Prágában az ősz...

Csehország Prága

Ott-tartózkodás ideje: 2007. nov. 01.  - 2007. nov. 04. (3 nap)

0 hozzászólás I 6 867 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. júl. 05. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kissevi81 Beszámolója

Cimkék: CBudejovice  CKrumlov  Pilzen  Prága

Tavaly ősszel négy napot töltöttünk Csehország nyugati felében – a legtöbb időt Prágában. Most jártam harmadjára ott, és meg kell mondjam, egyre jobban tetszik a város. Bár a tömeget egyre kevésbé tudom tolerálni, a főbb turista látványosságoktól is egyre jobban húzódozom, ám egyre jobban tudom értékelni a kevésbé felkapott helyeket.
Eljutni oda semmi különös: végig autópálya, ám helyenként útfelújítás miatt le volt zárva egy-egy sáv. Ez persze jó kis sort eredményezett, de hát ez nálunk is megszokott. A szlovák határ után nem sokkal található Brno – előző prágai utazásunk alkalmával sikerült itt megállni, most nem. Érdemes a belvárosára egy órácskát szánni: a katedrális iszonyú méretekkel magasodik a város fölé, a környező utcácskák meg nagyon bájosak. És persze Prágához képest szinte kihalt...
Ez alkalommal Kutna Horát vettük célba: megnéztük a híres csonttemplomot – ez Kutna Hora Sedlec nevű elővárosában található (http://hu.wikipedia.org/wiki/Sedleci_osszárium). Elég mellbevágó élmény volt – tudtam mire számíthatok, mégis meglepett az a töménytelen mennyiségű csont. A kápolnában tényleg minden csontból van: oldalszentélyek, oltár, címer, csillár. Valami lábszárcsontból, valami kézből készült, de fellelhető állkapocscsont és fogsor is díszítő elemként... A belépő kb. 80 korona. Kutna Hora még UNESCO világörökségi listán lévő belvárosáról, és főként a Szent Borbála Székesegyházról híres.
Ezek után tényleg Prága jött: szállásunk a Petrin-park túloldalán volt, kisebb hotel, magát négy csillagosnak hirdeti, de inkább háromnak felel meg. Persze semmi gond nem volt vele, tiszta szobák és tágasak, a reggeli finom, és nem is volt drága (50 euró/szoba/éj). A legfelső emeleten kaptunk helyet, nagyon szép kilátással a város déli részére, főleg napkeltekor. Első nap délután megindultunk a parkon keresztül a belváros felé. Átsétáltunk a Károly hídon, és irány az Óváros tér. A híd lábánál található tornyokba fel lehet menni, belépő 50 korona. Megnéztük a Városház tornyának híres óráját, amint egészkor feltűnnek az apostolok, a Tyn előtti Szűz Mária templomot, a Szent Miklós Székesegyházat és még a környéken pár dolgot. Aztán elsétáltunk a Vencel térre, majd a Nemzeti Színház elé. Nekem fél nap bőven elég volt erre a részre.
Másnap a Kisoldal és a Vár részen maradtunk. A Petrin-parkban kezdtünk: felmásztunk a mini Eiffel toronyba (az egész várost be lehet látni innen), majd bementünk a mellette lévő tükörlabirintusba. Ha egy társaságnak nincs jó kedve, pláne kihagyhatatlan. A tükörlabirintus után mindenféle mókás tükrök vannak – 50 éves anyukám szórakozott a legjobban látván törpe, csúcsfej, hosszú lábú tükörképét... :-) Ezután következett a Strahovi kolostor – legfőképpen könyvátáról híres, belépő 80 korona -, majd a macskaköves utcácskákon megindultunk a Vár felé. Közben elnéztünk a Lorettoba: szép barokk épület, belül körbe lehet sétálni, kiállításán sok-sok giccses kegytárgy van, ennél többet és díszítettebbet csak a bécsi kincstár múzeumban láttam... Belépő 110 korona. Most már tényleg irány a vár. Persze pont őrségváltás volt, iszonyú tömeg, alig tudtunk bejutni. A palotán belül a pénztárnál sokméteres sor volt: mindenki itt akar jegyet venni, mi persze tudtuk, hogy nem itt kell. Hátul az Arany utcácska előtt is van egy pici pénztár, max. 8-an szoktak előtte állni. Több fajta kombinált jegyből lehet választani. Mi egy alapkategóriát választottunk: Régi Királyi palota + Szent György Bazilika + Arany utcácska + Daliborka torony (itt található a börtön), ez 250 korona. A Szent Vitus Székesegyházba a belépés díjtalan, ha a toronyba is fel szeretnénk menni, az viszont már 100 korona. A vár mellett és mögött található Királyi kertek tavasszal nyújtanak igazán szép látványt. A Hradzsin mögötti részen található a Belvedere, ami persze négyzetgyök alatt látogatható, mivel itt ülésezik a parlament. A vár után lesétáltunk a kisoldali térre, itt magasodik a Szent Miklós templom (belépő 60 korona), belseje is hatalmas, nagyon díszített barokk. Délután végre eljutottunk a kedvenc részemhez: a Kampa-szigetre. Talán azért szeretem annyira, mert olyan kisvárosi hangulatú. Jó kis éttermek és kávézók találhatóak itt, és sok-sok park.
Néhány szó az árakról: mivel az ember jellemzően a belvárosban mozog, számítani kell, hogy az árak is magasabbak (persze itt is lehet olcsóbbakat kifogni). A Vár és Károly híd közötti utcán rengeteg szuvenír bolt található, a híd másik oldaláról egyenesen vezető utcán is. Persze a szuvenírek sem olcsók. Egy jó útikönyvre hagyatkozva jó éttermeket és vendéglőket lehet találni. Régebben jártam a híres Kehelyben, jó hangulatú, nem drága, csak nagyon turistás (csak ők járnak oda). A kisoldali részen van egy Svejk étterem, ez egy picit színvonalasabb bár közel sem olyan hangulatos, az összbenyomás a jó alatt maradt. Eddig a legjobb helyeket nagyrészt a Kampa-szigeten fogtam ki: nyugodtabb környezet, és lehet találni egyáltalán nem drága éttermeket is.
Prága külső kerületeiben található a Trója kastély (közvetlenül az állatkert mellett), délre pedig a Vysehrad. Az előbbi egy vörös-fehér nyári palota francia kerttel, a másik egy dombra épült fellegvár maradványai.
Harmadik nap elhagytuk Prágát, és útra keltünk Pilsen felé. Előtte még elmentünk Karlstejn várához. Ez egy magaslatra épült, impozáns középkori vár, nagyon szép állapotban. Fel lehet menni gyalog (kb. 3km), illetve taxival (fejenként 100 korona) – aki a gyalogolást választja, az számoljon néha elég meredek emelkedőkkel. A várat csak idegenvezetéssel lehet megtekinteni (cseh, német és angol nyelven), belépő 220, illetve 300 korona. El akartunk még menni Karlovy Varyba, de sajnos erre most nem volt idő. Korábban jártam ott, nagyon helyes kisváros, bár inkább Ausztriára emlékeztet, és nem Csehországra. Pilsenbe érve elfoglaltuk belvárosi szállásunkat: szintén 4*-osnak hirdeti magát, én ezt is inkább 3-ra tenném, a szobái nagyon hangulatosak, nagyon tiszta az egész. A hotel mellett közvetlenül található egy kávézó is, itt szolgálják fel a reggelit (ami nagyon finom volt :-)). Pilzen belvárosa nem túl nagy: egy hatalmas főtér, középen egy gótikus templom, körbe barokk lakóházak. Nagyon érdekes a városháza épülete. Egy-két utcával kintebb található Európa második legnagyobb zsinagógája. Innen a színház irányába megindulva tehetünk egy kört. A főtértől északra található a pilseni sörmúzeum, mellette a múzeum étterme – természetesen nagyon jó a sör, és az ételek is, egyáltalán nem drága. A pilzeni sörgyár a belvárostól kintebb esik, ősszel-télen viszont csak egy nap egyszer van idegenvezetés (délután 2-kor).
Utolsó napunkon korán elindultunk hazafelé, első megállónk Ceske Budejovice volt. Európa egyik legnagyobb főtere található itt, a sörgyáron kívül még a Fekete torony a fő nevezetessége.
Következő egyben utolsó állomásunk Cesky Krumlov volt. Belvárosa egy folyó kanyarulatban található, egyébként az egész az UNESCO világörökség része. El lehet sétálgatni ezen a részen 2-3 órán keresztül. A krumlovi kastély egy magaslatra, a belváros fölé épült, fő látványossága a kastélyszínház – korabeli díszletekkel és jelmezekkel. Nem volt könnyű elhagyni ezt a várost sem...
Utunk alatt jöttem rá, hogy legközelebb már nem Prága lesz az elsődleges cél – Nyugat-Csehország telis-tele van jobbnál jobb és érdekes látnivalóval, talán ez Csehország leggazdagabb része látnivalókban. Úgy döntöttünk tehát, hogy legalább egyszer még visszajövünk...
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata