Hollókõ kirándulás

Magyarország Hollókő

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jún. 03.  - 2007. jún. 03. (1 nap)

0 hozzászólás I 2 267 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. ápr. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Lorinka Beszámolója

Cimkék: "  Hollókői  kirándulás  Világörökség" 

Nógrád megyében egy szép kisvárosban, Szécsényben élek, óvónő vagyok. Minden évben hagyomány az óvodánkban, hogy a nagycsoportos gyermekeket kirándulni visszük.Többek között fontos feladatunk, hogy megismertessük a kicsikkel hazánk szép tájait. Könnyű helyzetben vagyunk, mert lakóhelyünktől néhány kilométerre található Hollókő ófalu és táji környezete. A csodálatosan szép helyet, az UNESCO, Budapest mellett elsőként vette fel a Világörökségi Listára. A falusi élet páratlan példája, melyet sikerült eredeti állapotában megőrizni.
A kirándulást boldog, izgatott készülődés előzi meg. Könyveket, képeket, képeslapokat nézegetünk, ismerkedünk Hollókő nevezetességeivel, így készítjük elő, hogy amikor a gyermekek élőben látják az ófalut, a felismerés örömében is részesülhessenek. Szívetmelengető látvány, amikor 30 nagycsoportos gyermek csillogó szemmel, hátizsákkal a hátán csodálkozik rá a világra. Először végigsétálunk a falu egyetlen utcáján, -mert Hollókő egyutcás falutípus- és hamarosan megérkezünk a domb tetején kialakított szigeten álló kis fatornyos, zsindellyel fedett templomhoz, melyet 1889-ben közadakozásból építettek. Szép látványt nyújt a templom köré ültetett sok illatos virág, melyek a méhecskék zümmögésétől hangosak. Ezután megtekintjük a közelben álló Postamúzeumot, és a falun végighaladva a Falumúzeumot, Babamúzeumot, Tájházat és a Szövőházakat. Végül ellátogatunk Kelemen Ferenc fafaragó házához, kiállításához. Útközben sok háziállatot láthatunk az útszélén és a házak udvarán. Annak ellenére, hogy vidéken élünk, nagyon sok gyermek itt lát életében először kacsát, libát, tyúkot, disznót, lovat a természetes környezetében. Nincs finomabb a frissen pattogtatott kukoricánál, amit minden alkalommal megkóstolhatunk. A kemencében sütött friss, fokhagymás, kacsa, vagy libazsíros kenyérlángos íze, bizonyára minden gyermek és felnőtt szájában, felejthehetlen iz marad. Végül elsétálunk a fazekasházhoz, ahol megtapasztalhatják a korongozás művészetét, elleshetik a fazekasműhely titkait. Emlékül körtemuzsikát kap ajándékba minden gyermek. Amikor jólesően elfáradtunk, összegyűjtve az utolsó erőnket, felkapaszkodunk a Hollókői Várhoz vezető úton. Egész végig madárcsicsergés kíséri utunkat. Rácsodálkozunk az erdei fákra, növényekre melyeket eddig csak könyvekből ismertünk. Bekukucskálunk a fák oduiba, hátha szembenéz velünk egy mókus, lélegzetvisszafojtva hallgatjuk a harkály kopácsolását. Amikor felérünk, megpihenünk, mindenki elfogyasztja az otthonról hozott becsomagolt, finom
elemózsiáját. A pihenés után bemegyünk a várba és megcsodáljuk a korhű ruhába öltözött lovagokat és a lovagi tornát. A bátrabb gyermekek beöltözhetnek és harcolhatnak, mint régen a várvédő katonák. A még bátrabbak felmehetnek a vár tetejére és onnan gyönyörködhetnek a táj szépségében. Amikor hazaindulunk, mindig az a kérdés: ugye máskor is eljövünk?
Ezért választottuk ezt a gyönyörű tájat gyermekeink kirándulóhelyéül. Mindenkinek ajánlom, fedezze fel Hollókőt, mert aki igazi pihenésre, friss levegőre, madárcsicsergésre vágyik, azt itt megtalálja. A jellegzetes, kis falusi házakban működő éttermekben finom ízes ételeket, italokat fogyaszthat a kiránduló és ha úgy tetszik a hangulatos szálláshelyeken meg is pihenhet.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az itthon.blog.hu ajánlásával
tokaj Bor-kő túrák Észak-Magyarországon
A hűvösebb idővel se maradjatok otthon, ilyenkor is sok lehetőség vár benneteket a szabadban....
hotel Új hotel nyílt Hollókőn
A régió turizmusa szempontjából mindig jó hír, ha minőségi hotel nyitja meg kapuit. Külön öröm,...

Magyar  Română  Slovenčina