Egy kis Tunézia 3. nap 1. rész

Tunézia Monastir

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 04.  - 2007. okt. 17. (13 nap)

0 hozzászólás I 2 926 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. máj. 09. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar nami Beszámolója

Cimkék: Monastir  nami 

Utam 3. napja
Sousse- Monastir-Mahdia-El Jem-Sousse
2007. 10. 06.

Ébredés 6-kor, kissé(?)álmosan. Reggeli fél héttől, így összepakolás, ami kicsit sok ruha berakásával végződött. Az ébresztő kávéval viszont az időt húztam el. Reggeli tojás nélkül (korán volt még a szakácsoknak), croissant, sült paradicsom, ivólé.
Lajos megjelenik egyszer csak, nála nyolc óra van, nálam hét. Nem szólt neki senki, hogy nem állítunk órát?
Indulás 7: 15-kor, taxi a Casino-tól a kisvasút (metro) állomásig 2 TND. Korrekt.
A vonat éppen elmegy, mikor megveszem a jegyem. 960 millim, másodosztályon, a kb. húsz kilométeres útra. Az megközelítőleg 140 Ft. Miről beszélünk itthon?
A peronon telik el húsz perc, kicsit gondban vagyok, rágyújtanék, de nem illik!
Elsétálok kicsit arrébb, hogy ne bántsam meg a helyiek érzékenységét pöfékelésemmel.
Végre jön a HÉV(szerűség), és harminc perc alatt Monastirban van. Sok a fiatal.
A reptérnél is van megálló, ezt azért jó tudni!
Monastir, fél kilenc. Kihalt a város, még csak ébredeznek.
Kb. 200 méter a Bab el-Gharbi, itt lépek be a belvárosba. A rue de l’Indepence-en eljutok a Bourghiba (mi más) mecsetig, mellette a ruhamúzeum –mely végül kimaradt-, 9-től nyit, de még nincs annyi. Útközben veszek egy doboz cigit 1 TND-ért. De nem merek rágyújtani az utcán, félek, megszólnak. Kellett nekem ilyenkor jönni arab országba, ahol máskor még a vécén is füstölnek!
A ribát bejárata a szárazföld felől, a mauzóleumhoz vezető sétány mellett. Belépő 3+1 TND (a +1 mindenhol a fotójegyet jelzi, amit én meg szoktam venni). Igaz, Tunéziában itt és most vettem jegyet utoljára, hiszen Korben Dallas világjegyként működött a diákigazolványom. Még jó, hogy nem titkosrendőrnek véltek! Igaz, az nem lehettem volna, inkább FBI.style-t vettem fel. De erről későbben!
A ribát tényleg hatásos, nemhiába forgattak itt jópár filmet, köztük örök kedvencemet, a „Blájen élte” című eposzt! Egy órát töltök a ribatban, fényképezek, sétálgatok, eszem-iszom, dínom-d , dohányzom feszt. A nador fenséges, 88 lépcsőn jutok fel a tetejére! Megszámoltam!
A múzeumból viszont kimenekülök, mert a helyi idegenvezető rám akaszkodik, magyaráz. Ez nem is lenne baj, de nem értem igazán az angolját! A gyomrom is rendetlenkedik (végre, hiszen már második napja vagyok itt), így felkeresem a mellékest. Imádom az arab toiletteket, csak a teljes vetkezés riaszt néha, de erre nincs hüves, így ez sem okoz problémát túlzottan.
Ugyanis –tudd meg, Kedves Olvasó, ha eddig nem-, errefelé papír helyett slagot használnak az Urak-hölgyek, valamint a bal kezüket! Nekem tetszik, alkalmazom is gyakran. Mondjuk erre gyengécske bélberendezésem kényszerít gyakran!
De lássuk a hírös mauzóleumot végre! Tíz perc, és ott vagyok, útközben lődözök. Turista nem sok, éppen annyi, hogy várni kell kicsit a fényképezéssel. Bejárat a főkapun ,de az épületbe oldalt kell bemenni, szemben a díszruhás őrök strázsálnak. Nem vagyok bent sokat, öt perc és még öt az emeleten, fotózási céllal! Valahogy nem az én világom ez a modern csicsa-micsa és különben is, itt már jártam. A ribat sokkal inkább az én világom!
Visszafelé magyar lányokat fényképezek, mert ott szerencsétlenkednek egymás fotózásával a sétányon. Van időm még 11-ig, így elmegyek a Nagymecsethez, ami láthatólag zárva.
Kb. negyed óra vissza az állomásra, útközben kirakodóvárost építettek a jöttömkor kihalt utcákon! Jegyet veszek, iszom, elbújva dohányzom, W.C.-zek. Indulás 11:05kor Mahdiába, a vonat kopottas, sok a fiatal, de nekem van ülőhelyem egy jóképű arab manussal szemben. Nem mintha… Ja, és két lány mellett!:-. Jegyár: 1,8 TND.

Mahdia a következő lapon…
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina