Marrakesh medinája - óvárosa Világörökség

Marokkó Marrakesh

Ott-tartózkodás ideje: 2005. márc. 18.  - 2005. márc. 20. (2 nap)

0 hozzászólás I 7 577 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. ápr. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar iadanyne Beszámolója

Cimkék: jemaaelfna  marrakesh 

Marokkó Királyi városok körutazás alkalmával több napot tölthettünk ebben az igen érdekes "vörös" városban. Itt minden épület vörös színű, kivéve az Operaházat és a KOngresszusi Központot, ezek fehérek. Nagyon szép szállodában voltunk, a Hotel Atlas-ban, szép kert, több medence, szép, jó és változatos kaja,udvarias személyzet.
A "Dél gyöngyszeme" névre keresztelt várost is bejártuk, megismertük egy kicsit. Voltunk a Bahia Palotában, s a buja növényekkel tele kertjében, sorbaálltunk a Szadida dinasztia mauzóleumánál, végigsétáltunk a gyönyörűséges Majorelle kerten óriás kaktuszok között, s többször végigjártuk a medinát is. A kis utcák - tele portékával, mindenfele kínálgattak fügével, datolyával, próbáltunk keleti papucsokat, kendőket, vettünk igazi marokkói zenei CD-t. No, de a legérdekesebb a TÉR VOLT.
A Jemaa-El-Fna tér!
A medinából kiérve egy hatalmas térre jutottunk. Voltunk ott este, voltunk nappal, s mindig lenyügözött. Mikor olvastunk róla, nem tudtuk elképzelni ezt a valóságot.
Valóban megelevenedett az 1001 éjszaka világa. Délután a tér egy "normál" tér képét mutatja, emberek, vízárusok, konflisok közlekednek fel-alá, s aztán délután 4 körül elkezdődik az előadás. Az év 365 napján! minden áldott nap megelevenedik a tér, kipakolnak az árusok, sütnek-főznek, s egész éjszaka megállás nélkül folyik az előadás. Jönnek fekete fiúk, dobolnak - táncolnak egész éjjel, jönnek a kígyóbűvölők, akik a nyakadba dobják a nyálkás kígyójukat, s csak baksisért veszik le rólad. Elkezdi mondókáját az öreg mesemondó, egyre többen ülik körül, s hallagatják reggelig. A fogorvos büszkén rakja ki trófeáit egy koszos doboz tetejére, a többszáz kihúzott fogat. Lehet itt szépítkezni is, hennefestőktől a vastag katalógusukból kiválasztott mintát pingálnak a kedves megrendelő kezére-lábára. Közben mindenhonnan szól a zene, odajönnek hozzád aranyos kis majmok is, persze utána jön a gazda keze is a baksisért. Én egy árva kis csacsit is lefényképeztem,s a vaku villanására, mint egy jelszóra, előugrott a gazdája is. Voltak itt kirakva szárított állatok, koponyák, csontok, különböző gyógynövények kupacokban, még stucctojást is láttunk. Többször végigjártuk a teret, s idegenvezetőnk javaslatára felmentünk a Teaház teraszára a jobb rálátás reményében. Egy ital elfogyasztása mellett páholyból gyönyörködhettünk a tér mozgalmas életében, s fotózhattunk-filmezhettünk kedvünkre, míg teljesen be nem sötétedett.
Most mikor a videófelvételt visszanéztük, felelevenedtek ezek az emlékeink újra, egy varázslatos világban jártunk, s ha lehetne elmennénk újra.
Feltöltve: 2008. ápr. 29.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo