az idő tartósan borultra fordult. Ez azért volt meglepő, mert mi addig úgy tapasztaltuk, hogy a rövid esők közti időszakban az idő mindig kitisztul és kisüt a nap, mehetünk dolgunkra gond nélkül. Most viszont tartós szürkeség volt és csendesen szemergett az eső, ami nem sok jóval bíztatott.
Aznapra nem volt határozott programunk. Alessio, Zs egyik kollégája ígért be egy pár órás kirándulást a környéken kocsival. Zs délutáni munkakezdéséig kellett visszaérnünk. Limerick környékén Alessiónak kedvenc helye Killaloe, ezért, mivel nekünk nem volt egyéb ötletünk arra a pár órára (persze nagyobb kirándulásra lett volna), rábíztuk magunkat a görög származású fiatalemberre és Killaloe felé indultunk el.
Killaloe Limericktől nagyjából északra fekszik. Ezen a vidéken a Shannon folyik keresztül, néhol kisebb-nagyobb tavakká duzzad és így egy egész tóvidéket alkot.
Először egy tóparton teszünk sétát. Nyugalmas, szép vidék, a park füve harsogó zöld, a tó partján stégek, néhány ember sétafikál csak, hétköznap van. Alessio kikezd egy kicsinyeit féltő hattyúmamával.
Killaloe városa népszerűségét a vizisportoknak köszönheti. A környező dombvidék pedig kedvelt kirándulóhely. Mi a yachtkikötőnél parkolunk le, bolyongunk a sok drága hajó között. Nekem egy kis ütött-kopott vitorlás tetszik meg. Ez hogy kerül ide?
Alessio nagy titokzatosan bejelenti, hogy a következő úticélunkat nem árulja el, titok. Elhagyjuk a tavakat és egyre feljebb kapaszkodunk a kocsival. Az utolsó 5 percben be kell hunynunk a szemünket, Alessio fél szemmel ellenőrzi, hogy valóban nem lesünk-e, csak remélni tudom, hogy a másik szemét az útra szegezi. Megállunk és hunyt szemmel tessékelnek ki a kocsiból Zs-val minket. Teszünk még néhány lépést, akkor engedélyezi, hogy végre lássunk és lesi a hatást.
Egy hegytetőn állunk, körülöttünk dimbek-dombok-hegyek vonulatai és csodaszép rálátás a Killaloe környéki tóvidékre. Ide tényleg érdemes volt feljönni!
A eső újra rákezd, ami eddig szemerkélés volt, az komoly zuhogásba csap át. Lefelé akkora, kék virágú rododendronbokrot látok, mint még életemben soha, úgy látom, vadon tenyész, két ember magasságú és irtózatosan sok virág van rajta. Alessio kiugrik a kocsiból és szed egy csokorral belőle. Szembetalálkozunk a szűk úton egy traktorral, csak a kerekei nagyobbak, mint a kocsink magassága. Veszélyesen közel halad el mellettünk, egy pillanatra megáll bennünk az ütő, de aztán szerencsésen továbbpöfög. Alessio egy kicsit gyorsabban vezet lefelé a csúszós, szűk úton, mint kellene, de szerencsére nem jön senki szembe velünk.
Van még idő, vezetőnk felajánlja, hogy elvisz minket Adare-be, Limericktől pár km-re déli irányban. Adare főleg kedves kis zsúptetős parasztházairól nevezetes. Volt egy utunk az ördögnek, mert az eső úgy zuhog, hogy éppen csak a WC miatt állunk meg a Visitor Centernél, szó nem lehet zsúptetőről, meg parkokban sétálgatásról.
Az idő elszaladt, Alessio hazatranszportál minket és elköszön.
A délután további részében E-vel Limericket járjuk. Meglátogatjuk az internet kávézót és utána megpróbáljuk megkeresni a Dock Roadon azt a pubot, ahol állítólag eredeti ír zenét játszanak. A címet egy prospektusból nézzük ki. Házszám is van, térkép is van, de pubnak se híre, se hamva. Csökönyösen keressük, de nem találjuk meg. Nem mehetünk úgy haza Írországból, hogy sem egy igazi pubban nem voltunk még, sem igazi (meg semmilyen) ír zenét nem hallottunk.
És már csak egy teljes napunk van hátra.
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
zebrina - 2009.05.03. 18:54

Szia!
Mi másodszor 2008. május 17-től 25-ig voltunk kint Írországban. Amerre akkor jártunk, mindenfelé nagy területeken virágzott a sülzanót. Nem lehet eltéveszteni, nagyon feltűnő és szép sárga virágú bokrok. A 2008-as beszámolómat olvasd itt az ongó-n!

panyolaizsuzsa - 2009.05.02. 20:27

Szia Zebrina, a sgítségedet szeretném kérni. Sülzanót virágzás idején kellene Írországba mennem. Mennyire elterjedt a növény? Milyen eséllyel lehet rábukkanni? Te hol láttál nagyobb telepeket? Nagyon hálás lennék, ha tudnál segíteni.Üdv: Zs (zsu@panyola.hu)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo