Magyar emlékek a Kvarner-öböl part menti részén

Horvátország Icici

Ott-tartózkodás ideje: 2004. aug. 14.  - 2004. aug. 25. (11 nap)

2 hozzászólás I 10 965 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. ápr. 19. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója

Cimkék: abbázia  Draga  fiume  icic  Ičići  kvarner  labin  lovran  Mošćenička  opatija  rijeka 

A Kvarner-öböl a horvát Adria északi, és Velebit hegység és az Isztria-félsziget által közrefogott részét fedi le. A nagyobb, ismertebb szigetek, tehát Rab, Pag, Cres, Lošinj, vagy Krk mellett az öböl partmenti része –opatija-i riviéra- is izgalmas, már csak azért is, mert szép számmal akad magyar vonatkozása. Abbázia és Fiume ismertebb, Lovran azonban diszkréten megbújik a tengerparti üdülő települések tizenkettő-egy tucat kategóriájában, annak ellenére, hogy Feszty Árpád festőnk itt élte le utolsó éveit.

Egykori villája ma is áll, neves lakójáról kétnyelvű emléktábla emlékezik meg. A part menti hegyoldalt sűrűn benövő –nyilván az idegenforgalom fejlődése óta fogyatkozó- babérerdők illata és a tengeri sós levegő elegye már az 1800-as években is tüdőbetegek gyógyhelyévé tette a városkát, Feszty is e célból választotta lakhelyéül a Kvarner-öböl e szegletét.

Szállásunk Lovran mellett, Ičići-ben volt, egy helyi kemping magyar tulajdonú telepített lakókocsijában. Kemping életérzés, közös használatú zuhanyzó és wc, piknik hangulat, sátortábor, közös ízek, közös illatok, egyszóval maradandó élmény, ha fogékony valaki a nomádabb dolgokra. A tengerpart kb 20méteres, roppant megterhelő sétát igényel, nem kellett különösebben megfeszülni a jó helyek kifogásáért.

A kemping fölé magasodó Učka-hegység körül nap-mint nap, menetrendszerűen megjelentek a felhők ebéd után, így a délelőtti semmittevést ideálisan felváltotta a hűvösebb időben történő barangolás a környéken. Megnyugtatásul: van lehetőség borult idő esetén is. Középkori kalóz fellegvár Mošćenička Draga-ban, hangulatos séta Labinban; a part menti településeket pedig a Ferenc József sétány fűzi fel láncra. Mondom, van itt közös múlt és sok-sok érdekesség is, nem csak hűtőtáskából előkapott dobozos sör a tengerbe révedve.

A legszebb és pont emiatt leginkább javallott város Opatija, magyarán Abbázia. Rijekával együtt három megyét adtunk Horvátországnak 1868-ban a két város megszerzéséért, s bár az élet jóval azelőtt megindult ott is, az igazi pörgést az egyre növekedő magyar beruházások hozták. Crikvenica osztrák, Abbázia viszont a korszak felkapott magyar üdülőhelyévé vált, aki csak tehette itt nyaralt. Rengeteg villa, hotel maradt meg ebből a korból, szerencsére jól karban is tartják őket. Könnyű életrajzi adalék: egy itteni műszaki bolt kirakatában elhelyezett tévén keresztül sikerült végig izgulni az azóta inkább feledni kívánt athéni olimpia diszkoszvetés döntőjét.

Az öböl gazdaságilag is nagyon jelentős, mélységének köszönhetően komoly tengerjáró hajók is használhatják a rijekai teherkikötőt. Fiume, vagy Rijeka olyan, amilyen, vannak róla itt is jó kis beszámolók, nem akarom tovább rombolni az imázsát, elég róla annyi, hogy a nagyreményű magyar kikötőváros mára Split mellett az Adria legnagyobb iparvárosa lett, ez meg ugye nem feltétlenül kedvez a szépségnek. Nézni való van természetesen, csak lelki szemeinkkel a koszt és az ipart le kell fejteni a városképről, hogy a nekünk kedves, monarchiabeli történelmi rétegek is előkeveredjenek.

A piac nagyot üt, minden kapható, a helyi kisbüfében meg nagyon jó a burek. Ízlések és pofonok egymás kedvére váltakoznak, középkori erőd, barokk egyházi vonal és persze a már máshol is említett és Budapesttel párhuzamot képző szecesszió is jelen van a városban, azt tehát egyáltalán nem lehet mondani, hogy egyáltalán semmi sincs itt. Fiuméban készült el a Szent István csatahajó és itt született Kádár János is, tehát igény és érdeklődési kör szerint mindenki más-más emlékhelyet vélhet felfedezni a városban. Véletlen, vagy egyáltalán nem véletlen egybeesés: Kádár szülővárosának mai magyar testvérvárosa éppen Csepel:)
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
kinaisarkanykacsa - 2011.06.26. 17:44

Tetszett a leírása.Mível én is odakészülődöm, hasznos is lesz, remélem.

Koga - 2008.06.23. 13:35

Eh, a "Vörös Csepel"... :DIsmételten egy színvonalas írás dáciról, sok-sok képpel megspékelve... Fiume-ba pedig még visszamegyek (akármilyen is az a város), valamit elfelejtettem ott megtenni, amit pótolni szeretnék. :D


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo