Sousse - El Hana Residence

Tunézia Sousse

Ott-tartózkodás ideje: 2007. aug. 29.  - 2007. szept. 05. (7 nap)

0 hozzászólás I 3 188 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. aug. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar zsuzo100 Beszámolója

Cimkék: El  Hana  Residence  Sousse  tengerpart  Tunézia 

1. nap
29-én korán elindultunk otthonról a 9.40-es repülőindulásra, meg is lett az eredménye, elsőként kaptuk meg a jegyünket, a gép elején ablak mellett! De sajnos a gép nem indult el időben, az első info szerint 40 perc késés - hát ez nem is sok, gondoltuk, aztán egyszercsak levették a gépet a kijelzőről, és senki nem tudott semmit, nem tudtak információt adni, míg kb 30 perc múlva közölték, hogy a gép 13.50-kor fog felszállni... hát igen, nagyon örültünk - ennyit a mai napról. Darabig vártunk, hogy kapunk-e kaját (tudtommal ilyenkor jár) de senki nem szólt, akkor kb fél óra múlva vettünk, ahogy megettük, bemondták a hangosba, hogy vegyük át a bónjainkat! Na, mindegy... így jártunk! Aztán eljött az idő, és végül felszálltunk! Az idő kicsit felhős volt, de azért szép volt a kilátás végig! (Másnap tudtuk meg a sajnálatos hírt, miért késett a repülő - meghalt a pilóta)
Aztán leszálltunk fél 5 körül ( a 12.10 helyett), ahogy kiléptünk a gépből, egyből megcsapott az afrikai forróság. Az út innen elég simán és gyorsan ment! A busz kb 1-1,5 óra múlva indult, és a mi hotelunk volt az első! Gondoltam megvárom, melyik szobát kapjuk, és utána intézkedem, de láttam, hogy sorra páros számú kulcsok vannak kikészítve... Végül sorra kerültünk, fogtam a pénztárcám, erre a recepciós automatikusan kérdezte, hogy "euro?", adtam egy 10-est és megkaptuk a 105-ös szobát, elindultunk felfele - nem egy új építésű hotelról van szó, beléptünk a szobába, egy teljesen egyszerű szobát kell elképzelni, és nagyon jó idővel - a klímának köszönhetően, viszont egyből szellőztetnünk kellett mégis!
Akkor kiléptünk a teraszra, és első gondolatom az volt, hogy nagyon megérte azt a 10 Euro-t, már lentebb csatoltam a kilátást! Engem teljesen elvarázsolt! Kis pakolászás után már mehettünk is vacsorázni. Ekkor még nem igazán tudtuk hogy működik a dolog, és csak zöldségeket ettünk, és dinnyét, szilvát, fagyit, pudingot. Aztán mondta a pincér, hogy a húsételt a bejárat melletti menüről kell kiválasztani, és ő kihozza. Itt ki volt téve mind a 4 ételből egy-egy minta, hogy is néz ki. Ezenkívül lehetett rendelni vegetáriánus ételeket is - spagetti.....
Vacsi után elindultunk, hogy teszünk egy kört a környéken. A hotel udvarában egyből belebotlottunk egy helyi programszervezőbe - Ali Baba, aki ajánlotta nekünk a tevegelést. Nem nagyon kellett rábeszélni minket, mert én tudtam, hogy arra mindenképpen elmegyünk (én már 7 éve voltam a Samara Hotelban). Kifizettük a pénzt, és indultunk tovább. Sétáltunk egyet a környéken, a Casino körül lementünk a partra, és ott vissza. Persze már ekkor vetetni akartak velünk cigit! :-) Végül visszamentünk a hotelba, ahol a szokásos esti program ment, de a korai (4 órás) kelés miatt elég fáradtak voltunk, így inkább lefeküdtünk aludni!

2. nap
Felkeltünk, reggeli, strand, ami ugye nyilvános - itt mindenfélét ránk akartak sózni, amit csak lehet kapni, itt mindent árultak. Dél körül visszamentünk a hotelba, addigra már járt ott a takarítónő is, aki nem tette el a neki kikészített pénzt! Ekkor volt az információs "óra", megtudtuk, hogy 45 fok körül van - ezért volt olyan meleg, és rájöttünk, nem nagyon fogunk ottani fakultatív programokra menni, én anno voltam Tunis-Karthago-Sidi Bou Said-on. Aztán irány a város, mert mint olvastam a Planet Food nagyon jó... hát keressük meg. Sajnos elszúrtam, mert én a medina körül kerestem volna, és a parti sétányon indultunk el, persze ott is volt egy mozi és Magasin General, de Planet Food sehol, már kezdtem rosszul lenni a melegtől, és 4 körül beültünk a Prima Life Karawan pizzériájába, ahol nagyon jó volt a pizza!!!! És a pincér is 1,5-2 dínár borravaló után teljesen el volt ájulva, mondta, hogy jöjjünk holnap-holnapután....is! Ezután szintén egy kis fürdés, mert a törülközőnket a napágynál hagytuk - ezen az egy napon béreltünk összesen 4 dínárért 2 főre (1 az ágy, 1 a matrac, a napernyő ingyenes) Mindenképpen érdekes a nyilvános strand is, ahogy a helyiek nagy ruhákban ott fürdenek!
Aztán felmentünk, vacsi, és irány az esti program - Sőrhasverseny. Elég mulatságos volt! :-) Közben helyi koktél és "shisha" - vízipipa.
Koktél Nem igazán tudom miből áll, de jó volt!

3. nap
Eljött a tevegelés ideje! Reggel -ettől a naptól kezdve - nagy szélre keltünk, de ahogy felkelt a nap, már lecsendesült. Elindultunk egy nagy busszal, kb 15 perc után elértünk az olajfák közé, már vártak ránk a tevék, lovak, szamarak, lovaskocsik! Mindenki kapott a fejére fejkendőt - utólagos 2 dínárért. Feldobáltak minket a tevékre - szó szerint - és elindult a menet, sajnos közben nem tudtam fényképet csinálni, mert inkább kapaszkodtam, de nagy élmény, mindenképp érdemes kipróbálni!
Aztán kis pihenő - és tevepuszi! Ez is elég mulatságos! :-D Újra fel a tevékre, itt már külön tevén ültünk, mert felszabadult pár teve! Aztán összességében 1 órás tevegelés után megérkeztünk a kenyérsütés helyszínére, ahol jó volt végre inni egy kis vizet!
A kenyér nagyon hamar megsült, és olívaolajjal, paradicsommal és hagymával kínálták - érdekes a hagymájuk mert sokkal lédúsabb és nem büdös!
Ez nagyon fini volt. Ahogy végeztünk, megérkeztek az út közben készített fotók is, amit 2 dínárért lehetett megvenni! Megvettük, majd elindultunk haza - most már lovaskocsin, amin legelöl ültünk - ez is nagyon jó. Kiderült, hogy egy képet nem vettünk észre, azt már megkaptuk ingyen!
Vissza a szállodába, kis fürcsi, séta... És vacsi után - ahol annyira jól laktam, hogy mozdulni nem bírtam, egy kis pihi, ami elég nagy lett, mert reggel 8kor ébredtünk.

4. nap
A mai program reggeli után Port El Kantaoui volt (aquapark és kikötő) Kisvonattal mentünk - itt kaptunk egy kedvezményes bónt az aquaparkba. Itt nem igazán volt sok turista, 90 % arab (talán kevesen ismerik!?).
Nem túl nagy, de jó volt! 4 csúszda, hullámmedence, gyerekrészleg, és egy áramlatos kör alakú medence a gyerekrész körül.
Napközben programok, zene ....
Ez volt az első hely, ahol nem volt éppen barátságos a pincér - na meg nekünk a kaja sem ízlett annyira, mint a már említett helyen, illetve a hotel pizzériájában (előző nap), ahol csak mi virágot kaptunk az asztalra, és fizetés után desszertnek pudingot, csak úgy gratis!
4 körül felöltöztünk, és irány a kikötő!
Ez nagyon szép volt, sok szép hajóval, katamaránnal... a mólóról lehetett látni a hoteljainkat is!
Sajnos a nagy szökőkút nem működött és a vidámpark is csak este nyitott - akkor úgy gondoltam, hogy talán egy este még átugrunk, de aztán nem lett belőle semmi!
Hazafele tuk-tuk-kal mentünk!
Ez sokkal élvezetesebb, kényelmesebb és olcsóbb is volt, mint a kisvonat!
Vissza a hotelba - az ágyunk minden nap más mintába volt elrendezve!

5. nap
Ezen a napon már napfelkelte előtt felébredtem - szerencsére, mert csodálatos volt a kilátás!
A mai napi program medina...
Első lépés ribat, ahonnan csodálatos volt a kilátás a mecstre, városra, kikötőre....
Aztán a mecset, ahol konyharuhára emlékeztető kendőt tekertek a derekamra és a vállamra!
Ez is szép volt a maga egyszerűségével!
Ezután körülnéztünk a Soula Centerben, aztán irány a bazár! Ez is egy élmény!
Aztán a múzeumot akartuk következőnek megnézni, amiről olvastam a Kasba körül, de közbejött egy kis probléma... minél hamarabb a hotelba visszaérni! :-)
Visszamentünk taxival. Aztán a nap hátralevő része már a fürdésé volt!

Nem tudom melyik napon, de egyszer végül eljutottunk a Planet Foodba, amit én inkább az El Hana Beach-csel szembe mondanék, mint a mozival, így talán könnyebb megtalálni. Kuszkuszt akartam enni, de nem volta, és hamburger sem! Sajnos brik-et sem láttam az étlapon, így megint maradt a pizza! :-(((
De nekem annyira nem jött be ez a kajálda, kb fél órát kellett várni, hogy felvegyék a rendelést, és az üdítőt is elfelejtették! Talán azért, mert itt elég sokan vannak, a belseje viszont nem rossz, abszolút nem afrikai!

Aztán egyik este disco-ba is voltunk, de sajnos nem túl jót választottunk (Arena), dj előtt nem éppen felvillanyozó volt a zene, inkább altató, csupa lassú szám. Aztán utána meg feka zene ment, amit igazából meghallgatok, de számomra nem táncolható! A többi napon már nem jutottunk el máshova, pedig szó volt a Bora Bora-ról és a Samara Hotel melletti discoról is!

6. nap
Mai napra két program jutott! Délelőtt kalózhajó, délután quad.
Előbbire még kedvezményt is kaptunk!
Szerencsére elég időben értünk oda, így még helyünk is volt, aztán indulás előtt nem sokkal érkeztek magyarok elég sokan - gondolom az utazási iroda szervezésében.
Ez is jó volt! Elindultunk, majd egy kis hajókázás után kikötöttünk, itt lehetett fürdeni, enni... Közben a fedélzeten ment a tánc! Aztán irány vissza a kikötő!
Kb 3 órás program volt, ezután visszasétáltunk a hotelhez, fürödtünk egy kicsit, aztán készültünk a késő délutáni quadozásra!
Egy kisbusszal vittek át minket Port El Kantaoui-ba, ránkrakták az MZ korszakot idéző sisakokat - ami iszonyatosa büdös volt!!! Mi ketten mentünk egy quaddal, mert tartottam tőle, hogy én nem tudom majd vezetni, de aztán nem lett volna bonyolult, de ez a 125 cm3 néha kicsinek bizonyult kettő főre!
Egy óra quadozás után egy 15 perces pihi, aztán vissza! Pont jó mennyiség volt! Mentünk mindenféle terepen, aszfalton, földúton, kissé homokosabb úton, szlalomoztunk olajfák között, emelkedőre fel-le...

7. nap
Eljött az utolsó napunk is!
Délelőtt még a bevásárlás előtt tettünk még egy kísérletet, hogy megnézzük a múzeumot a Medinában, ahol van mozaik is. Gondoltam, hogy most okosabbak leszünk, és nem belül bolyongva, hanem kívülről megkerülve megyünk a kasbához, ahol elvileg a múzeum van! Nos ezt meg is találtuk, ki is volt írva, hogy múzeum 100 m. Aztán csak renoválást láttunk. Egyszercsak jön egy ember, hogy mit keresünk, mondta, hogy megmutatja a múzeumot, és egy WC-t, amit igazából nem is ajánlott, mert nem túl tiszta! Aztán elvezetett minket kis utcákon lefele, és akkor megállt, hogy adjunk neki pénzt-cigit. Még szerencse, hogy apróm kevesebb, mint 1 dínár volt! Aztán megfordult! Na, itt kellett volna a fényképezőt elővenni, de....szerintetek? Inkább próbáltunk minél előbb lejutni a bazársorra. Ez aztán az igazi óváros volt. Szűk utca lakásokkal, ahol szerintem turisták 2 %-a ha jár! Mindentől függetlenül nekem ez is nagyon jó élmény volt, mert ez is egy kisebb kaland volt! :-)
Aztán törölközők a medencéhez, és irány át a tengerpart. Majd vissza a medencéhez. Itt ingázgattunk egész nap! Nagyon jó hullámok voltak szinte egész idő alatt, én nagyon élveztem, bár volt akinek ez is negatívum.
Este vacsi után lementünk a hotel kertjébe a bárba, meg a városba egy kis beülős helyre, majd vissza a hotelhoz, még beszélgettünk egy kicsit az új ismerősökkel (helyi illetve turista), akik még maradtak pár napot, majd a legrosszabb a búcsúzkodás, és éjfél körül irány a szoba! Már nem bírtam aludni - meg nem is akartam, mert 3kor indultunk haza, a gép 6.05kor indult, ami végül 3/4 6 lett, és irány haza!
Ez a korai indulás azért volt jó, mert láttuk a napfelkeltét, és szerencsére pont a mi oldalunkon!

Aztán leszálltunk kb 2 óra 10 perc repülés után Budapesten, pont a 7 fokba, esőbe! :-( Hát igen, gyorsan visszarázódtunk a szürke hétköznapokba!
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina