Lisszabon - 2008

Portugália Lisszabon

Ott-tartózkodás ideje: 2008. márc. 02.  - 2008. márc. 10. (8 nap)

0 hozzászólás I 8 425 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. máj. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Foximaxi Beszámolója

Cimkék: Lisszabon  Portugália 

2008 március elején 1 hetet töltöttünk Lisszabonban, kellemes 18-20 C fokban.
A portugál főváros 7 dombra épült, ezért a különböző városrészek megközelítése villamossal, siklóval vagy felvonóval a legkényelmesebb. A "7 Colinas" újratölthető kártya kiváltásával egyszerűen utazhatunk minden közlekedési eszközön. Baixa a központi negyed /ez van a legalacsonyabban/, két oldalán Alfama és a Barrio Alto.
Baixa fő sétálóutcája a Rua Augusta, amely egy diadalíven keresztül a hatalmas Praca de Commercio térre vezet, ahol több szép árkádos épület, lovasszobor és káprázatos kilátás a Tejo folyóra vár bennünket. Az utcákon eredeti szecessziós üzletportálokat csodálhatunk meg.(A Rua Augustával párhuzamos utcák egyike tele van jobbnál jobb éttermekkel - ajánlom a Xopa-Xopa nevűt: isteni a tigrisrák és a bica nevű feketéjük...). A Rossio tér mellékutcáiban kis Ginginja bárok várják a szomjas utazót egy pohár finom ginginja (meggyhez hasonló gyümölcs)-likőrrel.
Alfama fő látnivalója a Szent György vár (28. villamos, vagy busz), ahonnan a legszebb a panoráma: a Tejo a hatalmas új híddal, a szemben fekvő városrész a nagy Krisztus szoborral és Lisszabon gyönyörű terei. A Sé a város impozáns román stílusú katedrálisa, amelynek kerengőjében ásatások is megtekinthetők. (A közelében van Szent Antal temploma is, aki nem Páduai, mivel Lisszabonban született.)
A Barrio Alto-ba is feljuthatunk villamossal (28.), de még érdekesebb a Santa Justa felvonóval, amelyet Eiffel-ék terveztek. A rövid felvonóút végén jobbra egy templom ívei láthatók - a tető a nagy földrengésben sérült meg.Barrio Alto-ban kószálni élmény, minden utcán van valami látnivaló: régi házak azulejos-sal kirakva, műemlék kávéház, templom drágakővel burkolt belsővel, Miradouro (azaz kilátó), stb. Esténként fado-t hallgathatunk andalító portugál gitár kíséretével valamelyik kis étteremben.
Jó félnapos program a 15. villamossal Belémbe kimenni és megnézni a világhírű Belém-tornyot, Lisszabon jelképét.A hatalmas híd mellett a Felfedezések emlékműve hálás fényképtéma. A közelében lévő Szent Jeromos kolostor a portugál /manuel/ gótika kiemelkedő alkotása. Belémben meg kell kóstolni a híres "Pasteis de Belém" süteményt az autentikus cukrászdában.
A Gulbenkian-múzeum elbűvölő kincseket tartalmaz az egyiptomi leletektől kezdve Lalique gyönyörű ékszereiig. A múzeum kerti tava mellett megpihenhetünk a látnivalók után.
Ne feledkezzünk meg a portói beszerzéséről sem, amelyet itthon kortyolgatva felidézhetjük élményeinket és tervezgethetjük a mielőbbi visszatérést Lisszabonba.
Értékeld az élménybeszámolót!
8.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina