Egy kis Tunézia 5. nap 3. rész

Tunézia Sfax

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 04.  - 2007. okt. 17. (13 nap)

0 hozzászólás I 2 574 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. máj. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar nami Beszámolója

Cimkék: nami  Sfax 

Utam 5. napja
Sfax
2007. 10. 08.

Hol is tartok? Ja, a Medina! Kérem szépen! Ez már igen, ez tényleg az, amire vágytam. Tömeg, zajok, illatok, jók és rosszak, egyszóval: ÉLET!
Megboldogult szíriai kalandozásomra emlékeztet, ami nagyon jól sikerült, azt hiszem.
Zegzugos utcákon megyek, a Nagymecset tán 200 méter légvonalban, de azért eltart egy negyedórácskát, míg odaérek! Sajnos nem lehet bemenni, sőt, látni sem igazán, itt valóban a Medina közepére épült, a sikátor takarja. 16:30, elérem a Bab Diwan-t, nagy a tömeg.
Ejrópai nem látszik sehol és ez majdnem így is marad másnapig. A kivétel egy nagyon csinos –talán francia– nő, aki láthatóan egy arab úriemberrel van. De csak diszkréten, hiszen itt nem szokás nyíltan párnak látszani, ráadásul Ramadan van!
Megkeresném a Dar Djelloui múzeumot és a Sultan Hammamot, a fal mentén. Nagy nehezen sikerül. Tényleg van hangulata a Medinának!
Lurdi van, tehát zárva a múzeum, de legalább tudom, hol van!
Amúgy is fél négyig tart nyitva, így télen! A hammamot viszont nem találom meg! Útközben elmentem a Sidi Amor Kammún mauzóleum előtt, most újra arra vezet utam.
Kimegyek a Medinából a Bab Diwan-on, vár a Ville Nouvelle, a Monoprix és a Grande Gere! Meglepően könnyű tájékozódni, ötre a Monoprixben vagyok, negyed hatra a vasútállomáson. A Place de Republique szép, holnap, ha időm engedi, megnézem a Régészeti Múzeumot is!
A menetrend az állomáson csalódás. Öt járat van El-Jembe, de főleg reggel, és a 11:30-as nem áll meg Sousseban. El Jem valószínűleg kimarad így most!
Vissza a Medinába. Itt sülnek a grillcsirkék, de még nem veszek, inkább kávéznék!
A kapun befelé balra ott a Cafe Maure Diwan! Ahogy azt elgondolom! Ramadan van, rájöhettem volna már, hogy ilyenkor nincsenek nyitva nappal a szórakozóhelyek. Némelyik, mint ez, nemcsak nappal van zárva, hanem egész Ramadan hónapban!
Gyerünk „haza”. Naplementére a roof-on akarok lenni, fotózás megvalósítása céljából!
Hat óra van, varázsütésre bezárnak a boltok, eltűnnek az emberek az utcákról! Kísérteties csend lesz. Semmi mozgás, csak az enyhe szél viszi az utcán a szemetet, a nylonzacskókat görgetve. Szemét, hát, az van elég!
Hattól hétig a tetőn vagyok, nem tudok betelni a látvánnyal, percenként csattogtatok, olykor ugyanazt is fényképezem, hiszen a fények csodálatosak!
Lemerítem az akksit és telenyomom a kártyát! Este hétkor lefürdök, majd ezen beszámolót írom, mert tegnap nem írtam le, így be kell pótolnom a lemaradást, amíg frissek az élmények!
Nyolckor varázsütésre megelevenedik az utca, ebben a müezzinek is segítenek, akik lefújják a „riadót”, negyed kilenckor! Fél kilenc, éhen pusztulok, menjünk ellátmány vételezni! Hoppá! Ramadant tartottam egész nap, kivéve a dohányzást és az ivást - ez utóbbit is módjával-, nem káromkodtam, nem ettem, nem paráználkodtam! Fel, étekre!


Folyt. köv.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina