Lisszabon - 2008

Portugália Lisszabon

Ott-tartózkodás ideje: 2008. márc. 02.  - 2008. márc. 10. (8 nap)

0 hozzászólás I 9 724 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. máj. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Foximaxi Beszámolója

Cimkék: Lisszabon  Portugália 

2008 március elején 1 hetet töltöttünk Lisszabonban, kellemes 18-20 C fokban.
A portugál főváros 7 dombra épült, ezért a különböző városrészek megközelítése villamossal, siklóval vagy felvonóval a legkényelmesebb. A "7 Colinas" újratölthető kártya kiváltásával egyszerűen utazhatunk minden közlekedési eszközön. Baixa a központi negyed /ez van a legalacsonyabban/, két oldalán Alfama és a Barrio Alto.
Baixa fő sétálóutcája a Rua Augusta, amely egy diadalíven keresztül a hatalmas Praca de Commercio térre vezet, ahol több szép árkádos épület, lovasszobor és káprázatos kilátás a Tejo folyóra vár bennünket. Az utcákon eredeti szecessziós üzletportálokat csodálhatunk meg.(A Rua Augustával párhuzamos utcák egyike tele van jobbnál jobb éttermekkel - ajánlom a Xopa-Xopa nevűt: isteni a tigrisrák és a bica nevű feketéjük...). A Rossio tér mellékutcáiban kis Ginginja bárok várják a szomjas utazót egy pohár finom ginginja (meggyhez hasonló gyümölcs)-likőrrel.
Alfama fő látnivalója a Szent György vár (28. villamos, vagy busz), ahonnan a legszebb a panoráma: a Tejo a hatalmas új híddal, a szemben fekvő városrész a nagy Krisztus szoborral és Lisszabon gyönyörű terei. A Sé a város impozáns román stílusú katedrálisa, amelynek kerengőjében ásatások is megtekinthetők. (A közelében van Szent Antal temploma is, aki nem Páduai, mivel Lisszabonban született.)
A Barrio Alto-ba is feljuthatunk villamossal (28.), de még érdekesebb a Santa Justa felvonóval, amelyet Eiffel-ék terveztek. A rövid felvonóút végén jobbra egy templom ívei láthatók - a tető a nagy földrengésben sérült meg.Barrio Alto-ban kószálni élmény, minden utcán van valami látnivaló: régi házak azulejos-sal kirakva, műemlék kávéház, templom drágakővel burkolt belsővel, Miradouro (azaz kilátó), stb. Esténként fado-t hallgathatunk andalító portugál gitár kíséretével valamelyik kis étteremben.
Jó félnapos program a 15. villamossal Belémbe kimenni és megnézni a világhírű Belém-tornyot, Lisszabon jelképét.A hatalmas híd mellett a Felfedezések emlékműve hálás fényképtéma. A közelében lévő Szent Jeromos kolostor a portugál /manuel/ gótika kiemelkedő alkotása. Belémben meg kell kóstolni a híres "Pasteis de Belém" süteményt az autentikus cukrászdában.
A Gulbenkian-múzeum elbűvölő kincseket tartalmaz az egyiptomi leletektől kezdve Lalique gyönyörű ékszereiig. A múzeum kerti tava mellett megpihenhetünk a látnivalók után.
Ne feledkezzünk meg a portói beszerzéséről sem, amelyet itthon kortyolgatva felidézhetjük élményeinket és tervezgethetjük a mielőbbi visszatérést Lisszabonba.
Értékeld az élménybeszámolót!
8.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo