Világörökség Gizai piramisok.

Egyiptom Kairó

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 15.  - 2007. okt. 15. (1 nap)

0 hozzászólás I 12 983 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar iadanyne Beszámolója

Cimkék: gíza  kairo  piramisok  szfinx 

Már jó pár éve terveztük, hogy megnézzük a Piramisokat, s a Szfinxet. Most végre sikerült is, férjem a szülinapjára kapta tőlem ezt az utat.
Szóval reggel korán indultunk az Oázis Hotelból a piramisokhoz. Szerencsére közel voltunk hozzájuk, nem kellett sokat buszozni, mint előző este. Akkor több mint egy órát jöttünk át Kairón, nagy forgalomban, mert az ünnepük még tartott. Rengeteg ember volt az utcán, rengeteg autó az utakon, káosz magyarul.
Az idegenvezetőnk Mohamed, nagyon aranyos fiú volt, az ünnep és a szülinapja alkalmából mindenkinek friss, meleg, új pénzt osztott szét a buszon, ez így szokás náluk - mondta. Mikor a piramisokhoz értünk, ki kellett szállnunk a buszból, csak egy szűk bejáraton lehetett bemenni, természetesen átvilágítva mindenkit. A piramisokba be is lehetett menni, a nagyba 60 fontért, a kisebbikbe 25-ért. A mi csoportunkból egy ember kísérelte meg a hétrét görnyedve bejutást, de visszafordult a levegőtlenség és a szag miatt. Mi inkább a kinti területeket jártuk végig, sok érdekes kalandban volt részünk. Többször arab kereskedők ajánlgatták portékáikat, volt olyan aki 2 szkarabeusz bogarat nyomott a kezembe, s ugyanakkor kivette a kezemből a fényképezőgépet, s gyakorlott fényképészeti ismeretekkel beállított minket a megfelelő pózba. Persze a honorárium sem maradt el. Mint ahogy a turistákra vigyázó katonáktól sem sajnáltuk, hisz ők beállítottak minket a trükkös pózokba, pl. könyökölünk a piramison!
Szinte 5 percenkét ajánlkozott valaki, volt még tevés ember is. Azért sikeresen körbesétáltunk, s fájó szívvel szálltunk vissza buszunkba. Elmentünk még egy jó fotóhelyre, ahonnan a három piramissal csoportképet is csináltak rólunk. /10 font/ Aztán irány a Szfinx. Az egy csoda! Először csalódik mindenki, ilyen kicsi, a képeken nagyobbnak látszik, de aztán mikor közelebb érünk! Percről percre izgalmasabb, még át kell menni a Völgy Templomon, rengeteg turista, s mikor kiérünk, ott pompázik elöttünk méltóságosan, büszkén, teljes nagyságában a SZFINX! Maga a gyönyörűség, erre gondoltunk, ez az igazi! Én meg sem bírtam szólalni, csak néztem megbűvölve, de Ő rám se hederített. Néz a fejek fölött el a távolba, lehet, hogy a gazdája után sóvárog? Ez titok marad azt hiszem az idők végezetéig.
Kigyönyörködtük magunkat s fájó szívvel elbúcsúztunk a SZFINXtől és a gízai piramisoktól, reméljük csak kis időre.
Feltöltve: 2008. ápr. 18.
iadanyne kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina