A Szûzlány és az Aareschlucht 2003 VIDEÓ2

Svájc

Ott-tartózkodás ideje: 2003. jún. 22.  - 2003. júl. 22. (30 nap)

7 hozzászólás I 6 356 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tantras Beszámolója

Cimkék: Eiger  Jungfrau  KlScheidegg  Lauterbrunnen  Mönch  Wengen 

Ha Svájcra gondol az ember, mi más juthatna eszébe, mint a bankok - vagy ha már túrázott valaha – a nagy hegyek. Nem vonom kétségbe, hogy ez a 2 szó elég jól meghatározza ezt a kicsiny országot, nekem mégsem ezek a szavak jutnak eszembe Svájc említésekor. Amikor először jártunk erre, mint valami kalandor járkáltunk fel s alá, azt se tudtuk hol vagyunk. Csak már itthon, sűrű nosztalgiázós útikönyvforgatás közben jöttem rá, hogy mennyi és mennyi csoda mellett mentünk el nevetve. Persze nem hagyott nyugodni a dolog. 1997-ben már olyan részletes programokkal rendelkeztünk, ami nem hagyta veszni a ránk váró szebbnél-szebb csodákat. Ráadásul a nyári indulástól függetlenül, szinte már februártól Svájcban „jártam”, a nagy tervezgetés következményeként. Na, de vissza a tárgyhoz. Szóval nekem, erről a kicsi országról a Jungfrau régió és az Aareschlucht jut először eszembe. Kérdezhetnéd, kedves Olvasó hogy miért, de ha a videóba belenézel majd, bizonyára egyértelmű lesz…
Szerencsére nincsenek messze egymástól, mégsem egy régióban találhatók. A Szűzlány (Jungfrau) nem a legmagasabb hegye Svájcnak, de ezen régió vetekszik a Matterhorn páratlan látványával. Hogy miért? Mert a hatalmas hegyek gleccser vájta völgye lenyűgöző. A több-száz méteres függőleges falakból itt-ott előtörő vízesések elkápráztatják az ide látogató turistákat. A bázisugrók paradicsoma is ez a természeti csoda, ráadásul a Szűzlány második szomszédjának északi fala a világ híres hegymászóinak „Mekkája”. Sajnos nagyon sok haláleset történt itt az évek alatt. Volt olyan hegymászó, aki hónapokig lógott a közel 3000 méteres függőleges falon meghalva, mert nem tudtak a közelébe menni és lehozni őt. Szóval elég zord körülmények várnak azokra, akik a fejükbe vették, hogy meghódítják az Eiger majd 4000 méteres csúcsát az északi falon át. Persze aki „csak” szép emlékekkel akar távozni, gyalogszerrel, vagy kisvonattal vágjon neki a Paradicsomnak. Mi is így tettünk s nem is csalódtunk.

Az Aareschlucht pompáját az Aare folyó akaratos gőgje szolgáltatja, de itt nem függőleges, hanem vízszintes a dominancia. Először akkor ámuldoztam itt nagyokat, amikor a Sustenpassról legurulva pihenésképpen – az én kifejezett kérésemre (egyébként azt se tudtuk volna, hogy létezik ilyen természeti csoda) – betévedtünk ide. Nyugodtan mondhatom, hogy ez egy SZENTÉLY. Egyszer nagyon régen ez a kicsiny folyó a fejébe vette, hogy ő bizony nem kerülget össze-vissza, hanem egyszerűen szétvágja az előtte tornyosuló hatalmas sziklavonulatot. A függőleges falakon valamikor a múlt évezredben (én is akkor születtem…) kiépítettek egy korláttal szegélyzett kicsiny, egyirányú „sétányt”, ami végigvezet a sziklába fúrt átjárókon, gleccservájta kuloárokon keresztül, és ami hihetetlen látványt és élményt nyújt a szerencsés idelátogató számára.
Úgy gondolom, ha valaki erre jár, semmi esetre se hagyja ki ezt a természeti ínyencséget, mert olyan hihetetlen látványban és élményben lesz része, amely a rosszkedvre derűt hoz, a sebre gyógyulást, s a lelket olyan magasságokba repíti, amely visszatérve hazánkba maradandó (jobbító) változást okoz!!!
Feltöltve: 2008. márc. 09.
Értékeld az élménybeszámolót!
6.9 (9 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Koga - 2009.09.13. 22:59

Szerintem is okés a zene. Sose volt azzal bajom, hogy ki milyen zenét rak a videója alá (legalábbis nem emlékszem olyanra, amely bántotta volna fülem). Sokszor többet ér a pillanatnyi impresszióból születő zenei aláfestés (akár pop akár rock zene), mint egy görcsös "népzene", vagy tucat cd, amit ilyen-olyan bazárosoknál lehet venni.Amúgy a táj szép, a videóban is vannak kimondottan ötletes vágások/áttűnések.

tantras - 2009.09.12. 16:07

Szerintem teljesen értelmetlenek ezek az "én majd jól megmondom a tutit" szöveg. Ha én minden videót minősítenék saját szájízem szerint, nem lennék nagyon népszerű ezen a fórumon. (Nem mintha ez fontos lenne a számomra egyébként...) És nem azért, mert 85 OSCAR díjat nyertem már, hanem , mert más az ízlésvilágunk. Ez van. Nálam továbbra is 10 a zene és ez akkor sem változik, ha leszakad az ég! És ha már ízlésvilágról beszéltem: azzal az "azóta igazi videókat gyártunk"-kal vitatkoznék...De én is jó kalandokat kívánok még nagyon sokáig!!!L

iadanyne - 2009.09.07. 21:07

A táj oké, a zene -1.Köszi a jó tanácsot, megfogadtuk. Azóta igazi videókat gyártunk.Nézem a Tieidet is.Üdv, s jó kalandokat továbbra is: Ica

tantras - 2009.09.05. 18:28

Mondod te.Én meg azt mondom hogy de. Persze kösz, hogy megnézted!

gyurii - 2009.09.04. 20:23

A tájhoz valóban nem illik a "zene"

tantras - 2008.03.14. 07:32

Ó, hát lehet-e mindenkinek a kedvébe járni? Ugye nem?! Kétségtelen tény, hogy a "borzasztó"(???) zenéhez kissé lassú a videó anyag. Na, de hogy jódlit hallgasson az a néhány hazánk fia, aki szökőévben egyszer erre téved,azt már nem! Persze nagyon várom a CD-k hanganyagát. De nem ám diavetítéssel! Videó legyen a javából!

iadanyne - 2008.03.13. 20:13

Nagyon jó a leírás, mi is végigjártuk többször ezt az utat. Találkoztunk a kecskékkel, a havasi kürtössel, sőt még indián sátor is van fent, ahol lehet melegedni is. Gyönyörű a táj, a levegő tiszta, a sok kisebb-nagyobb vízesés... Jó volt nézni a videót, de a zene az borzasztó volt. Jobban illett volna a felvételekhez egy csendesebb jellegű zene.Pl. svájci, nem?Mi hoztunk onnan jó pár CD-t, azt tesszük a filmjeink alá.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina