Túra a Cseh paradicsomban

Csehország Prachov

Ott-tartózkodás ideje: 2008. máj. 03.  (1 nap)

0 hozzászólás I 7 995 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. máj. 05. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kalled Beszámolója

Cimkék: Csehország  Cseh_paradicsom  Prachov  túra 

Amikor az utazási iroda programajánlatát olvasgattam, akkor hallottam először a Cseh paradicsomról. Gyorsan utána is néztem az interneten, hogy mi is ez, és várakozással telve indultam útnak, hogy élőben is láthassam azt a gyönyörű helyet, amik már fotók alapján is elnyerték a tetszésemet. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta! Csodálatos természeti látványosság. Egy vadregényes sziklaváros, melyben a fák közül rémisztő magasságokban, különleges alakzatokban emelkednek ki a sziklaóriások.

Ahol ma sziklák tornyosulnak ott egykor tenger zúgott. A lapos öblök vastag homokrétegei kővé tömörültek, majd a földkéreg emelkedésével a tenger visszahúzódott, így a homokkő szárazra került. A víz, amely addig építette, ezentúl rombolni kezdte. A sziklaalakzatok anyaga homokkő, mely az időjárás viszontagságaival szemben kevéssé ellenálló. A csapadékvíz pusztítja a sziklák felszínét pusztítja, valamint a kőzet repedésein a mélybe szivárogva oldja, tágítja azokat, melynek eredménye, hogy szinte szétszabdalja a kőzettömböket. Így alakultak ki a néhol mély, szűk sziklahasadékok, sziklaszorosok, máshol tágasabb árkok, szakadékok.

Prachov a terület egyik legfrekventáltabb turistaközpontja, ami annak köszönhető, hogy sziklaalakzatait még az itteni viszonyokhoz képest is különös változatosság és formagazdagság jellemzi.

A Porladó-sziklák nem csak a gyalogos turisták, de a sziklamászók paradicsoma is. Lélegzetvisszafojtva figyeltük amint a szikla tetején ügyeskednek. A terület mindössze 3 km2, a turistautak összhossza 15 km. 3 útszakasz között lehet választani. Mi (idő hiányában) a legrövidebbet választottuk, ez egy 1,5 km-es túra volt. Fárasztó de szuper volt. Egy-egy kilátópontra felérve csodálatos panoráma fogad minket.
Ha legközelebb újra erre járok, ezt a túrát ismét végigcsinálom.
Egyszerűen kihagyhatatlan!
kalled kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina